Het is een fabeltje dat een boxspring per definitie beter is voor rugpijn dan een lattenbodem, of omgekeerd. Hoewel de bodem van een boxspring uit veren bestaat in plaats van flexibele latten, bieden beide types bedbodem een gelijkwaardig ligcomfort en lichaamsondersteuning.
Maar welke boxspring is dan wel geschikt bij rugklachten? U kunt het beste kiezen voor boxsprings met lattenvering of boxsprings met een persoonlijke instelling. Bij boxsprings met lattenvering veren de latten onafhankelijk van elkaar waardoor het zogenaamde 'hangmat-effect' voorkomen wordt.
Een boxspring is vaak een stuk hoger dan een gewoon bed met bedbodem en matras. Deze hoogte zorgt voor een prettige in- en uitstap in bed en een prettige werkhoogte tijdens het verschonen en opmaken van het bed. Bij een boxspring heb je niet te maken met een harde omkadering, zoals bij een bed.
Een traagschuim matras vormt helemaal naar je lichaam en zorgt voor een uitstekende drukverdeling. Ideaal voor mensen met chronische rugklachten omdat de hele rug goed wordt ondersteund. Een nadeel is dat traagschuim minder goed ventileert en relatief snel warm aanvoelt.
Een investering doet men niet in een bed dat maar een aantal jaren meegaat. Boxsprings gaan gemiddeld 20 jaar mee. Verder zorgt een boxspring ervoor dat je een langere tijd kunt genieten van je matras. De levensduur van het matras neemt aanzienlijk toe doordat het matras geen tegendruk krijgt van de bodem.
Neen. Het is een fabeltje dat een boxspring per definitie beter is dan een lattenbodem of omgekeerd. Hoewel de bodem van een boxspring uit veren bestaat in plaats van flexibele latten, bieden beide type bedbodems een gelijkwaardig ligcomfort en lichaamsondersteuning.
De belangrijkste punten waar je op moet letten bij het kopen van een goede boxspring: Er zit bonell- of pocketvering in de box(en) in plaats van een massieve houten plaat. Alleen dan ben je verzekerd van goede ondersteuning en ventilatie. Bovenop de box(en) ligt een pocketvering of bonellvering matras.
Zacht matras zorgt voor minder rugklachten
De uitslagen van dit Spaanse onderzoek komen overeen met de bevindingen van Bart Haex, hoofd van het laboratorium voor Functionele Biomechanica aan de Universiteit van Leuven (België). Volgens Haex slapen de meeste mensen te hard waardoor de rug zich niet kan ontspannen.
Wij raden aan om een matras gemaakt van traagschuim te kopen bij rugklachten. Traagschuim matrassen, zeker als ze beschikken over verschillende comfort-zones, vormen zich namelijk naar jouw lichaam en verlichten drukpunten. Traagschuim is dus erg geschikt voor mensen met rugklachten.
Gebaseerd op de resultaten van het onderzoek verzorgde een medium-hard matras patiënten een betere balans tussen ondersteuning van de rug en comfort voor de lage rugpijn dan een hard matras.
Reken voor een nieuwe boxspring (incl. matras) op een prijs tussen de 1.500 euro en de 6.000 euro, afhankelijk van de afwerking en kwaliteitsgraad.
Een boxspring bestaat natuurlijk uit meerdere onderdelen. Waar het onderstel een levensduur heeft van zo'n 20 tot 25 jaar, is die van een matras of matrastopper een stuk korter. Een topmatras gaat zo'n 5 tot 10 jaar mee, een matras (afhankelijk van gebruik met of zonder topmatras) gaat zo'n 10 tot 15 jaar mee.
Zoals eerder genoemd is de gemiddelde levensduur van het onderstel van de boxspring 20 tot 25 jaar. Die van een topper is gemiddeld 5 jaar en een matras gaat ongeveer 10 jaar mee.
Traagschuim. De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
Ondanks dat koudschuim of traagschuim niet per definitie beter is dan de ander, spreken we een absolute voorkeur uit voor traagschuim indien je last hebt van rugklachten. Traagschuim werkt namelijk zoals al eerder genoemd drukverlagend en vormt zich naar je lichaam waardoor er een uitstekende drukverdeling ontstaat.
Welk materiaal topper bij rugklachten? Als je rugklachten hebt kun je het beste gaan voor een materiaal dat een goede drukverdeling heeft. Latex, gel en traagschuim toppers hebben een uitstekende drukverdeling.
Op je zij slapen
Slapen op je zij, of in de foetushouding, heeft dan ook verschillende voordelen. Liggen jouw armen in je slaaprichting en zijn je benen opgetrokken dan is dat goed tegen stress, apneu en lage rugpijn. Heb je last van maagzuur, ook dan kan het slim zijn om op je zij te slapen.
Deze matrassen zijn dan ook niet aan te raden voor mensen met rugklachten. Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
Schuif uw hand in de holte tussen uw onderrug en de matras. Als dat erg makkelijk gaat, dan is uw matras te hard. Zo niet dan past de stevigheid van de matras bij uw lichaamsbouw. Ga op uw zijde liggen en kijk of uw elleboog min of meer in de matras zakt.
Een zijslaper kan het beste een matras kiezen die drukverlagend en ondersteunend is. Zijslapers moeten net als rugslapers rekening houden met de wervelkom. Deze moet bij zijslapers namelijk recht liggen, maar ligt al snel in een S-vorm als je matras te hard of te zacht is.
Over het algemeen duurt het wennen aan een nieuw matras minimaal 3 of 4 weken. De spieren in uw lichaam dienen zich aan te passen aan de nieuwe ondergrond en moeten wennen aan de nieuwe spanningen die het matras op de spieren uitoefent.
Het is soms even wennen
Het is eigenlijk heel normaal dat je lichaam eerst een tijdje nodig heeft om gewend te raken aan je nieuwe matras of boxspring. Vaak wordt dat de “houding-correctie periode”, ook wel de gewenningsperiode, genoemd. In deze periode kun je soms wat rug- of schouderpijn voelen.
Boxsprings worden eigenlijk altijd verkocht met een matras. Maar wat moet je doen als je alleen op zoek bent naar een nieuw matras op bestaande boxspring? Kan dat wel? Ja, je hebt eigenlijk gewoon keuze uit alle soorten matrassen.
Een boxspringcombinatie
Meestal hebben tweepersoons boxsprings ook 2 aparte matrassen. De topmatras is dan vaak wel weer 1 enkel matras voor 2 personen. Zo lijkt het toch alsof je op 1 matras ligt.