Eén van de schadelijke bacteriën die in salami kan zitten, is de listeria bacterie . Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar deze bacterie kan een voedselinfectie veroorzaken. Omdat dit ook schadelijk kan zijn voor jouw ongeboren kindje, is het beter geen risico te nemen en salami tijdens de zwangerschap te laten staan.
Gerookt/gemarineerd/gezouten (gepekeld) vlees
Daarom zijn voorverpakte fijne vleeswaren (zoals salami en gerookte hesp) veilig en verdienen ze de voorkeur. Vlees dat bij de slager of artisanaal gerookt, gemarineerd of gezouten werd, is niet altijd veilig.
Goed nieuws. Pizza salami kun je gewoon eten als je zwanger bent.
Welke vleeswaren mogen wel? Alle vleeswaren die gekookt, gebraden of gebakken zijn kun je zonder zorgen eten tijdens je zwangerschap. Gekookte vleeswaren zijn bijvoorbeeld gekookte worst, boterhamworst, Gelderse worst.
Salami wordt gedroogd in de lucht, gerookt of gekookt en wordt op verschillende manieren gegeten. Zo wordt salami als vleeswaren op de boterham gebruikt, als beleg op een pizza of als vleesproduct voor in een pasta of salade.
Salami en gerookte ham behoren tot de categorie rauwe worsten. Het eten van rauwe worst brengt het risico met zich mee dat u tijdens de zwangerschap toxoplasmose oploopt.
✔ Geef de voorkeur aan magere vleeswaren, kazen en melk- producten. ✔ Kies zoveel mogelijk voor weinig of niet-bewerkte etens- waren. Gebruik bijvoorbeeld verse of diepgevroren groenten en fruit zonder toevoeging van vet, suiker of zout.
Peper. Piment. Salie. Dit kruid kan baarmoederkrampen opwekken en bevat stoffen die op het zenuwstelsel kunnen werken.
Veel belegde broodjes kun je gewoon eten. Kijk bij een kant-en-klaar belegd broodje naar de ingrediënten. Eet geen broodje met tonijnsalade of gerookte zalm. Eet ook geen rauwe vleeswaren zoals rauwe ham of carpaccio.
Rauw vlees Page 3 Eet geen (half)rauw vlees zoals rosbief, rosé lamsvlees, filet américain en ossenworst. U kunt een besmetting met toxoplasmose oplopen door deze etenswaren en dat kan schadelijk zijn voor uw kindje. Gekookte, gerookte of gedroogde vleeswaren, zoals ham, rookvlees, bacon en salami, kunt u wel eten.
Zelf gegrilde of gebakken kip of kalkoen (en vleeswaren)
Kies dan voor zelf gegrilde of gebakken kip of kalkoen(filet). Als je het door en door verhit, is het ook helemaal veilig.
Ja, je mag mozzarella eten tijdens de zwangerschap. Voor het maken van mozzarella wordt zowel koeienmelk als buffelmelk gebruikt. Allebei worden ze gemaakt van verhitte melk. De kaas wordt tijdens het bereiden verhit met water met een temperatuur van tenminste 95 graden zodat het de juiste structuur krijgt.
Kazen zoals belegen kaas, Parmezaanse kaas, smeerkaas, roomkaas en hütenkäse zijn altijd gepasteuriseerd en veilig. De meeste zachte kazen uit de supermarkt ook.
Rauwe zalm als je zwanger bent
In rauwe zalm kan de listeriabacterie ook voorkomen. Rauwe zalm is dus een 'no-go' tijdens de zwangerschap. Laat de sushi met rauwe vis dus maar even staan als je zwanger bent. Sushi zonder vis, zoals maki sushi met avocado of komkommer, kun je wel gerust eten tijdens de zwangerschap.
Brie kun je eten tijdens de zwangerschap, als de kaas gemaakt is van gepasteuriseerde melk. Gelukkig geldt dat voor de meeste brie die in de Nederlandse supermarkten ligt. Wil je het zeker weten? Kijk dan altijd even op het etiket, of vraag de kaasboer of de brie veilig is.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Door het folaatgehalte is paprika vooral gezond tijdens zwangerschappen. Folaat zorgt voor een goede weefselgroei tijdens de zwangerschap en versterkt de groei van het ongeboren kind.
Garnalen dienen tijdens de zwangerschap niet of met mate te worden geconsumeerd omdat ze beschikken over een kwikgehalte.
Een eerste echo vindt meestal plaats rond de 10 weken, maar vindt in sommige gevallen al eerder plaats. Je hebt dan een 7, 8, 9, 10, 11 of 12 weken echo.
Wat beter niet op je bord (en in je mond) komt
Dessert: Geen zachte kazen op basis van 'rauwe melk' zoals brie en camembert (zie melding op de verpakking). Zachte kazen op basis van gepasteuriseerde melk mogen wel. Geen desserts op basis van rauwe eierdooiers (tiramisu, chocolademousse …).
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond te leven. Waar je op moet letten, is dat je een gezonde en gevarieerde voeding gebruikt, niet rookt en geen alcohol gebruikt. Als je gezond eet, zijn extra vitamines en mineralen niet nodig om te gebruiken, behalve natuurlijk foliumzuur.
Nog zo'n lekker zoet tussendoortje: gedroogde rozijnen, cranberries, dadels, vijgen en abrikozen. Deze ”natuurlijke snoepjes” kun je af en toe tussendoor nemen als je trek hebt in iets zoets. Ook heel goed voor je vezelinname. Je kunt ze ook goed combineren met een handje noten of in een schaaltje yoghurt strooien.
Liefst volkoren soorten zoals volkorenbrood, volkoren knäckebröd, mueslibrood of roggebrood. Liefst volkoren en ongezoet zoals muesli of havermout. Gekookt, als puree, gebakken, in stamppot, uit de oven of gepoft. Let op dat je het niet te bruin laat worden.
Vaak zit de grootste toename wel in het begin van de tweede helft van de zwangerschap: 0-12 weken 10% 13-20 weken 15%