Muizenplagen ontstaan vaak in de winter. Het is dan koud en het voedsel is schaars. De muizen gaan op zoek naar plekken waar ze wel makkelijk aan warmte en voedsel komen.
Huismuizen. U kunt het hele jaar door last hebben van huismuizen, zij gaan namelijk niet met winterslaap. De muizen zijn vooral 's nachts actief en leven onder vloeren, op zolder, achter wanden en in isolatiemateriaal.
Hun aantal varieert sterk per seizoen. Normaliter is de overleving van muizen in de winter zeer gering, en zijn de aantallen na de winter (februari-april) op hun laagst. Eind maart, begin april komt de voorplanting op gang en een maand later worden de eerste muizen geboren.
Vaak wordt gezegd dat muizen vooral 's nachts actief zijn. Dat komt omdat het dan overal wat stiller is dan overdag. Aan de andere kant: soms zijn muizen ook overdag actief. Bijvoorbeeld als ze erge honger hebben en daardoor toch gedwongen zijn om op zoek te gaan naar eten.
Huismuizen kunnen 2 jaar oud worden maar gemiddeld leven ze niet langer dan 6 maanden tot een jaar. Natuurlijke vijanden van de muis zijn roofvogels, vossen, marterachtigen en huiskatten. Binnenshuis zijn dit de huiskat en de mens.
Muizen zijn nachtdieren. U zult muizen in huis dus niet snel zien. Hoort u 's avonds krassende geluiden, zijn verpakkingen van voedsel vaak beschadigd, hangt er een vreemde geur in afgesloten kamers of ruimtes? Dan heeft u waarschijnlijk last van muizen.
Een muizenplaag kun je herkennen aan signalen zoals: muizenkeutels, knaagschade, krassende geluiden, muizennesten, buiksmeer, loopsporen, dode muizen en stankoverlast.
Muizenplagen ontstaan vaak in de winter. Het is dan koud en het voedsel is schaars. De muizen gaan op zoek naar plekken waar ze wel makkelijk aan warmte en voedsel komen. Ze verspreiden zich en komen terecht in allerlei woningen en bedrijven.
Natuurlijke vijanden zijn uilen en roofdieren zoals kerkuil, steenuil, vos en marterachtigen, maar ook bruine rat en kat. Wezels achtervolgen huismuizen zelfs tot in hun hol. De urine die huismuizen overal achterlaten, geeft ultraviolet licht af dat door roofvogels kan worden waargenomen.
Gaan muizen vanzelf weer weg? Nee, je moet meestal in actie komen. Een paar muizen kunnen makkelijk een plaag worden. Bekijk de tips tegen muizenoverlast.
Zorg voor een schoon en opgeruimd huis. Stofzuig regelmatig en laat geen etensresten op tafel of op het aanrecht liggen tot de volgende dag. Gooi afval meteen weg. Berg eten op in dozen van metaal of hard plastic, of in potjes met een goed sluitend deksel.
Waar komen de muizen vandaan? In de zomer leven muizen buiten, maar de huismuis trekt als het kouder wordt naar binnen, waar hij dan ook op zoek gaat naar voedsel. ,,Van andere soorten zoals een spitsmuis, bosmuis of veldmuis heb je minder last.
Muizen zijn niet alleen 's nachts actief, ze knagen de hele dag door en gaan gemiddeld 20x per dag op zoek naar voedsel, ze wachten alleen een rustig moment af. In fabrieken zie je vaak dat wanneer de bel gaat voor de pauze, 1 minuut later de muizen voorzichtig tevoorschijn komen.
Ook muizen houden niet van de kou. Vele muizen zijn de afgelopen weken al naar binnen gevlucht voor de kou en nattigheid, maar nu de temperaturen echt flink gaan dalen zullen ook de laatste muizen een warm plekje opzoeken voor de winter.
Ze doen dat in een holletje in een verscholen nest van droge bladeren onder struiken of in blader- of afvalhopen.
Muizen en ratten zijn dag en nacht actief, maar overdag houden ze zich vrij koest omdat er dan vaak mensen of huisdieren in de tuin rondlopen. Is er niemand meer in zicht? Dan komen ze uit hun schuilplaatsen en gaan ze op zoek naar voedsel en nestmateriaal.
In veel gevallen kun je voedsel als lokaas gebruiken. Muizen zijn namelijk dol op kaas, pindakaas, noten en chocolade. Daarnaast kun je ook professioneel muizen lokmiddel inzetten. Dit lokstof heeft een sterke lokwerking waar muizen op af komen.
Muizen komen uw huis of bedrijf binnen op zoek naar voedsel en een plaats om een nest te bouwen. De beste manier om muizen buiten te houden, is al het voedsel en nestplaatsen onbereikbaar maken.
Chocolade en pindakaas zijn veelgebruikte etenswaren om een muis te lokken. Ook een spekblokje kan een muis wel bekoren. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit, want een muis eet van alles en zal zich dus gemakkelijk in de val laten lokken. Soms willen ze niet gelijk toehappen en is het een kwestie van uitproberen.
Vaak wordt gedacht dat in woningen alleen huismuizen te vinden zijn. Echter worden ook steeds vaker bosmuizen, veldmuizen en spitsmuizen aangetroffen in stedelijk gebied. Ongeveer 33% van de Nederlanders heeft wel eens muizen in of om het huis gehad.
Muizen komen op zwak licht af. Is het licht te fel, dan komen de muizen er niet op af. Dat komt omdat hun ogen het felle licht niet kunnen verwerken. Fel licht betekent ook dat ze sneller door (vijandige) dieren gezien worden.
Door gebruik te maken van een apparaat dat geluid maakt kun je muizen wegjagen. Het geluid hoor je zelf niet, maar kunnen door muizen wel worden waargenomen. Muizen ervaren deze hoge tonen als vervelend en zullen daardoor op zoek gaan naar een andere verblijfplaats.
Hoe ziet een muizennest eruit? Muizennesten zijn vaak rond van vorm. Rondom het muizennest liggen meestal muizenkeutels en etensresten. Een muizennest wordt gemaakt van afgeknaagd materiaal en gevonden restafval.
Tekenen van muizenoverlast
Muizen kunnen wel 50 tot 80 uitwerpselen per nacht produceren. Meestal kun je muizenkeutels vinden langs de plinten in de keuken en in keukenkastjes, maar soms ook op de tafel en op het keukenblad.
Oudere panden zijn vaak moeilijk af te sluiten voor ongedierte. Zo glippen muizen vaak gemakkelijk onder grote (dubbele) deuren of poorten door. De kier onder de deur hoeft voor een muis helemaal niet groot te zijn. Wanneer er een pen of potlood tussen past, wurmt hij zich daar moeiteloos doorheen.