De wet moet in de herfst van 2024 ingaan, schrijft het Europees Parlement. Nieuwe apparaten moeten vanaf dan over een USB-C-aansluiting beschikken. De wet geldt niet voor apparaten die voor die tijd op de markt zijn gebracht.
USB-C wordt verplicht voor elk nieuw toestel vanaf de herfst van 2024. De wet om een algemene laadstandaard is al jaren in ontwikkeling en is nu een feit.
USB-C is sinds een paar jaar de nieuwste USB aansluiting op smartphones en laptops. De multifunctionele poort wordt gebruikt voor het overzetten van data en om het apparaat te laden. De USB-C poort is in vele opzichten een verbetering op de eerdere USB-A, Mini USB of Micro USB poorten.
USB 3.0 bracht de Gen 1-snelheid van 5 Gbit/s, terwijl bij USB 3.1 10 Gbit/s alias Gen 2 werd toegevoegd. Het minder gangbare USB 3.2 bracht 20 Gbit/s alias Gen 2×2, terwijl de snelheid van 40 Gbit/s die is toegevoegd met USB 4 en afgeleid is van Thunderbolt, officieel Gen 3×2 heet.
Deze aansluiting vind je op de meeste USB kabels. Dit is ook de aansluiting die op je computer zit. De meeste USB sticks, muizen en toetsenborden hebben een type A aansluiting. USB-B is een meer vierkante aansluiting die vooral voor printers gebruikt wordt.
Dat wil zeggen: je kunt je oude USB 2.0 sticks gewoon op een USB 3.0 of 3.1-aansluiting gebruiken en andersom! Let op: het langzaamste apparaat bepaalt dan de snelheid. Voorbeeld: heb je een USB 3.0-stick en een USB 2.0-poort, dan zal de stick op USB 2.0-snelheid werken.
Een aanvullende vernieuwing van USB-C is de hogere datatransmissiesnelheid. Naast USB 2.0 (480 Mbit/sec) ondersteunt de nieuwe standaard ook USB 3.1 Gen 1 (USB SuperSpeed) en Gen 2 (USB SuperSpeed+), waarbij transmissiesnelheden van tot en met 5 Gbit/sec respectievelijk 10 Gbit/sec mogelijk zijn.
USB 3.0 is fysiek compatibel met USB 2.0, waardoor het de nieuwe USB-standaard is geworden. U kunt een USB 3.0-randapparaat aansluiten op de USB 2.0-poort van een computer, of juist een USB 2.0-randapparaat op de USB 3.0-poort van een computer.
Meer snelheid
In theorie zou USB 3.0 tot tien keer sneller zijn dan USB 2.0. De draden van de USB 3.0 kabel zijn veel anders dan die van zijn voorganger. Een USB 3.0 kabel is daarom een stukje dikker. Daarnaast herken je USB 3.0 aan de blauwe kleur van de connector aan de binnenzijde.
De SanDisk Ultra Dual Drive 3.1 Luxe is zonder twijfel de beste USB-stick voor muziek. Met een opslagruimte van maar liefst 512 (of 256, 128 of 64) GB is er meer dan genoeg plek voor kleine en grote bestanden. De erg snelle stick is heel draagbaar en past ook aan een sleutelbos.
USB-C zal op termijn zowel USB-A als USB-B opvolgen. USB-C is ongeveer even groot als een micro-USB-aansluiting . Het verschil is dat de aansluiting symmetrisch is. Oude USB-kabels kun je maar op één manier in de poort stoppen, bij USB-C maakt het niet uit hoe je hem in de poort plaatst.
Soorten usb-aansluitingen
Veelvoorkomende zijn: USB-A, USB-B, USB-C, micro-USB, mini-USB en Lightning.
USB-C is de nieuwe versie van USB die rond is van vorm. Het verschilt per apparaat wat jouw USB-C poort kan. Thunderbolt 3 is daarintegen een USB-C poort met een vast pakket aan functies (video-output, opladen, etc). De poortvorm is dus hetzelfde, namelijk rond.
Vermoedelijk krijgen nieuwe iPhones al vanaf volgend jaar een usb-c-aansluiting, omdat die telefoons vaak zeker twee jaar verkocht worden. Veel andere Apple-apparatuur zoals iPads en MacBooks zijn inmiddels allemaal voorzien van usb-c-aansluitingen.
USB-C is sneller dan USB 3
USB 3.0 heeft een maximale overdrachtsnelheid van 5Gb/s. USB-C heeft een maximale overdrachtsnelheid van 10Gb/s. Thunderbolt 3 heeft een maximale overdrachtsnelheid van 40Gb/s.
USB 1.0 werd in 1995 geïntroduceerd door een werkgroep van computerbedrijven, waaronder Intel, Compaq, Microsoft en IBM. Hun bedoeling was om de vele gespecialiseerde connectoren die pc's op dat moment hadden te standaardiseren en om een standaard apparaat verbindingsprotocol te ontwikkelen.
USB 1 kabels mogen maximaal 3 meter zijn, USB 2 en USB 3 kabels kennen een maximale lengte van 5 meter. De meeste apparaten zijn tegenwoordig uitgerust met USB 2.0 of hoger. USB 3.0 heeft connectoren met extra aansluitingen om de hoge snelheid te kunnen halen.
Als u een USB-apparaat herhaaldelijk en binnen korte tijd aansluit op een poort en weer loskoppelt, bestaat de kans dat de USB-poort niet meer reageert. Dit betekent dat USB-apparaten niet meer worden herkend en ook niet meer werken. Dit artikel stelt u in staat het probleem te verhelpen.
Vandaag kan je een USB 3.0 Type-A-poort eenvoudig onderscheiden van een USB 2.0 Type-A-poort doormidden van het kleurtje: fabrikanten kiezen er meestal voor om de 3.0-poort een felblauw accent mee te geven. USB Type A is de aansluiting die we allemaal herkennen.
Als je de kleine digitale media fysiek gaat vernietigen dan heb je daar een hele fijne shredder voor nodig. Voor de allerkleinste digitale media moet er zelfs op 1 mm geshreddered worden. De meeste USB-sticks worden prima vernietigd in de mobiele harddisk shredder van IT-Recycling.
Usb veilig verwijderen
Klik met de rechtermuisknop op het pictogram. Een overzicht van alle apparaten die via usb zijn aangesloten, opent. In zwarte letters staat er 'Naam apparaat uitwerpen'. Klik op de aansluiting die u wilt loskoppelen.
Allereerst is het belangrijk dat je weet hoe je een USB C poort herkent. De poort is ovaal en heeft een symmetrische aansluiting. Dit houdt in dat je een stekker op twee manieren in de USB C poort kunt steken. Een ander kenmerk van de USB C poort is dat de poort kleiner is dan een USB A poort.
Sneller opladen
iPhones zijn prachtige telefoons, maar kunnen qua opladen nog wel het een en ander van Android-telefoons leren. Usb-c kan hierbij helpen, want deze techniek kan hogere hoeveelheden stroom doorlaten. Je raadt het al: daardoor zit je iPhone-accu in de toekomst sneller vol.
iPhones vermoedelijk volgend jaar over
Vanaf eind 2024 mogen gadgets als smartphones, tablets en accessoires alleen worden verkocht in de EU als die voorzien zijn van een usb-c-poort voor opladen. De EU wil daarmee de wildgroei aan verschillende opladers terugdringen, en daarmee ook het elektronisch afval.
Als je jouw laptop met usb c aansluiting wil verbinden met een apparaat met een HDMI aansluiting heb je een usb c naar HDMI kabel converter nodig. Met een HDMI naar usb c converter verbind je bijvoorbeeld jouw usb c laptop met een scherm of monitor met HDMI aansluiting.