Wil je je geblondeerde haar een aanzienlijk stukje donkerder verven zoals naar donkerblond (kleurhoogte 7) of nog donkerder, pigmenteer je haar dan voor. Dit omdat de rode pigmenten bij het blonderen definitief verwijderd zijn. Je hebt voldoende warm pigment in je haar nodig om tot een mooie donkerder kleur te komen.
Door het haar te blonderen breek je alle pigmenten af die in het haar zitten. Wil je het haar weer donkerder kleuren, dan zal dit niet zomaar blijven zitten. De pigmenten die je erin stopt kunnen zich niet hechten aan de pigmenten in het haar omdat je die eruit hebt geblondeerd.
Het is mogelijk om een kleurspoeling op geblondeerd haar te gebruiken, maar pas hier wel mee op. Je kunt namelijk je haar beschadigen.
Verven is minder belastend voor je haar dan blonderen. Dit komt doordat bij blonderen bijna alle bestaande kleurpigment in je haar wordt afgebroken. Dit kan jouw eigen natuurlijke kleurpigment of kleurpigment uit verf zijn.
Lees ook onze tips over je haar blond verven. Wel goed om rekening mee te houden als je pas geverfd haar opnieuw wil verven: je haar krijgt zo in korte tijd veel te verduren. Vermijd het dus om net geverfd haar opnieuw te verven na één dag. In principe moet er 5 tot 8 weken zitten tussen twee haarkleuringen.
"Haarverf is een van de best onderzochte cosmetische producten", laat KWF Kankerbestrijding weten. "Haarverf is veilig bevonden door het Europese wetenschappelijke comité voor cosmetica (SCCP) en als niet-kankerverwekkend bestempeld door het internationale agentschap voor kankeronderzoek (IARC)."
Heb je geblondeerd haar, dan is het ook mogelijk om naar een mooie bruine kleur te gaan, als je met een aantal dingen rekening houdt. De kleur zal een stuk donkerder uitpakken dan bedoeld maar snel teruglopen (vervagen). Geblondeerd haar heeft namelijk heel wat te verduren gehad en is vaak poreus.
Gelukkig zijn er verschillende producten om geblondeerd haar te herstellen. Één van onze bestsellers is de Redken Extreme Bleach Recovery lijn. Deze producten zijn specifiek ontwikkeld voor beschadigd, geblondeerd haar en gaan stijf, droog haar tegen. De producten voeden het haar diep en maken het zacht en flexibel.
Een felle kleur neutraliseren doe je door een natuurtint over je haarkleuring heen te zetten op dezelfde kleurhoogte. Een natuurtint herken je aan de enkele cijfers op de verpakking, dus 8.0, 9.0, 1.0 enzovoorts. Aan natuurtinten is geen nuance toegevoegd, vandaar de “0” achter de punt.
Om het te herstellen kan je het volledige haar donkerder laten verven. Het is belangrijk om dan een kleur te kiezen die warm genoeg is, zodat de gebleekte plukken niet grauw en groenig uitslaan. Een professionele kapper kan je perfect adviseren en je helpen om weer een mooie haarkleur te krijgen.
Wanneer je je haar meerdere tinten lichter wil kleuren of je haar wil blonderen, kun je twee typen kleurproducten gebruiken: verhelderende producten en ontkleurende producten. Welk product voor jou geschikt is hangt af van of je momenteel natuurlijk, ongekleurd haar hebt of reeds gekleurd haar.
Ontkleuren, wat is dat eigenlijk? Als je van donker naar licht haar wilt gaan, is ontkleuren onvermijdelijk. Je kunt haar namelijk niet lichter verven. Om toch een lichtere coupe te krijgen, zul je je lokken moeten laten ontkleuren, ook wel bleken of blonderen genoemd.
Hoe bruine verf lichter of donkerder maken – Om een lichtbruine kleur te creëren met primaire kleuren, plaats je gelijke hoeveelheden op je palet. Combineer de rode, blauwe en gele kleuren met een paletmes of je penseel tot het een bruine kleur heeft.
Je haar ontkleuren of blonderen
Bij beide methoden haal je namelijk het pigment uit je haar. Bij blonderen is dat uit je natuurlijke haar (dus zonder haarkleuringsproduct erin), en bij ontkleuren 'ont-kleur' je je haar, dus reduceer je de kleur die je eerder in je haar hebt gezet zo veel mogelijk.
Over het algemeen blijft een demi-permanente haarverf zo'n 30 wasbeurten in je haar, en een semi-permanente haarverf 5 wasbeurten. Houd er wel rekening mee dat je dan níét van donker naar licht kunt gaan. Om je haren te blonderen, heb je altijd iets van ammonia of waterstofperoxide nodig.
Hoe herken je dood haar? Wat is droog of beschadigd haar ook alweer? Je kunt dood haar herkennen aan gespleten haarpunten, steeds dunner wordende punten, niet flexibel haar, haar dat snel afbreekt, haar dat niet (!) vet wordt, veel klitten en je haar mist glans.
Heb je zwart of donkerbruin haar, dan kun je je haar niet lichter verven met verf. Vaak kun je maar één kleurhoogte lichter uitkomen met haarverf.
De tijd tussen de kleurbehandelingen door is afhankelijk van de conditie van je haar. In principe mag je je haar iedere 5 tot 8 weken opnieuw kleuren.
De vuistregel is: kies een bruintint met ondertonen die tegengesteld zijn aan de ondertoon van je huid. Doorgaans betekent dit: koelere tinten voor een warmere huid en warmere tinten voor een koelere huid.
Haarverf veroorzaakt haaruitval omdat agressieve chemicaliën in haarverf, zoals ammoniak en peroxide, de haarzakjes beschadigen. Na verloop van tijd treedt haaruitval na haarverf op omdat de haren zwak en broos zijn geworden.
Maar waarom leidt je haar bleken tot beschadigd haar? Het risico bestaat (vooral bij herhaaldelijk je haar blonderen) dat de haarschubben permanent open blijven staan. Openstaande haarschubben verliezen snel vocht, waardoor het haar uitdroogt en snel breekt.
Het prijsverschil is nauwelijks merkbaar, de kwaliteit van professionele haarverf is beter. Professionele haarverf beschikt over een hogere concentratie aan werkzame ingrediënten. Het pigment dringt daardoor dieper door in het haar en dat zie je terug in het resultaat.