Die jaartelling werd 'uitgevonden' door Dionysius Exiguus (zie de afbeelding hierboven), een monnik die in het jaar 525 (dat toen natuurlijk nog niet zo heette) van paus Johannes I de opdracht kreeg een nieuwe paastabel te maken.
Onze millenniumwisseling viel in 2000, maar volgens de Joodse kalender was het toen 5760, volgens de Hindoe-kalender 2457 en volgens de Islamitische kalender was het 1421. Dat heeft alles te maken met het begin van de jaartelling, oftewel het “nulpunt”.
Het jaar 0 heeft nooit bestaan. In de officiële tijdrekening schiet het van -1 naar 1. Toch is ervoor gekozen om 0 op de slingerlijn als keerpunt tussen vóór Christus en na Christus op te voeren.
Onze jaartelling is gebaseerd op de geboorte van Jezus Christus. Maar waarom begint de jaartelling dan op 1 januari van het jaar 1, een week na zijn geboorte? Ga er maar voor zitten, want dit zijn eigenlijk meerdere vragen in een. En tijdmetingen en kalenders zijn altijd complexe onderwerpen.
Er bestaat geen jaar 0, althans in enige algemeen gebruikte jaartelling. De jaartelling begint bij 1; het eerste jaar is dus het jaar 1.
In het christendom is het jaar 1 het Anno Domini ("jaar van de Heer"), dat het begin vormt van de christelijke jaartelling. In 523 berekende de monnik Dionysius Exiguus namelijk dat Jezus in dit jaar zou zijn geboren. Het geboortejaar van de historische Jezus is echter niet zeker.
Creëer daarom een veilige omgeving voor je baby. Blijf in de buurt en zet zo nodig wat kussens om je baby heen. Tussen de 7 en 13 maanden leren de meeste baby's om zelfstandig te kunnen zitten. De rug- en nekspieren zijn dan sterk genoeg om zijn lijfje omhoog te houden.
De christelijke jaartelling werd met terugwerkende kracht geïntroduceerd door de Scytische monnik en tijdrekenaar Dionysius Exiguus die, in of kort na 525, zijn paastabel met de hierin vervatte nieuwe jaartelling presenteerde aan officiële vertegenwoordigers van paus Johannes I.
De gregoriaanse kalender – de meest gebruikte kalender ter wereld – werd in 1582 ingevoerd door paus Gregorius XIII. Deze was bedoeld ter vervanging van de juliaanse kalender. Die werd sinds de oudheid gebruikt, maar was onnauwkeurig, omdat het kalenderjaar zo'n 11 minuten langer was dan onze jaarlijkse baan om de zon.
De geboorte van Jezus Christus wordt als beginpunt gebruikt. De jaren voor de geboorte van Jezus Christus worden aangegeven met bijvoorbeeld 200 jaar v. Chr. (voor Christus).
Jezus is geboren ca 4 v. Chr., rond de tijd dat Herodes de Grote stierf. Hij bracht zijn kinder- en jeugdjaren door in Nazareth in Galilea.
De Romeinen noemden het toen nog Lacus Flevo. Dit meer had in het midden een groot en droog (schier)eiland. Dat heette Flevo Insula. De westkant hiervan werd later Urk en de oostelijke rand ervan is Schokland geworden.
De kracht van de Maan is al tienduizenden jaren bekend. De eerste maankalenders werden ontdekt in grotten in Frankrijk en Duitsland. Volgens de NASA stammen deze kalenders uit het late paleolithische tijdperk – rond 32,000 jaar voor Christus!
De Chinese jaartelling is eerder begonnen. Volgens de Chinese jaartelling is het nu het jaar 4712. Wij gebruiken de christelijke jaartelling.
Er zijn daardoor verschillende boeddhistische kalenders. In de meeste landen begint de jaartelling op 543 voor Christus, zoals in Thailand. Het jaar 2015 is in Thailand daardoor het boeddhistische jaar 2558. In Sri Lanka is er een andere boeddhistische kalender.
God als Schepper
In het Oude Testament wordt God al op de eerste bladzijde geïntroduceerd als de Schepper van hemel en aarde (Gen. 1:1; 2:4). Een alomvattende definitie van wie God is, wordt in de Bijbel niet gegeven. Evenmin worden er uitspraken gedaan over wat Hij deed en waar Hij was voor de schepping van de wereld.
Gewone jaren bestaan uit 12 maanden van in totaal 353, 354 of 355 dagen. Schrikkeljaren (7 in elke periode van 19 jaar) bestaan uit 13 maanden van in totaal 383, 384 of 385 dagen en dienen om de gemiddelde duur van een jaar in overeenstemming te brengen met een zonnejaar.
De cyclus van de maan werd gebruikt om de hoeveelheid maanden per jaar vast te stellen. In een jaar voltooide de maan iets meer dan 12 cycli (van 29 of 30 dagen). De kalender bestond daarom uit twaalf maanden van 30 dagen en vijf losse dagen aan het eind van het jaar.
Bij de Romeinen begon het nieuwe jaar op 1 maart, totdat Julius Caesar in 45 v. Chr. de juliaanse kalender invoerde, vanaf die tijd was Nieuwjaar op 1 januari. De Romeinen offerden sindsdien op die dag aan de god Janus (waarnaar januari is genoemd) om hem mild te stemmen voor het aankomende jaar.
Dat werd het begin van een heel nieuwe jaartelling. De islamitische jaartelling begon op 16 juli 622 n. Chr., nadat de profeet Mohammed en zijn volgelingen Mekka verlieten en naar Medina trokken om aan religieuze vervolging te ontkomen.
Elk jaar dat deelbaar is door 4 is een schrikkeljaar, zoals 2016, 2020, 2024, 2028. Let op: De bovenstaande regel is niet van toepassing op eeuwjaren. Eeuwen zoals 1900 en 2000 hebben enkel een schrikkeldag als ze deelbaar zijn door 400.
De Bijbelse Jezus is 2 jaar jonger dan de historische Jezus. Hij is niet op 25 december in het jaar 0 geboren, maar op 17 juni in 2 voor Christus. Conclusie: onze jaartelling is 2 jaar te laat begonnen. En bovendien vieren we kerst in het verkeerde jaargetijde.
Baby van nul tot één maand
Hij kan vormen, beweging en licht onderscheiden, maar alles op een afstand van meer dan 20-25 cm is wazig. Een pasgeboren baby heeft zogenoemde dwalende ogen en kan de ogen dus nog niet op iets richten. Een pasgeboren baby ziet de wereld in zwart-wit.
Tijgeren definities
Het varieert per kind, maar ergens tussen de 4 en 12 maanden zal je kindje gaan kruipen. Meestal begint het met het zogenaamde tijgeren, een manier van voortbewegen waarbij de buik niet van de grond komt, en je kindje met behulp van z'n armen door de kamer schuift.
Sommige baby's kunnen al met 10 maanden echt loslopen, anderen doen het later. Het duurt ongeveer 4 maanden vanaf het moment dat je kind gaat staan en langs de rand gaat lopen, tot het moment dat je kind losloopt. Maar het kan ook langer duren.