Droog het toestel dan eerst goed af met een stoffen pluisvrije doek. Bijvoorbeeld een microvezel doekje. Als het iets anders is dan water, spoel dan eerst de vloeistof voorzichtig af met water en maak je iPhone dan droog. Als je geen pluisvrij doekje hebt, dep de iPhone dan voorzichtig droog met een zakdoek of servet.
Om vocht te verwijderen houd je de iPhone ondersteboven en doe je voorzichtig schudden. Op deze manier wordt het vocht verwijderd dat in openingen van de iPhone terecht is gekomen. Gaat je iPhone niet meer uit? Kom dan zo snel mogelijk langs bij een van onze locaties.
Als je iPhone of Lightning-accessoire nat is
Een iPhone drogen: Tik de iPhone voorzichtig tegen je hand met de Lightning-connector naar onder gericht om overtollige vloeistof te verwijderen. Laat de iPhone achter in een droge ruimte met enige luchtstroom.
Leg je iPhone niet in een bak rijst
De rijst neemt het oppervlakkige vocht wel op, maar kan geen water uit het toestel trekken. Hierdoor krijgt het vocht in je iPhone juist de kans om te gaan corroderen en zo het moederbord aan te tasten.
Om je iPhone bij oververhitting af te koelen, leg je 'm op een plek uit de zon waar het koel is. Schakel zoveel mogelijk apps en functies uit, zoals wifi, bluetooth en gps. In het ideale geval zet je je iPhone zelfs helemaal uit.
Leg alle onderdelen van je telefoon erin, ook je sim-kaart. Zorg ervoor dat alles volledig bedekt is met rijst en zet de bak in de buurt van een warme plek. En wachten maar. Verberne raadt aan de bak zeker 24 uur te laten staan, zonder aan te raken.
Leg het toestel in een luchtdichte bak met rijst. Rijst werkt absorberend en onttrekt het vocht uit je telefoon. 8. Wacht 24 tot 48 uur totdat je je telefoon uit de rijst haalt en 'm opnieuw aanzet.
Haal zoveel mogelijk water uit de telefoon door hem te kantelen, schudden, blazen en gebruik een stofzuiger om alles uit de telefoon te zuigen. Warm het toestel op (maar niet te veel). Om het water sneller op te laten drogen, kan je het toestel iets opwarmen, maar niet te veel.
Een vloeistofschade-indicator wordt geactiveerd wanneer deze in contact komt met water of een andere vloeistof die water bevat. De kleur van de indicator is doorgaans wit of zilver maar wanneer deze in contact komt met water of een andere vloeistof die water bevat, wordt deze helemaal rood.
Alle nieuwere toestellen sinds de iPhone 7 zijn waterbestendig. Veel modellen hebben een IP67-nummer, wat inhoudt dat je zo'n toestel maximaal 30 minuten kunt onderdompelen in water van maximaal 1 meter diep.
De iPhone 6s en iPhone SE zijn helaas niet waterbestendig, toch heeft Apple volgens iFixit de toestellen beschermd tegen water. Binnenin is namelijk een siliconenlaag aanwezig om de iPhone te beschermen tegen de eerste spatten water.
Als de poort of oplaadkabel nat is, schakel je de telefoon uit. Leg de telefoon op een vlakke ondergrond en laat hem drogen bij kamertemperatuur. Als de poort of oplaadkabel vuil bevat, tik je hem voorzichtig tegen je hand (met de poort naar beneden) om het vuil te verwijderen.
Deze iPhone-modellen zijn spat-, water- en stofbestendig en zijn getest onder gecontroleerde laboratoriumomstandigheden: iPhone 14. iPhone 14 Plus. iPhone 14 Pro.
Maak je telefoon droog
Houd je telefoon met de ingangen naar beneden, zodat je mobiel goed kan uitlekken. Schud je telefoon een paar keer, zodat al het vocht uit je toestel kan. Laat je telefoon goed uitlekken en dep je mobiel vervolgens droog met een handdoek of absorberend papier.
Een smartphone kan absoluut niet tegen water. Het kan de onderdelen van je toestel onomkeerbaar beschadigen. Verwijder je toestel dan ook zo snel mogelijk uit het water of een andere vloeistof. En haal het toestel uit een eventueel hoesje.
Heeft je telefoon thuis waterschade opgelopen of heb je 'm laten vallen? Steeds minder inboedelverzekeringen vergoeden schade aan je telefoon, die is ontstaan door eigen schuld. Sommige verzekeraars bieden wel aanvullende dekkingen aan, zoals buitenhuisdekking en mobiele elektronica-dekking.
Over het algemeen kan een simkaart wel tegen wat water, maar toch is het verstandig deze meteen te verwijderen. Dep de simkaart droog en leg hem opzij om verder te drogen. Uiteindelijk kun je de simkaart - met een beetje geluk - weer in een andere telefoon gebruiken.
Je kunt prima met je smartphone of je tablet in bad zitten, maar alleen als die niet aan de lader hangt. "Als een telefoon in het water valt zonder dat-ie aan de oplader ligt, is er niets aan de hand. Dat geeft maar 5 volt spanning."
Gelukkig hebben alle iPhone 13-modellen tegenwoordig een IP68-certificering. Dit betekent dat deze smartphones het 30 minuten uithouden in water tot 6 meter diepte. Daar valt een gemiddeld zwembad dus onder.
Als je telefoon te heet wordt, kan de lithium-ion-accu beschadigd raken. Daardoor veroudert de batterij sneller, waardoor hij sneller leegloopt. In heel extreme gevallen kan een oververhitte accu ook in brand vliegen.