Het best kan men het volgende zeggen (vertaling uit het Arabisch): “O Allah, vergeef onze levenden en onze doden, degenen die met ons aanwezig zijn en degenen die afwezig zijn, onze jongeren en onze ouderen, onze mannen en onze vrouwen.
Wilt u iemand binnen de Islamitische gemeenschap condoleren? Dan kunt u dit doen door op de gewone manier te condoleren, echter kunt u dit ook in het islamitsch doen. U zegt dan 'Inna lillahi wa inna ilayhi raji'oen' wat letterlijk betekent: 'Voorwaar, wij behoren tot Allah, en voorwaar tot Hem keren wij terug.
De rouwperiode
Na de begrafenis geldt een eerste rouwperiode van drie dagen, waarin de nabestaanden worden gecondoleerd en eten krijgen van familie en buren. Voor weduwen geldt na die drie dagen een rouwperiode van vier maanden en tien dagen, waarin zij geen make-up of sieraden dragen.
Een rakaat is één gebedseenheid. Elk gebed heeft meerdere rakaats: twee bij fadjr, vier bij dhuhr, vier bij asr, drie bij maghrib, en vier bij isha. Elk gebed begint met een intentie waarin genoemd wordt welk gebed wordt verricht.
Hieronder leggen we stapsgewijs uit hoe jij het gebed moet verrichten. Nu bevind je je in Roekoe, in deze positie zeg je drie keer; “Soebhana rabbiyal 'aziem” (Heilig is mijn Heer de grote!) Vervolgens zeg je; “Allahoe Akbar” (Allah is de grootste) en neem je de zittende houding aan (Jalsah).
Er zijn vijf verplichte gebeden; ad-Dhohr (het middaggebed), alAssr (het namiddaggebed), al-Maghrib (het avondgebed), al-Ishaa' (het nachtgebed) en al-Fadjr (het ochtendgebed).
We antwoorden meestal met "Alhamdulillah" ("Geprezen zij God") gevolgd door "Subhanallah wa bihamdihi" ("Glorie zij God"). Maar als we onze condoleances aanbieden in het Arabisch: "Allah y rahma", reageren we met "Amin" .
In de 40 dagen periode neemt de ziel afscheid van de aarde en verlaat uiteindelijk deze wereld, in sommige geloofstradities wordt dit ook wel de hemelvaart genoemd. Gedurende deze periode moeten de ontslapenen of overledenen gaan beseffen dat ze moeten doorstromen naar hun nieuwe bestaan en herenigd worden met God.
In sommige culturen wordt de rouwperiode uitgebreid tot 40 dagen. In deze 40 dagen worden er verzen uit de Koran gereciteerd en veel gebeden. Ook ontbreken smeekbedes voor de dode niet in deze dagen. Islamitisch gezien is het uitbreiden van een rouwperiode niet noodzakelijk.
In de begrafenisstoet worden moslims geacht te denken aan de dood en God te aanroepen en aanbidden. De begrafenis moet op een islamitische begraafplaats plaatshebben, crematie is verboden. Onderaan in het graf wordt een uitholling gemaakt in de richting van Mekka.
Putrefactie (decompositie / verrotting / ontbinding)
Het lichaam begint van kleur te veranderen met als opvallendste "het wegschieten van kleuren" langs de slagaders en aders gelegen aan het huidoppervlak (marmer tekening / marmering). Dit komt doordat het bloed begint te ontbinden en bacteriën de overhand krijgen.
Tegenwoordig is het ook steeds gebruikelijker om iemand te condoleren via whatsapp. Het is wel belangrijk dat u goed nadenkt hoe u uw woorden formuleert. Een kort berichtje kan al voldoende zijn. Bijvoorbeeld: gecondoleerd met je verlies, veel sterkte.
Het dodengebed
Het gebed is uitsluitend voor en door moslims en het is vereist dat alle deelnemers in staat van reinheid zijn (wudu). Het dodengebed duurt maar enkele minuten en wordt meestal gedaan door een imam of een zoon van de overledene.
Eén van de meest belangrijke is dat een moslim altijd wordt begraven en het liefst met het hoofd richting Mekka. Moslims hebben een andere opvatting over leven en dood: Allah geeft het leven en neemt het leven. Verder geloven islamieten in wederopstanding waarbij de dood een overgang is naar het eeuwige leven.
De tekst die op de voorzijde van de wenskaart staat is: "Umrah Moebaraka". Op de binnenzijde van deze Islamitische wenskaart staat de volgende tekst: "Moge Allah jouw Umrah accepteren, al jouw smeekbeden verhoren, jouw zonden doen vergeven en jou Jannat al-Firdaws schenken. Amien".
In het algemeen is het zo dat een overledene die goed gekoeld is, dat vaak 10 dagen kan doorstaan. U hoeft zich op voorhand geen zorgen te maken. Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
De periode vanaf de dag van overlijden t/m je eigen Hemelvaart is een periode die 40 dagen duurt. Deze 40 dagen zijn nodig om te acclimatiseren, om ervan bewust te worden dat je dood bent en dat de meeste mensen jou niet horen en/of zien. Jij hoort en ziet alles wat er gebeurt op de aarde.
U mag een overledene niet eerder dan 36 uur na overlijden laten begraven of cremeren. En niet later dan 6 werkdagen na overlijden. Het weekend en feestdagen zijn geen werkdagen. Na de crematie moet het crematorium de as van de overledene 1 maand bewaren.
Barak Allahu fik!
Letterlijk “moge de zegening van Allah over je neerdalen!”
Het is binnen de Marokkaanse cultuur gebruikelijk dat bezoek een pak suiker en pakken koekjes meeneemt.
Heel veel beterschap. Moge Allah soebhanahoe wa ta'ala jou genezen!
Het samenvoegen van gebeden betekent dat twee gebeden – Dohr en cAsr of Magrib en cIshaa' –samen worden verricht gedurende de tijd van het eerste of tweede gebed. De geleerden zijn het er unaniem over eens dat het de voorkeur verdient voor de reiziger om de gebeden in te korten.
Je zou de gebeden die je nog moet inhalen kunnen inhalen na elk gebed. Alleen de verplichte gebeden moeten ingehaald worden. Dus de soennah hoeft niet ingehaald te worden. Uiteraard moet je voor je zelf vaststellen hoeveel jaren je nog moet inhalen.
Als je de pubertijd hebt bereikt moet je beginnen met bidden. Pubertijd is voor meisjes: als ze beginnen met menstrueren. Voor jongens: als ze hun eerste zaadlozing (natte droom) hebben gehad.