Het is een jaar waarin je je horizon kan verbreden en erachter kan komen wat je wilt studeren. Uit onderzoeken blijkt inmiddels ook dat een goed besteed tussenjaar ook een positieve invloed heeft op je studieresultaten tijdens een HBO – of WO studie.
Je mag een tussenjaar nemen wanneer je aan je kwalificatieplicht voldoet en minimaal 16 jaar bent. De overheid verwacht dus dat je minimaal een havo, vwo of MBO-diploma (niveau 2 of hoger) op zak hebt. Heb je dit niet op zak? Dan ben je minimaal tot je 18e verplicht om naar school te gaan.
Switchen van studie. Als je er zeker van bent dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, kun je er ook voor kiezen om van opleiding te wisselen. Soms kan dit zelfs al halverwege het studiejaar. Je kan dan bijvoorbeeld al in februari met je nieuwe studie beginnen.
Als je ouder bent dan 18 jaar, ben je zelf verantwoordelijk voor je toekomst en kan je stoppen met je studie en een tussenjaar nemen. Als je jonger bent dan 18 jaar, heb je een startkwalificatie nodig om te kunnen stoppen. Heb je dit niet, dan ben je nog leerplichtig en kan je niet zomaar stoppen.
Een tussenjaar kun je nemen na je eindexamen vmbo, havo of vwo. Of als je gestopt bent met je vervolgopleiding op mbo, hbo of universiteit. Of op een ander moment als je opnieuw je richting wilt krijgen.
Leerlingen die ouder zijn dan 18 hoeven niet meer verplicht naar school. Maar als een leerling tussen 18 en 23 jaar van school gaat zonder startkwalificatie, meldt de school dit wel bij de gemeente.
Zo is een taalcursus al mogelijk vanaf €450,-. Dat is best wat geld, maar in dit geval is het niet zo lastig om je tussenjaar te financieren. Maar als je plan is om langer naar het buitenland te gaan, zal je een groter budget nodig hebben. Een tussenjaar kan dan oplopen tot wel duizenden euro's.
Terugbetalen of niet
Doet u mbo 1 of 2, dan zijn uw basisbeurs, reisproduct en eventuele aanvullende beurs altijd een gift. Doet u mbo 3 of 4, of hbo of universiteit? Dan worden uw beurs en reisproduct pas een gift als u binnen 10 jaar uw diploma behaalt. Behalve als u stopt in het 1e jaar van uw opleiding.
Meestal krijg je 1/12e deel van het collegegeld terug voor elke maand dat je uitgeschreven bent. Je uitschrijven voor een hbo-opleiding doe je niet bij de hbo-instelling zelf, maar via Studielink. Je mag stoppen per de 1e dag van een kalendermaand.
Het is een jaar waarin je je horizon kan verbreden en erachter kan komen wat je wilt studeren. Uit onderzoeken blijkt inmiddels ook dat een goed besteed tussenjaar ook een positieve invloed heeft op je studieresultaten tijdens een HBO – of WO studie.
Voor elk afgerond vak ontvang je een aantal studiepunten. Het totaal aantal studiepunten voor alle vakken van de propedeuse samen, is meestal 60. De meeste hbo-studenten halen de propedeuse in hun eerste jaar.
Heb je het idee dat je huidige opleiding niet de plek is waar je een goede en succesvolle toekomst tegemoet gaat, dan is het inschakelen van hulp een logische, maar vooral verstandige stap. Je kunt in eerste instantie een afspraak maken met je studiebegeleider. Die kan je mogelijk verder helpen.
Veranderen van studiekeuze en overstappen
Studenten die zich hebben aangemeld voor een studie, kunnen ook nog veranderen van keuze. Hebben ze zich uiterlijk op 1 mei voor het eerst aangemeld? Dan kunnen zij zich tot 1 september van een studiejaar voor die andere studie aanmelden. Ze behouden dan hun toelatingsrecht.
Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
Een tussenjaar nemen heeft dus meerdere voordelen. Zo werk je aan jezelf en leer je jezelf kennen, ontwikkel je jezelf en verbreed je jouw horizon. Daarnaast word je beter in het maken van de juiste studiekeuze en weet je na het nemen van een tussenjaar dus wél wat je wil gaan doen!
Vanaf 18 jaar niet meer verplicht naar school
Als je 18 jaar bent, ben je niet meer leerplichtig en hoef je niet naar school. Ook niet als je nog geen startkwalificatie hebt: een diploma op minimaal niveau mbo-2, havo of vwo (art. 1 onder f Lpw). Want op je 18e verjaardag vervalt ook de kwalificatieplicht (art.
Nee: Lukt het je niet om binnen 10 jaar af te studeren, dan moet je de OV kaart terugbetalen, ook als je hem nooit hebt gebruikt om te reizen. En dat loopt flink in de papieren. Een OV kaart voor studenten kost bijna 100 euro per maand. En dat moet je dus allemaal terugbetalen als je niet op tijd afstudeert.
Lesgeld terugkrijgen
Lesgeld dat u heeft betaald, kunt u soms (gedeeltelijk) terugkrijgen als u zich uitschrijft bij uw opleiding. Bijvoorbeeld als u voor het einde van het schooljaar uw diploma behaalt. Of als u stopt met de lessen omdat uw ouders gaan scheiden.
Als je een depressie hebt, dan heeft dit gevolgen voor het dagelijks leven en het sociale functioneren. Je voelt je somber en hebt depressieve klachten. Deze klachten kunnen van invloed zijn op je studieprestaties. Deze belemmeringen kunnen van invloed zijn op je studie of stage.
Niet begonnen met opleiding
Zet uw studiefinanciering direct stop via Mijn DUO. Doet u dit te laat, dan moet u het terugbetalen. Hebt u uw studentenreisproduct al opgehaald? Zet dan ook direct uw reisproduct stop bij een ophaalautomaat.
Ben je afgestudeerd? Dan geef je tijdens het uitschrijven de einddatum van je opleiding op. Stop je tussendoor met je studie, dan kan je stoppen op de eerste dag van de volgende maand. Regel jij bijvoorbeeld op 5 maart je uitschrijving, dan kan jij per 1 april uitgeschreven staan voor je studie.
In de volgende situaties hebt u geen recht meer op uw studentenreisproduct: U stopt of bent klaar met uw opleiding. Controleer de uitschrijfdatum bij uw opleiding. U gaat een opleiding doen waarvoor u geen studiefinanciering krijgt.
Een tussenjaar kan bijdragen aan meer zelfinzicht. Dat is precies wat je nodig hebt om de juiste vervolgstappen te kiezen. Hoe beter jij jezelf kent, weet wat jij wilt, interessant én belangrijk vindt, hoe gemakkelijker jij keuzes kunt maken.
Een tussenjaar is top!
Meestal na je middelbare schooltijd of na je studie – en gebruikt om te werken, te reizen, vrijwilligerswerk te doen, of een combinatie van alle drie. Een tussenjaar hoeft niet per se een jaar te zijn, het kan variëren van twee weken tot een jaar, of zelfs langer.