Hoogwaardige items hebben steken die dicht op elkaar zitten. Trek de naden strak en kijk wat er gebeurt. Als je gaten tussen de naad ziet, is het niet goed. Het is ook de moeite waard om aan de binnenkant van het kledingstuk te kijken.
Kleding gemaakt van een stevige en dicht geweven of gebreide stof behoudt de pasvorm veel beter dan kleding van dunne weefsels en breisels. Het is dus goed om hiermee rekening te houden bij het kopen van een t-shirt of een gebreide trui.
Transparantie over (eerlijke) productie
Check altijd de 'Productie'-pagina op de website van een merk en lees hoe open het merk vertelt over z'n fabrieken. Hier kun je op letten: Publiceert het merk de gegevens van al z'n fabrieken en welke specifieke items daar gemaakt worden?
Je leest wel eens dat basiskleding duurder mag zijn. Je zult deze stukken waarschijnlijk zo vaak dragen dat de cost per wear acceptabel blijven. Duurdere kleding is in het algemeen van betere kwaliteit en blijft dus langer mooi. Een goede reden om te investeren in mooie basisstukken.
Veruit het meeste geld dat jij voor je kleding betaalt, blijft bij de winkel en het merk. Een dure winkel in een chique straat betaalt bijvoorbeeld meer huur. En hoe duurder het merk, hoe hoger de kosten voor reclame, marketing, ontwerpers en het hoofdkantoor.
Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie. Dit zijn belangrijke bevindingen van het rapport Branded Childhood dat vandaag wordt gepubliceerd door de Stop Kinderarbeid coalitie en SOMO.
Nieuw rapport onthult misstanden in productie voor westerse kledingmerken. Vrouwelijke migranten die werken in India's kledingfabrieken die leveren aan grote internationale merken zoals Benetton, C&A, GAP, H&M, M&S en PVH, zijn het slachtoffer van moderne vormen van slavernij.
Dit zijn onder meer Hugo Boss, Ralph Lauren en Max Mara. Die laatste twee geven dan ook geen enkele openheid over hun productieproces en beleid. ACNE, McGregor en Tommy Hilfiger lichten hun beleid voor arbeidsomstandigheden redelijk toe.
Kleding gemaakt van synthetische vezels, zoals polyester en lycocell, is moeilijk ontvlambaar. Bij contact met vuur smelt het en zorgt het voor smeltdruppels. Deze smeltdruppels kunnen brandwonden veroorzaken.
Waar/hoe kan je zien wie welke merknaam of logo heeft geregistreerd? Dit kun je zien door dit op te zoeken in de merkenregisters: deze zijn voor iedereen openbaar. Welk merkenregister je moet raadplegen is afhankelijk van de landen en/of regio's waar het merk geregistreerd is.
Wij gebruiken steeds vaker duurzame materialen. Dat betekent dat we werken met grondstoffen die op een milieuvriendelijke manier zijn geteeld. Of zijn gemaakt uit restmaterialen uit eerdere producties. Je herkent deze producten aan het groene label.
WE WERKEN AAN EEN CIRCULAIR ECONOMISCH MODEL WAARBIJ WE DE LEVENSDUUR VAN ONZE PRODUCTEN KUNNEN VERLENGEN VIA REPARATIEPROGRAMMA'S, WEDERVERKOOP EN DONATIE VAN GEBRUIKTE KLEDING. HET NAKOMEN VAN ONZE DUURZAAMHEIDSBELOFTES IS EEN UITDAGING DIE WE NIET ALLEEN KUNNEN AANPAKKEN.
Nu blijkt uit onderzoek van Quartz dat kledinggigant H&M valse milieuscores verspreidt. H&M gebruikt de Higg-scores al jaren. Duurzaam shoppen wordt voor consumenten niet makkelijk gemaakt. Er is een oerwoud aan keurmerken in de supermarkt, en ook in de kledingindustrie sijpelen duurzame labels door.
Is er in de fabrieken die Primark-producten maken sprake van kinderarbeid? Kinderarbeid wordt absoluut niet getolereerd in de gehele toeleveringsketen van Primark; dit is onaanvaardbaar.
Wie weer een nieuwe broek of een nieuwe schoenen bij de Spaanse kledingketen Zara wil kopen, kan zich beter even achter de oren krabben. Het bedrijf is namelijk – wederom – in opspraak gekomen vanwege slavernij en kinderarbeid.
AMSTERDAM - Kleding van Hennes & Mauritz wordt gemaakt van katoen die is geplukt door onderbetaalde kinderen uit Oezbekistan.
Wij geloven in een duurzame samenwerking.
Onze voorwaarden zijn duidelijk: geen kinderarbeid, veilige werkplekken, normale werkweken en eerlijke lonen. We bezoeken onze fabrieken regelmatig om de productieketen te controleren.
C&A heeft een deel van de productie van spijkerbroeken teruggehaald uit lagelonenlanden in Azië. De broeken worden net over de grens bij Venlo in een deels gerobotiseerde fabriek gemaakt. Het is volgens het Nederlands-Duitse bedrijf het begin van het terughalen van kledingproductie naar Europa.
De Spaanse modegigant is één van de grootste en populairste kledingmerken ter wereld. Zara is goedkoop, trendy en al vanaf het begin zó slim en 'fast' dat het een belangrijke rol heeft gespeeld in de race to the bottom van het huidige modesysteem.
Zo'n twintig jaar geleden werd het merk Lonsdale bijna de nek omgedraaid toen duidelijk werd dat met name extreemrechtse jongeren zich in deze shirtjes hesen. Vandaag de dag moeten topmerken als Dsquared2, Kenzo, Stone Island, Parajumpers, Balmain, Gucci en Philipp Plein vrezen voor hun reputatie.
1. Oscar de la Renta. Oscasar de la Renta. Zeker niet de bekendste, maar wel een van de allerduurste merken ter wereld!