Net als scheikunde, is aantrekkingskracht gebaseerd op de vraag of twee stofjes goed samengaan of niet, maakt therapeut Sheila Robinson-Kiss de vergelijking. Die stofjes zijn in dit geval hormonen, en de effecten daarvan op ons lichaam.
Aantrekkingskracht. Aantrekkingskracht ontstaat doordat twee voorwerpen elkaar aantrekken alsof ze magnetisch zijn. Maar de aarde trekt harder aan een mens dan andersom, omdat de aarde groter is. De aarde heeft meer massa.
onbewuste beïnvloeding door hormonen. een grote gevoeligheid voor geur (mensen schijnen onbewust te kunnen ruiken of hun afweersysteem past bij dat van de partner) en als het een beetje meezit sterke gevoelens van welbevinden bij verliefdheid, opwinding en orgasme.
"Fysieke aantrekkingskracht is er of niet. Maar het ontwikkelen door elkaar beter te leren kennen kun je dat niet. Het is een chemie die van zoveel factoren afhankelijk is (biologisch, sociaal, je verleden, maar ook genetisch) dat je dit dus niet kunt sturen of forceren, ook al zou je het graag willen.
Wanneer je je heel erg tot iemand voelt aangetrokken kan het zijn dat je constant aan deze persoon moet denken. Je dagdroomt en fantaseert over hem of haar en kan niet wachten tot je elkaar weer ziet. Zelfs als jullie elkaar nog nooit echt hebben aangeraakt, kan je mind behoorlijke spelletjes met je spelen.
Een droge mond, zweterige handpalmen en rommelende maag zijn genoeg om iemand weer een tiener te laten voelen, maar dat zijn niet de enige tekenen van seksuele spanning, zegt Moali: 'Iedereen is anders, maar er zijn enkele veelvoorkomende fysiologische symptomen van seksuele spanning: blozen, verwijding van de pupillen ...
Wat is aantrekkingskracht liefde? Aantrekkingskracht in de liefde is als een magneet die ons naar iemand anders trekt. Het is een gevoel van aantrekking en verlangen dat ons doet smachten naar de aanwezigheid van die persoon. Aantrekkingskracht kan zich op verschillende manieren manifesteren.
Zolang je die persoon niet lelijk vindt, maar gewoon neutraal, dan overheerst het karakter en kan je verliefd worden op die persoon. Waarschijnlijk zie je uiteindelijk ook de aantrekkelijke punten van die persoon, want die heeft iedereen wel.
“Er bestaat jammer genoeg geen magisch aantal van dates voor wanneer de vonk overslaat. Soms kan dat wat langer duren." Kortom, ook al is je date niet je type, toch kan je er nog pardoes voor vallen.
De invloed van tijd is ook aanwezig in wat fatal attraction wordt genoemd: dit houdt in dat een bepaalde eigenschap van iemand, tegengesteld aan die van jezelf, je in de eerste instantie aantrekt maar je later afstoot.
Seksuele energie geeft je kracht en maakt je vrolijk. Of je nu met een ander of met jezelf vrijt, je kunt er enorm van opknappen. Sommige mensen spreken dan ook over seksuele energie. Je kunt oefenen om je seksuele energie beter te voelen en te laten stromen.
Iemand die echt voor jou gaat, hoort je het gevoel te geven dat je bijzonder bent (want, guess what, dat bén je ook!). Je bent zo zeker van jullie connectie dat onzekerheid nergens voor nodig is. Als je merkt dat je te vaak twijfelt, kan dat een teken zijn dat hij je gebruikt en hele andere verwachtingen heeft dan jij.
Chemische cocktail
“Onze hersenen en hormonen spelen daarbij een grote rol. Bij aantrekking komen heel wat chemische stoffen vrij zoals onder andere het knuffelhormoon oxytocine, wat zorgt voor hechte emotionele banden, alsook serotonine. Dat is een neurotransmitter die je geluksgevoel omhoog krikt.”
De grootste variatie in de sterkte van de zwaartekracht ligt tussen het Andesgebergte en de Noordpool. Als je op de berg Huascarán in de westelijke Andes staat, trekt de aarde het minst hard aan je. Op de Noordpool weeg je juist het meest.
Isaac Newton heeft de aard van de zwaartekracht in de kosmologie als eerste ingezien. Volgens eigen zeggen kwam hij op het idee toen hij een appel uit de boom zag vallen. Dat de appel op zijn hoofd viel, zoals soms wordt beweerd, is twijfelachtig.
Belang fysieke aantrekkingskracht
Uit divers wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat mensen die langdurige gelukkige relaties hebben, zich even vaak niet, als wel tot elkaar aangetrokken voelden in het begin. Het blijkt zo te zijn, dat als mensen elkaar beter leren kennen, je steeds meer elkaars innerlijk ziet.
Mensen noemen vaak dat ze “de klik” voelen als het eerste contact heel makkelijk gaat: het voelt meteen vertrouwd. Ze krijgen het gevoel dat ze de ander al jaren kennen. Dit is een heel fijn gevoel. Vaak komt het omdat deze persoon iets aanraakt wat je al kent.
Verliefdheid bij mannen werkt in essentie hetzelfde als bij vrouwen. Je vindt iemand die je heel leuk vindt, ontwikkelt diepere gevoelens en wordt gelukkig als je diegene ziet. Het is dus een lichamelijk proces, waarbij de hersenen chemicaliën gaan aanmaken als je in de buurt bent van een bepaald persoon.
Mensen die verliefd op je zijn vinden zowat alles wat je doet fantastisch. Dat maakt ook dat ze je steunen in elke keuze, dat ze elke beslissing begrijpen en dat ze al je grenzen respecteren. Ze begrijpen daarbij ook heel goed dat je soms behoefte hebt aan tijd voor je eigen vrienden, familie en hobby's.
Je ego houdt veel liever een relatie in stand in jouw hoofd omdat het dan kan vasthouden aan zijn verhaal. Of deze persoon ook echt in je leven is interesseert hem niet. Iemand moet in ieder geval 'leven' in je hoofd, dan is het voor je ego goed. Daarom wil je ego graag dat jij veel blijft denken aan die ene persoon.
Uit een onderzoek van YouGov en datingsite eHarmony blijkt dat de tijd die nodig is vanaf de eerste date tot het zeggen van 'Ik houd van jou' verschilt tussen mannen en vrouwen. De gemiddelde tijd voor mannen om verliefd te worden is 88 dagen, terwijl vrouwen 134 dagen nodig hebben.
Het gebeurt heel vaak dat iemand verliefd wordt op een beste vriend(in). Want gevoelens van vriendschap, verliefdheid en ook seksuele gevoelens hangen nauw met elkaar samen en beïnvloeden elkaar. Dat kan jou nogal in de war brengen.
Dat wil zeggen dat als je aan het daten bent, of gewoon bevriend bent met iemand en zegt 'ik heb gevoelens voor je', je daarmee het verlangen uitdraagt om de intimiteit van de relatie te verdiepen.
Het verlangen naar iemand is net zo belangrijk – zo niet belangrijker – dan de werkelijke tijd die je met je geliefde doorbrengt. Mensen hebben een sterke behoefte aan innige relaties. En niet alleen omdat dit ons een goed gevoel geeft. Het helpt bijvoorbeeld ook tegen stress en ziektes.