Producten met vriesbrandplekken zijn veilig voor consumptie. Of het nog hetzelfde smaakt is een tweede. Net als uitdroging bij niet-bevroren producten is de smaak niet optimaal. Je kunt de aangetaste plekken zowel voor als na de bereiding wegsnijden.
Smakelijk is vriesbrand niet, maar u kunt de producten nog gewoon eten. Een kleine kanttekening, want de producten verliezen door de uitdroging wel hun smaak en structuur. Zeker vlees is hier gevoelig voor. Maar gooi ze niet weg, laat de producten rustig ontdooien en bereid ze zoals u gewend bent.
Als je voedsel wilt eten dat is aangetast door vriesbrand, kun je de aangetaste delen wegsnijden en de rest gebruiken. Niettemin zal de algehele kwaliteit niet gelijk zijn aan die van de niet-vriesgebrande of verse tegenhanger (3).
1. VRIESRAND. Kleine sneeuwvlokken in je diepvrieszakje of Tupperware-bakje, ook wel vriesbrand genoemd, zijn een teken dat je eten niet echt lekker meer is.
Zo voorkom je vriesbrand
Dit doe je door het voedsel volledig luchtdicht in te pakken. Gebruik hiervoor speciale diepvrieszakjes, plastic- of bijenwasfolie. Verpak je voedsel erin en zorg ervoor dat alle lucht uit het zakje en de folie is voordat je het dichtmaakt.
Producten met vriesbrandplekken zijn veilig voor consumptie. Of het nog hetzelfde smaakt is een tweede. Net als uitdroging bij niet-bevroren producten is de smaak niet optimaal. Je kunt de aangetaste plekken zowel voor als na de bereiding wegsnijden.
Gezonde diepvriesmaaltijden
De groenten in diepvriesmaaltijden worden na het oogsten snel diepgevroren, waardoor de vitaminen en mineralen goed behouden kunnen worden. Dit is een voordeel vergeleken met gekoelde maaltijden, die doorgaans vitaminen en mineralen verliezen terwijl zij in de supermarktschappen liggen.
Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden. Bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden.
In de vriezer vindt heel langzaam allerlei ongevaarlijk bederf plaats, wat je zeker vanaf drie maanden gaat merken. Bevroren vet vlees en vis worden soms ranzig omdat vetmoleculen door zuurstof uiteenvallen (zie Genoeg 102); door het vacuüm te verpakken voorkom je dat.
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
Dan plaats je die restjes steevast in de koelkast om er enkele dagen nadien opnieuw van te genieten. Maar als je ze nog wat langer wil bewaren, dan stop je ze beter in de diepvriezer. Groenten, fruit, brood, vlees, vis en zelfs zuivelproducten kan je enige tijd onderdak geven in de diepvriezer.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten.
Als de temperatuur in de vriezer laag blijft, kunnen er geen bacteriën groeien. Wel kan de kwaliteit van het vlees wat achteruit gaan. Hoelang je vlees in de diepvriezer kan bewaren hangt af van deze factoren: De temperatuur van de diepvriezer: een diepvriezer moet kouder zijn dan -18°C.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
- Diepgevroren vlees of vis moet worden ontdooid in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging.
Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid. Invriezen kan helpen om voedselverspilling te voorkomen. De ideale diepvriestemperatuur is -18 °C.
Op kamertemperatuur is ontdooid eten doorgaans niet veel langer dan 24 uur houdbaar. In de koelkast is dat aanzienlijk langer, zo rond de 2-3 dagen. Herinvriezen van zulk eten is dus geen goed idee omdat daarmee ook meer (schadelijke) bacteriën worden ingevroren.
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood.
Kun je vlees twee keer invriezen? Ja dat kan. Ontdooid vlees opnieuw invriezen kan, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit en de hygiëne.
– Gehakt kun je 2 maanden bewaren in de vriezer. Gehakt bewaar je na ontdooien, of als het vers gekocht is van de slager of supermarkt, het beste in de koelkast. Dan blijft het één tot twee dagen goed. Let bij gekocht gehakt ook vooral op de houdbaarheidsdatum.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Een veelgestelde vraag is ook: mag je eten warm invriezen? Liever niet. Als je warm eten invriest ontstaat er condens, wat zorgt voor extra ijsvorming. Daarbij is het slecht voor je vriezer, omdat de warmte van het eten de temperatuur doet dalen.
De term 'vers' is niet wettelijk vastgelegd. Vis die eerder bevroren is geweest kan later ontdooid zijn en als vers aan jou als klant verkocht worden. Op het etiket staat dan 'ontdooid'. Het mag dus verse vis worden genoemd ook al is de vis ingevroren geweest.