Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid. De milieuimpact van beide isolatiestoffen zijn hetzelfde. Ze zijn niet schadelijk voor de gezondheid, maar worden beschouwd als milieuonvriendelijk omdat tijdens het productieproces niet ecologische stoffen gehanteerd worden.
Hoewel PUR en PIR isolatie niet erg brandbaar zijn (brandklasse B) blijf je toch beter uit de buurt als er toch brand uitbreekt. Bij verbranding van dit isolatiemateriaal ontstaat er namelijk een zeer giftige, dikke damp van blauwzuur en koolmonoxide.
Polyurethaan als isolatiematerial
De eindproducten zijn niet-toxisch, tenzij ze verbrand worden. Isocyanaten komen vrij bij de reactie van gespoten PUR tot een harde isolatielaag (bv. vloerisolatie) en bij de productie van platen in de fabriek.
PIR is beloopbaar en drukvast
Bij het plaatsen van PIR isolatie voor het platte dak, kunnen dakdekkers met een gerust hart staan en wandelen op de PIR isolatieplaten zonder dat deze vervormen.
Zolang je niet aanwezig bent in de woning tijdens het spuiten van het PUR-schuim, is er geen probleem. Gemiddeld mag je zo'n 2 uren niet in je woning aanwezig zijn. De Nederlandse Gezondheidsraad bevestigde in september 2021 dat het onwaarschijnlijk is dat bewoners nadelige gezondheidseffecten ondervinden.
Bij het aanbrengen van polyurethaan kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Veel woningen worden geïsoleerd met polyurethaan (PUR). Bij het aanbrengen en ook later nog, kunnen stoffen vrijkomen die de gezondheid soms blijvend kunnen schaden. Daarom zou deze isolatiemethode verboden moeten worden.
PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Het verschil tussen EPS, XPS en PIR
Allereerst zijn EPS en XPS polystyreen: EPS (ook bekend als piepschuim) is geëxpandeerd polystyreen, XPS is geëxtrudeerd polystyreen. PIR is daarentegen polyisocyanuraat. Waar XPS een hogere druksterkte heeft en vooral vochtbestendig is, is PIR de kampioen van de isolatiewaarde.
PUR-PIR panelen isoleren bij dezelfde dikte ongeveer 30 % beter dan glaswol. Xentro technologie laat toe om zelfs een verschil tot 40 % te bekomen. Dit wil zeggen dat 10 cm glaswol, met lambda 0,032 W/mK, vervangen kan worden door 6 cm Eurowall Xentro of Eurofloor Xentro. Bij rotswol is dit verschil nog groter.
PIR is geen echt duur isolatiemateriaal, maar ze is ook niet goedkoop. Ze is bijvoorbeeld een behoorlijk stuk duurder in vergelijking met glaswol. Indien we de prijsopbouw van PIR isolatiemateriaal van naderbij gaan bekijken zien we dat deze voor het overgrote merendeel bestaat uit de arbeidskosten.
Hoe wordt PIR gemaakt? PIR is een hard soort schuim dat een verbeterde versie is van PUR. Het bestanddeel van PUR polyether-polyoldoor wordt hierbij vervangen door polyester-polyol.
Inademing van zeer kleine vezels (4-5 mi- crometer) van steenwol en glaswol kan irritatie of ontsteking van de neusslijmvliezen, of zelfs longfibrose veroorzaken.
Bij inademing van de vezels kan dit leiden tot irritatie of ontsteking van de neusslijmvliezen. Langdurig zonder neus- en mondbescherming werken met stoffen als glaswol kan zelfs longfibrose veroorzaken.
EPS en PIR zijn niet geschikt voor de isolatie van een houten vloer zoals bij een betonvloer het geval is. Dit materiaal ademt namelijk niet en werkt het ontstaan van vocht en schimmel in de hand. Het isolatiemateriaal als glaswol, minerale wol of steenwol is eenvoudig te bevestigen.
PUR/PIR isolatiepanelen van Recticel Insulation worden niet beschouwd als dampopen isolatie. Het schuim van onze panelen is opgebouwd uit gesloten cellen die een zekere weerstand bieden tegen de diffusie van waterdamp.
De keuze tussen PIR-isolatie of steenwol
PIR is net zoals steenwol bruikbaar bij vrijwel alle toepassingen, dit maakt beiden erg veelzijdig. Verder heeft PIR vele voordelen ten opzichte van steenwol, zo is PIR veel lichter, heeft het een hogere isolatiewaarde, en is het veel gemakkelijker te verwerken.
Dakisolatie is de meest effectieve vorm van isolatie van je woning. Isolatie van een schuin dak is op drie manieren aan te brengen: aan de buitenkant, binnenkant of door het spuiten van isolatiemateriaal onder je dakpannen. Aan de buitenkant isoleren levert het beste resultaat op.
PUR-schuim heeft de beste isolatiewaarde door de lage lambda-waarde. Er is een minder dikke isolatielaag nodig om de woning goed te isoleren. Dit maakt PUR geschikt voor de minder brede spouwmuren. Maar EPS-parels en glaswol hebben ook een goede isolatiewaarde en doen eigenlijk niet onder voor PUR.
Vergeleken met andere materialen gaat EPS dus verreweg het langst mee. PIR isolatiemateriaal gaat bijvoorbeeld maar 50 jaar mee, terwijl glaswol, steenwol en purschuim een levensduur van 75 jaar hebben.
Zowel PIR als PUR isolatieplaten kennen een aluminium cachering die dienst doet als dampscherm waardoor ze een luchtdicht geheel vormen wanneer de naden onderling worden afgeplakt. Een extra dampscherm is zodoende niet nodig.
Zowel PUR (polyurethaan) als PIR (polyisocyanuraat) worden gemaakt van isocyanaten waaraan katalysatoren en drijfgassen worden toegevoegd. Door de betere brandveiligheid en de nog hogere isolatiewaarde worden PIR-isolatieplaten beschouwd als de verbeterde versie van PUR-isolatieplaten.
De goede thermische werking van PIR isolatieplaten heeft een gunstig effect op uw energieverbruik. De hoge isolatiewaarde van pir zorgt voor een hoge vochtbestendigheid. Dit maakt het isolatiemateriaal ook heel geschikt voor het isoleren van vochtige ruimtes, zoals het isoleren van platte daken.
Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen. Er wordt vaak gekozen voor EPS om de vloer te isoleren.
Het antwoord hierop is: Ja, PIR platen zijn vochtbestendig. Omdat PIR is opgebouwd uit een gesloten cellenstructuur, kan het materiaal geen vocht opnemen.