Bij alle vaste infrarood panelen geldt dat deze op ieder stopcontact aangesloten kunnen worden. Of direct op een thermostaat waarmee de temperatuur te regelen is. De verplaatsbare infrarood panelen moeten wel altijd op een geaard stopcontact aangesloten worden.
De benodigde panelen zijn afhankelijk van de grootte van de ruimte en de gewenste temperatuur. Bijvoorbeeld voor een ruimte van 20 m2 en een gewenste temperatuur van 21 graden Celsius, zijn twee infrarood panelen van elk 600 watt nodig.
De meeste thermostaten kunnen maximaal 3000 watt schakelen. Het maximale vermogen staat beschreven in de specificaties van de thermostaat. Voor infrarood verwarming in een woonkamer is het bijvoorbeeld mogelijk dat u in totaal 3 of 4 panelen moet installeren om de gehele ruimte te verwarmen.
Centraal over de ruimte
Hoe beter de infrarood stralen verdeeld worden over de ruimte, hoe energie efficiënter het paneel zal verwarmen. De beste plek om het paneel te plaatsen is aan het plafond. De stralen hebben dan het grootste bereik. Een paneel kan ook goed centraal, niet te laag, aan een wand geplaatst worden.
Een veilige en gezonde manier van verwarmen
Infraroodpanelen zijn super veilig. De panelen gebruiken infrarood straling om objecten en personen in de ruimte op te warmen. Daardoor worden de panelen zelf nooit zo warm dat je je eraan kan verbranden.
Een infrarood wandpaneel straalt ongeveer 3 meter ver, terwijl een infrarood plafondpaneel tot 5 à 6 meter ver kan stralen. Het vermogen (aantal watt) van het paneel is ook bepalend voor de warmteverspreiding.
Infraroodpanelen zijn aan de achterkant voorzien van isolatiemateriaal, zodat de straling vooral aan de voorzijde wordt uitgezonden. De warmte concentreert zich dan ook vooral aan de voorzijde van het paneel. Aan de achterzijde zullen de panelen maximaal zo'n 40 - 45 graden worden.
Je kan een IR-paneel gebruiken om een (werk)kamer waar je even of een paar uur bent te verwarmen. Een tijdje het IR-paneel gebruiken kost minder energie dan de hele werkkamer opwarmen met de radiator.
In tegenstelling tot convectie verwarming die eerst de lucht verwarmt en warmte verliest door tocht. Infraroodwarmte ontsnapt niet door tocht en zorgt voor een constante luchtvochtigheid. Daardoor is het infrarood verwarming verbruik veel efficiënter en zuiniger.
Infrarood paneel installeren in je huis
Bepaal bij de installatie van infrarood panelen de positie aan de muur of plafond. Boor vier gaten in de muur met behulp van de meegeleverde boormal. Stop de pluggen erin en schroef het warmtepaneel vast. Als laatste sluit je paneel aan op de elektriciteit.
Een paneel van 1000 watt verbruikt 1000 watt per uur( 1kilowatt oftewel 1kWh). Afhankelijk van de leverancier betaal je per kilowatt een bepaald bedrag. Dat is voor 2021 ongeveer € 0,20, maar in 2022 hangt de prijs veel af van het energiecontract.
Wat is het verbruik van een infrarood paneel? Een infrarood paneel van 100 watt verbruikt voor ieder uur dat deze volledig aan staat 0,1 kWh stroom. Om het stroomverbruik van infrarood panelen te berekenen, is het wattage belangrijk. Dit staat aangegeven bij het product.
Voor het lokaal bijverwarmen van een zithoek van 1 x 2 meter op een bank, zou dus een infrarood paneel van 700 watt volstaan. Dient er een groter oppervlak verwarmd te worden, kies dan voor 2 panelen zodat de warmte gelijkmatig kan worden verdeeld over het gehele oppervlak.
Bij een energieprijs van €0,21 eurocent per Kilowattuur komt het verbruik van dit infraroodpaneel neer op 0,021 eurocent per uur, voor 1m² weliswaar. Wil je een ruimte van pakweg 20 vierkante meter verwarmen, dan heb je een vermogen nodig van om en bij de 2000 watt.
Infrarood panelen 1000 watt tot 1500 watt, zijn geschikt voor middelgrote ruimtes, zoals een hobby- of slaapkamer van 15 tot 20 m². De hogere vermogens, zoals 2000 of 3000 watt, zijn geschikt voor grote ruimtes, zoals huiskamer of kantoor van 30 tot 40 m².
Wat zijn nu de nadelen van infrarood verwarming? ❌ De verwarming stopt onmiddellijk wanneer het systeem uitgeschakeld wordt. De ruimte zal na het uitschakelen dus ook snel weer afkoelen. Om die reden zijn stralingstoestellen (zoals de Surya) beter geschikt als bijverwarming dan als hoofdverwarming.
Als beste infrarood panelen komen uit de bus het Etherma Lava Design Basic DM, het Herschel Inspire, en het Ecaros metalen infrarood paneel. Deze hebben de meest gunstige oppervlaktetemperatuur, beste warmteopbrengst, langste levensduur en de beste isolatie aan de achterkant.
Je kunt ervan uitgaan dat je met een paneel van 1200 Watt een kamer met een vloeroppervlakte van 15 vierkante meter kunt verwarmen. Per vierkante meter vloeroppervlak heb je dus een infrarood paneel met een vermogen van 80 Watt nodig om deze te kunnen verwarmen.
Infrarood verwarming is goedkoper in energieverbruik dan elektrische verwarming. Bij infrarood verwarming wordt 93% van de energie omgezet in warmte, terwijl bij elektrische verwarming slechts 50% van de elektrische energie wordt omgezet in warmte.
Complete woning verwarmen met infrarood niet verstandig
Het grote voordeel van infrarood verwarming is dat u door het gebruik van stralingswarmte de ruimtetemperatuur lager kan zetten zonder comfort in te leveren. Met een verlaging van de temperatuur van 210C naar 150C bespaart u ongeveer 50% op de totale energievraag.
Gemiddeld genomen heb je voor een woonkamer 50–75 Watt per vierkante meter nodig. Voor een slaapkamer is dat 40-65 Watt en voor een badkamer 65-100 Watt. Fabrikanten van infrarood verwarming bieden vaak rekenmodules aan waarmee je eenvoudig zelf kunt berekenen hoeveel capaciteit je nodig hebt.
Het duurt 10 tot 15 minuten voordat een infraroodpaneel de gewenste temperatuur heeft bereikt. Vanaf dat moment kan het paneel de ruimte gaan verwarmen. Wanneer de stroom is ingeschakeld en er voldoende capaciteit beschikbaar is, duurt het ongeveer 30 tot 45 minuten voordat de kamer 3 graden is opgewarmd.
Elektrisch verwarmen is goedkoper als je enkele uren warmte nodig hebt in een kleine ruimte. Er zijn drie soorten elektrische kachels: infraroodkachels, radiatorkachels en ventilatorkachels. Infrarood is de meest zuinige van de drie, omdat je direct jezelf ermee opwarmt en niet de hele ruimte verwarmt.
Welk infraroodpaneel moet ik kiezen? Bedenk eerst of je het paneel aan het plafond of aan de muur gaat bevestigen. Bereken vervolgens eenvoudig hoeveel minimum watt je nodig hebt voor jouw ruimte(s). Hoe hoger het benodigde wattage, hoe groter je paneel moet zijn.