Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel. Soms is een infectie klein, met slechts een klein gebied dat is gekwetst. Het lichaam geneest dan vanzelf.
Wat kan ik zelf doen bij een ontsteking? Het is belangrijk om een ontsteking met rust te laten. Als u een uitwendige wond heeft (op uw huid), kunt u deze het beste goed schoonhouden en afdekken. Als u een inwendige ontsteking heeft, is het belangrijk om genoeg te drinken en om de weerstand op peil te houden.
Voeding kan invloed hebben op ontstekingen. Eet daarom veel fruit, groenten, volle granen, plantaardige eiwitten (bonen en noten) en vis die rijk is aan ontstekingsremmende omega 3-vetzuren, zoals haring, zalm, tonijn en sardines. Neem ook dagelijks een zuivelproduct met probiotica om het afweersysteem te versterken.
Een acute ontsteking treedt meteen na de weefselbeschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Van een chronische ontsteking is sprake als deze langer dan drie maanden aanhoudt.
Een chronische ontsteking is echter niet helend voor ons lichaam maar juist destructief. Uiteindelijk leiden chronische ontstekingen tot beschadigingen van cellen en weefsels en tot een uitgeput immuunsysteem wat kan leiden tot een auto-immuunziekte waarbij het lichaam zichzelf aanvalt.
Wat is niet gezond? Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Voorbeelden zijn rijst, quinoa, haver, teff, boekweit. Kruiden zijn natuurlijke ontstekingsremmers vanwege hun hoge antioxidant werking. Kruiden zijn nog sterkere antioxidanten dan groente en fruit. Kruiden bevatten ook krachtige stoffen die ontstekingen, pijn, zwellingen en ochtendstijfheid daadwerkelijk afremmen.
Vitamine D werkt ontstekingsremmend.
Kou en warmte kunnen enige tijd voor verlichting zorgen. Bij ontstoken en pijnlijke gewrichten helpt een ijskompres. En bij stijve, koude en pijnlijke gewrichten kan warmte uitkomst bieden.
Bij een ontsteking in een gewricht wordt dit gewricht pijnlijk en dik. En meestal ook warm of rood. Als dit door een bacterie komt, is er meestal 1 gewricht ontstoken. Je voelt je hier ziek bij.
''Tijdens een ontsteking is het lichaam tegen zichzelf aan het vechten en wordt het moe'', legt dokter Cohen uit. ''Dat kost veel energie.'' Slecht slapen: moeite met slapen is zowel een teken van vermoeid zijn, als een oorzaak.
Osteomyelitis is een infectie van het bot, beenmerg en beenvlies die door bacteriën wordt veroorzaakt. Deze bacteriën kunnen bij een infectie elders in het lichaam via het bloed worden meegenomen en het bot binnendringen. Ze kunnen ook het bot rechtstreeks besmetten bij een open wond of tijdens een operatie.
Van aardbeien en bramen tot veenbessen en bosbessen, deze vruchten zijn bijzonder krachtig in antioxiderende en ontstekingsremmende activiteit.
Er zijn een aantal bloedonderzoeken die kunnen aangeven of er in het lichaam ontstekingen zijn. Daarmee kan men echter nog niet bepalen of zo'n ontsteking door systeemvasculitis wordt veroorzaakt of door een bacterie of virus. Dat kan wel met de ANCA-test of door onderzoek van een biopt (stukje weefsel).
Kortom: Groene thee en matcha zijn bronnen van de ontstekingsremmende stof EGCG, die kan zorgen voor afname van ontsteking en symptomen gerelateerd aan chronische darmziekten en andere ontstekingsgerelateerde ziekten.
Resistent zetmeel: groene bananen, gekookte en afgekoelde rijst, pasta en aardappels. Al deze voedingsmiddelen hebben ontstekingsremmende eigenschappen en hier kun je dus zelf al een stap mee maken.
Donkergroene bladgroenten, zoals boerenkool en spinazie, werken sterk ontstekingsverlagend. Onderzoekers vermoeden dat dit komt door de aanwezigheid van fenolen en carotenoïden (1). Veel mensen denken dat je boerenkool en spinazie moet verhitten voor consumptie, maar ze kunnen ook prima rauw gegeten worden.
En wat nog vervelender is: uitputting van cortisol ten gevolge van langdurige stress ondermijnt je immuunsysteem zodat je gevoeliger voor allerlei ontstekingen wordt.
Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
Voorbeelden van NSAID's zijn ibuprofen, diclofenac, meloxicam, naproxen, etofenamaat, celecoxib. Bekende merknamen zijn o.a. Brufen®, Nurofen®, Voltaren® of Apranax®. Het acetylsalicylzuur (Aspirine®, Aspegic®) wordt ook tot de NSAID's gerekend.
Dit medicijn vermindert de pijn, maar heeft geen effect op de ontsteking en zwelling. Binnen een half uur merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan.
Een ontsteking kan veroorzaakt worden door een factor van buitenaf, een aandoening van het imuunsysteem, verkeerde voeding, stress of darmproblemen. Symtomen van een chronische ontsteking zijn vaak rode verkleuring, zwelling, warme uitstraling, pijn en onverklaarbare vermoeidheid.
Laaggradige ontstekingen worden ook wel stille ontstekingen genoemd, omdat ze vaak onopgemerkt blijven en zich langzaam kunnen opbouwen. Ze kunnen echter op de lange termijn aanzienlijke schade aanrichten in het lichaam en bijdragen aan de ontwikkeling van chronische aandoeningen.
Langdurige infecties of ontstekingen en kanker
Je lichaam kan ziek worden van bepaalde bacteriën, virussen en parasieten. Sommige van deze ziekteverwekkers kunnen ook kanker veroorzaken. Of het risico op kanker groter maken.