Door alle kreukels in het papier, kun je het bakpapier veel makkelijker op maat plooien dan zonder al die kreukels.
Vet de bakvorm goed in
Om het bakpapier in de juiste vorm te krijgen en er voor te zorgen dat het goed blijft zitten, vet je de bakvorm in met wat gesmolten boter of een neutrale olie. Bekleed je alleen de bodem met bakpapier, dan hoeft dat niet. Het papier op de bodem kan namelijk niet schuiven.
In het geval van bakpapier wordt 1 velletje meerdere keren gebruiken gezien als verkeerd. Om ervoor te zorgen dat de gezonheidsrisico's gering blijven is het belangrijk om een velletje na 1 keer weg te gooien, zegt Wieke van der Vossen, voedselveiligheidsexpert bij het Voedingscentrum, tegen het Algemeen Dagblad (AD).
Bakpapier heeft vaak een coating van siliconen of PFAS. Deze stoffen zorgen ervoor dat het bakpapier water- of vetafstotend is, zodat het eten niet blijft plakken en baksels makkelijk van het bakpapier loskomen.
Geen bakpapier, maar wel aluminiumfolie? Ook dit kan je prima ter vervanging van het bakpapier gebruiken. Het is misschien een stuk gladder, maar het is wel geschikt voor de oven. Bij het braden, grillen of garen van vlees werkt aluminiumfolie vaak nog beter dan bakpapier.
Bakpapier is speciaal geprepareerd papier dat in de oven gebruikt wordt om voedsel niet aan de bakplaat of springvorm te laten kleven. Het wordt in de supermarkt verkocht als losse vellen, of op een rol, zodat de benodigde lengte kan worden afgescheurd.
Gebruik ook geen bakpapier als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt: bakpapier is maar bestand tot temperaturen van maximaal 220°C. Toch vlammen? Schakel de oven uit en hou de ovendeur in elk geval dicht, door gebrek aan zuurstof dooft de brand vanzelf.
In tegenstelling tot ander papier, is bakpapier dus niet zo absorberend. Daarnaast moet het ook bestand zijn tegen hitte. Let wel op want bakpapier mag niet in de papierbak! Om dit juist te recycleren, gooi je het bij het restafval.
Gebruik wel twee laagjes, want als het bakpapier vochtig wordt, scheurt het makkelijker dan aluminiumfolie. Wil je iets bedekken met het folie, bijvoorbeeld om te voorkomen dat de bovenkant te bruin wordt in de oven? Nee, daar gaat bakpapier niks voor je doen.
Door de vorm met bloem, cacao of paneermeel te bestuiven, blijven deze vormen vaak beter behouden. Dit bestuiven doe je na het invetten van het bakblik. Het overige bloem, cacao of paneermeel klop je uit de vorm door hem op zijn kop te houden.
Volgens de woordvoerder van aluminiumfoliefabrikant Toppits maakt het niet uit welke zijde je gebruikt, ze werken precies hetzelfde. Dat de doffe kant de warmte beter vasthoudt zou een fabeltje zijn. Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Jazeker. Door de pan eerst in te vetten blijft het bakpapier 'plakken'. Bak je een luchtige chiffon cake? Dan hoef je een bakblik niet in te vetten.
Je kunt ook bakpapier gebruiken, maar daar zijn vrij veel negatieve verhalen over vindbaar op internet. Het neemt teveel vocht op, het laat alles zodanig kleven dat je het er niet heel meer af krijgt enzovoort.
Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.
Ik durf met zekerheid te stellen dat vrijwel al het gewone bakpapier op rol gecoat is met siliconen en vrij is van PFAS. Bij Albert Heijn staat zelfs op de verpakking dat het met siliconen gecoat is.
Nee, het gebruik van bakpapier en aluminiumfolie in uw Philips Airfryer wordt om de volgende redenen niet aanbevolen: Als u de bodem van de mand bedekt, wordt de luchtstroom in de Airfryer beperkt. Hierdoor functioneert uw Philips Airfryer niet optimaal.
BAKPAPIER kan zelfs in de koekenpan. Uw pan blijft schoon en u bakt de heerlijkste gerechten zonder het gebruik van extra vetten. U kunt bakpapier altijd op maat knippen, maar in onze webwinkel kunt u ook kant-en-klaar bakpapier kopen in standaard formaten.
Wil je echter koekjes bakken, dan is aluminiumfolie minder ideaal. Deze folie is gladder waardoor het deeg zich zal uitspreiden en de vorm van je koekjes niet mooi blijft. Heb je echter geen bakpapier in huis, dan lukt het je vast ook met aluminiumfolie.
De bakmat heeft vele voordelen. Hij vervangt het bakpapier, is herbruikbaar, kan zowel in de oven als in de vriezer en kan als onderlegger worden gebruikt tijdens het kneden van deeg of het decoreren van taarten, koekjes en cakes.
Door de flexibiliteit en stevigheid houdt aluminiumfolie warmte vast en kan het doorgaans de hoogste baktemperaturen in de meeste ovens verdragen. Als je bakplaten bekleedt, voedsel inpakt of afdekt om vocht vast te houden, dan is aluminiumfolie de juiste keuze.
De klassieke manier: de oven
Bedek een bakplaat met een laagje bakpapier en leg daar je pizzapunten op. Bedek de plaat daarna met aluminiumfolie: zo droogt je pizza niet uit. Schuif de bakplaat onderaan in de oven. De ideale temperatuur om een pizza op te warmen is 180°C.
Als je voedsel warm wil houden, is het een goed idee om het in te pakken met de reflecterende en dus glanzende kant van de aluminiumfolie aan de binnenkant. Wil je voedsel koud houden, dan is het beter dat de matte kant aan de binnenkant zit.