Een hoge testosteronspiegel wordt door volwassen mannen meestal als prettig ervaren. Maar bij een overmaat aan testosteron kunnen mannen zich agressief en antisociaal gedragen. Ook worden zij vroeg kaal. Afgezien hiervan leidt een toename van het testosterongehalte bij mannen niet tot zichtbare lichamelijke symptomen.
Testosteron is een agressiehormoon. Het effect van testosteron op de meeste proefdieren is helder: mannetjes met meer testosteron in hun bloed zijn dominanter en agressiever. Toediening van de stof lokt zowel bij vrouwtjes als mannetjes dit gedrag uit.
Mannen met veel testosteron vechten en seksen vaker. Het één raden we af, het ander raden we aan. Daarnaast kunnen testosteronrijke mannen zich beter richten op werk en zijn meer volhardend (misschien wel gewoon koppig). Ze hebben minder lichaamsvet, meer zelfvertrouwen en zullen sneller uit hun slof schieten.
Symptomen testosterontekort
Afname van de zin in vrijen en soms minder goede erecties. Afname van spierkracht en spiermassa. Toename van de vetmassa, meer buikvet. Botontkalking, lage botdichtheid.
Oestrogeen zorgt ervoor dat er bij de vrouw een eisprong kan plaatsvinden. Het draagt bij aan de verleidelijke uitstraling van de vrouw. Ook maakt het het lichaam klaar voor geslachtsgemeenschap. Oestrogeen is eigenlijk de 'veroorzaker' van 'zin in seks' bij de vrouw.
Zonder een gedegen toevoer van testosteron kan het weefsel rondom je penis, ballen en anus afnemen, zegt Dr. Ramin van het Center for Male Reproductive Medicine. Het gevolg is dat je penis lengte en omvang verliest, net als je ballen.
Testosteron regelt in een mannenlichaam meer dan de zin in seks. Het hormoon heeft veel te maken met het geheugen, botontkalking, de gemoedstoestand en hart-en vaatziekten.
Testosteron wordt echter niet "opgebruikt" door ejaculatie of masturbatie testosteronreceptoren kan na 3-4 dagen na ejaculatie weigeren. Studies over beide onthouding en "ejaculatie tot seksuele uitputting”Aantonen dat geen van beide enig effect heeft op de testosteronniveaus.
Vijgen, bananen en avocado's zijn voorbeelden van natuurlijke afrodisiaca vol met vitaminen en mineralen die de bloedtoevoer naar de geslachtsdelen en het libido verhogen.
Het gezegde: je bent wat je eet is wel heel toepasselijk want ook je testosterongehalte hangt af van wat je eet. Zowel streng diëten als te veel eten kan de testosteronproductie verstoren. Je eetpatroon dient evenwichtig te zijn dat wil zeggen dat het voldoende eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten moet te bevatten.
Testosteron is het mannelijke sexhormoon. Het wordt geproduceerd in de testikels van mannen, de baarmoeders van vrouwen en een klein beetje in de adrenalineklieren van beide seksen. Vrouwen maken er een stuk minder van aan.
Het lichaam maakt testosteron aan, maar tijdens perioden van stress maakt het lichaam meer van dit hormoon aan dan gebruikelijk.
Testosteron wordt bij mannen geproduceerd in de teelballen (testes) en in de bijnieren, ongeveer 7 mg/dag bij mannen. Onderdeel van de testes zijn de leydigcellen, waar cholesterol omgezet wordt in testosteron. Bij vrouwen wordt de testosteron in kleine hoeveelheden aangemaakt in de eierstokken en in de bijnieren.
Een tekort aan testosteron kan leiden tot onder meer slaapklachten, botontkalking, erectiestoornissen, hart- en vaatziekten, moeheid, minder zin in seks, afname van spierkracht en zelfs depressie. Lees het interview met onze uroloog androloog Herman Leliefeld. “Dat zijn dus serieuze gevolgen”, stelt Leliefeld.
Kans op hart- en vaatziekten
Verschillende studies hebben aangetoond dat het hebben van een laag testosterongehalte meer risico geeft op het ontwikkelen van een hartinfarct dan roken.
Mannen (16-20 jaar): tussen 16 en 20 nmol/L. Mannen (21-50 jaar): tussen 8,64 en 29 nmol/L. Mannen (>50 jaar): tussen 6,68 en 25,7 nmol/L. Vrouwen (11-20 jaar): tussen 0,09 en 2,27 nmol/L.
De afname van testosteron begint al als een man eind dertig is. Omdat dit zo langzaam gaat, met één procent per jaar, merken de meeste mannen het verschil pas op latere leeftijd. Het verschilt per vrouw hoe lang de overgang duurt. Het kan vijf jaar duren, maar ook tien jaar.
Seks versterkt het immuunsysteem. En dat systeem komt goed van pas in deze tijden. Tijdens seks maak je namelijk antilichaampjes aan die bacteriën en infecties buiten de deur houden. Als je langere tijd geen seks hebt dan staakt dit proces helaas en gaat je immuunsysteem omlaag.
Dit kan tot enige uren na de geslachtsgemeenschap aanhouden. Vrouwen met een droge vagina kunnen, met name na de overgang, daar ook overdag last van hebben.
Meestal is het tijdelijk en heeft het met stress of drukte te maken. Als je vaker zin in seks zou willen hebben, kun je op zoek gaan naar de oorzaken, zodat je er iets aan kunt doen. Geen zin in seks is een veel gehoorde klacht.
De belangrijkste hormonen bij de man zijn testosteron en luteïniserend hormoon (LH). Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon en is zeer belangrijk bij de man. Het zorgt voor groei van het lichaam, mannelijke geslachtskenmerken, heeft invloed op hersenfuncties, de energiehuishouding en spiergroei.
Oorzaken. Een testosterontekort kan aangeboren zijn, maar kan ook ontstaan door overgewicht en als een natuurlijk proces van het ouder worden. In Nederland is overgewicht nog steeds een groot probleem.
Bewegen en gewichtheffen
Beweging is een van de meest effectieve manieren om leefstijl gerelateerde ziektes te voorkomen. Daarbij kan het je testosterongehalte verhogen. Een groot reviewonderzoek ondervond dat mensen die regelmatig bewogen hogere testosteronwaarden hadden.