Leg 1 blad nori met de ruwe kant naar boven op het bamboematje. 2. Verdeel een dunne laag gekookte sushirijst gelijkmatig op het norivel en laat 7 cm aan de bovenkant vrij.
Leg een norivel op een sushimatje, met de blinkende kant naar boven. Schep een portie gekookte en afgekoelde sushirijst op het norivel en laat 1 cm vrij aan de bovenste rand. Doe er je favoriete vulling op.
Nori vellen zijn de donkergroene bladeren die vaak gebruikt worden bij sushi. Ze zijn gemaakt van samengeperst zeewier en zijn daarom erg gezond. Zeewier heeft een bijzonder hoog gehalte aan jodium en ijzer. Daarnaast bevat het ook de mineralen calcium, magnesium en kalium.
Nori is te koop bij de grotere supermarkten. Bij de toko zit je sowieso goed.
Chef koks gebruiken het liefst nori vellen waarbij het gewicht minstens 95% uit zeewier bestaat. De beste kwaliteit nori wordt bereikt wanneer er 280 g zeewier wordt gebruikt voor 100 volledige bladen.
Wij raden aan om maximaal 2-3 keer per week zeewieren te eten en ze vóór gebruik te weken en wassen. Alleen bij nori hoeft dit niet.
De meeste sushi heeft als buitenkant het zeewier. Het zeewier wordt ook wel nori genoemd. De Maki sushi heeft ook zeerwier aan de buitenkant. De ingrediënten die voor de binnenkant worden gebruikt zijn vaak zalm, tonijn, krab, avocado, komkommer of ei.
Waarom sushi gezond is
Zeewier is rijk aan ijzer, kalk, jodium, vitamines en mineralen. Het bevordert bovendien een gezonde spijsvertering. In rauwe vis zitten ook veel mineralen. Daarnaast bevat vis belangrijke B-vitamines en goed verteerbaar eiwit.
Norivellen moeten zowel vóór als na het openen worden bewaard op een koele, droge en donkere luchtdichte plaats. Eenmaal geopend, moeten ze binnen één tot twee maanden worden gebruikt.
Kappa maki – sushi in zijn meeste simplistische vorm die er is bestaande uit komkommer omhult met sushi rijst en een norivel.
Het alginaat in zeewier zorgt voor bescherming van de darmwand, waardoor de spijsvertering langzamer gaat en voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen.
Als je weinig brood eet en geen visliefhebber bent, kun je zeewier gebruiken om een tekort te voorkomen. Maar te veel zeewier is ook niet gezond, dan kun je te veel jodium binnenkrijgen. Omdat het gehalte aan jodium in zeewier nogal kan variëren, adviseert het Voedingscentrum zeewier te variëren met andere groente.
Misschien wel het grootste argument voor het eten van zeewier, is de kleine klimaatimpact die het heeft. Zo zijn er geen pesticiden nodig om zeewier te groeien. Daarnaast gebruikt het geen kostbaar land of drinkwater, omdat het in zee groeit.
Je gebruikt de verkeerde rijst
Om sushirijst te koken, ga je best op zoek naar een korte korrel. Deze soort rijst bevat veel zetmeel en plakt dus goed aan elkaar. Tip: gebruik nooit bruine rijst! Bruine rijst heeft een ruwere structuur en zal dus niet goed genoeg plakken.
Wil je de rijst weer plakkerig krijgen dan moet je er dus voor zorgen dat je weer zetmeel aan het kookproces toevoegd. Dit doe je door in een pan met water bloem toe te voegen en dit even goed te kloppen. Doe je rijst in het water en laat dit even in koken totdat je een papje krijgt.
Nori is de bekendste onder de zeewieren. Anders dan sushi nori is deze nori ongeroosterd. De milde, umami smaak past erg goed bij rijstgerechten, maar nori wordt in deze vorm wordt ook veel gebruikt in (miso)soepen en salades. Je kunt norivellen ook zelf licht roosteren boven een vlam.
Voor sushi in de koelkast geldt een vuistregel van 24 uur. Ook binnen deze 24 uur moet gekeken worden naar de kwaliteit van de overgebleven sushi, vooral bij stukjes sushi met vis of zeevruchten. Stukjes sushi waar geen vlees of vis in zit kunnen mogelijk een dag langer in de koelkast blijven staan.
De smaak- en textuur van de sushi blijft namelijk tot 24 uur behouden. Indien je sushi met zeevruchten hebt besteld, moet je de houdbaarheid verkorten naar maximaal 15 uur in de koelkast. Ruik altijd even aan de sushi; eet ze niet op als de vis slijmerig is of niet meer fris ruikt!
Smaak nori
Zoet met een licht vlezige of olijfachtige smaak. Gerookte thee, gedroogde paddenstoel.
'We zien veel goeie dingen in sushi: vis is een bron van omega 3-vetzuren, in de rijst en groenten zitten vezels, vitaminen en mineralen. Als we dat vergelijken met een pakje friet, komt de sushi er wel beter uit.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Qua calorieën doet zo'n sushi-maaltijd dan niet onder voor een pizza of een maaltijd van de snackbar! Ga liever uit van 6 tot 8 sushi per persoon. Dat kun je dan aanvullen met sashimi (puur de vis), gekookte edamame boontjes en een salade. Zo wordt jouw sushimaaltijd een echt gezonde maaltijd.
Barstensvol vitamines: nori
Het zo kenmerkende zwarte zeewiervelletje om je sushi heen, de nori, is niet zomaar een favoriet bij het gebruik in sushi in de keukens van Sushipoint. Het bevat bijzonder weinig calorieën maar bevat veel voedingsstoffen zoals vitamine A, B6 en C, mineralen en jodium.
Zeewier in zijn complete vorm is beschikbaar in verse, bewerkte, gedroogde, gekookte of ingemaakte vorm, als een kruiderij, smaakmaker of toevoeging aan voeding. Zeewier kan geconsumeerd worden als thee, tonicum of vloeibaar extract (tinctuur), of als voedingssupplement in capsule-, tablet- of poedervorm.
Nori. Een ander basisbestanddeel is nori (zeewier). Dit zijn de dunne zwarte/groenige velletjes die gebruikt worden om de sushi te omwikkelen. Nori wordt gemaakt van purperwier en is grote favoriet omdat het veel smaak met zich meebrengt.