Urineonderzoek kan duidelijk maken of er sprake is van geslachtsziekten (soa's), urineweginfecties, nierziekten, urinewegproblemen of stofwisselingsziekten. Wat u hiervoor precies moet doen, is afhankelijk van het type onderzoek dat door uw zorgverlener is aangevraagd.
Voor veel mannen een opluchting, een SOA test hoeft niet meer via het beruchte stokje in de plasbuis, maar kan door zelf thuis urine op te vangen. Hier een korte uitleg over hoe je het beste urine test opvangt om chlamydia, gonorroe en/of trichomonas te testen.
Ben je een man en heeft je penis contact gehad met het slijmvlies van een sekspartner, slijmvliescontact is het contact van de penis met de keel, vagina, penis en of anus van een sekspartner dan kan je een SOA op lopen. Om duidelijkheid te krijgen over of je een SOA op hebt gelopen is een urine test te adviseren.
Door de urine op kweek te zetten wordt onderzocht of er ziekmakende bacteriën in de urine zitten, in welke hoeveelheid deze in de urine zitten en voor welke antibiotica deze bacteriën gevoelig zijn. Door de hoeveelheid albumine (een eiwit) in de urine te bepalen, kun je zien hoe de nieren functioneren.
Urine opvangen is eenvoudig, maar er zijn wel een aantal dingen die je moet weten om je afname goed te doen. Vrouwen wordt altijd geadviseerd een afname te nemen en nooit urine in te sturen voor soa onderzoek. Een urine test bij vrouwen biedt geen betrouwbare uitslag als het om SOA gaat.
Dat hangt af van de soa die je hebt. Heb je gonorroe opgelopen, dan kun je vrij snel, vanaf 2 dagen, na de besmetting al klachten krijgen. Bij een syfilis besmetting duurt dit veel langer. De incubatietijd bij syfilis is 2 tot 12 weken.
Klachten van een soa
Als je een soa hebt, kun je last hebben van: Vocht (afscheiding) of pus uit je vagina, penis of anus, meer dan normaal. De afscheiding kan waterig, wit, gelig of groenig van kleur zijn. Of anders ruiken.
De filters in de nieren zorgen ervoor dat er alleen water en kleine afvalstoffen worden doorgelaten. Grotere stoffen zoals eiwitten worden door de filters tegengehouden. Als de nieren gezond zijn, zit er dan ook bijna geen eiwit in de urine. Als er wel eiwit in de urine zit, dan is dat vaak een teken van nierschade.
Een urineweginfectie kan tot hematurie leiden. In dat geval worden in de urine ook ettercellen (witte bloedcellen) aangetroffen. Bij een eenvoudige (lage) urineweginfectie zijn er vaak klachten van frequent en pijnlijk plassen. Gaat het om een opstijgende (hoge) urineweginfectie dan treedt ook koorts op.
In urine kan van alles worden gevonden: micro-organisamen, stofwisselingsproducten, rode bloedcellen, witte bloedcellen, cellen van slijmvlies van de urinewegen en allerlei chemische verbindingen. Pas als er heel veel van voorkomt, in veranderde vormen, kan dit wijzen op onder andere urologische aandoeningen.
Wat gebeurt er als je niets aan chlamydia doet? Chlamydia kan vanzelf overgaan. Ook als je geen medicijnen slikt. Je kunt wel erge klachten krijgen.
Hoelang blijft chlamydia in het lichaam zonder behandeling? Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg.
Wat is een soa-thuistest of zelftest? Een test die je zelf thuis doet heet een zelftest of thuistest. Je kunt zo'n test online bestellen. Alleen de zelftests die je naar het lab stuurt nadat je de test hebt gedaan zijn goed.
De kosten van een soa-test verschillen. Een chlamydia-test kost ongeveer 40 euro. Doe je meer tests? Dan kan dat een paar 100 euro kosten.
Zo krijg je geen soa
Ook als je een relatie hebt, kun je dus een soa krijgen. Ook als je alleen seks met elkaar hebt. Wil je de kans dat je een soa krijgt van de persoon met wie je seks zo klein mogelijk houden? Gebruik dan een condoom.
Urine bevat behalve water in water oplosbare stoffen, vooral ureum en anorganische zouten.
Troebele urine kan duiden op de aanwezigheid van debris – witte vlokken als gevolg van de aanwezigheid van witte bloedcellen – door een ontsteking of tumor. Dit verschijnsel heet 'pyurie' en wijst meestal op een infectie van de urinewegen. Dat kan bijvoorbeeld een blaasontsteking of nierbekkenontsteking zijn.
Wanneer er voor langere tijd eiwit in de urine aanwezig is, is er vaak iets met de nieren aan de hand. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken voor te veel eiwit in de urine, zoals een hoge bloeddruk of diabetes. Vaak zijn er geen symptomen aanwezig, in sommige gevallen is er een laag schuim op de urine te zien.
Urine is kleurloos tot donkergeel. Hoe minder je drinkt, hoe donkerder geel van kleur je plas wordt. 's Ochtends is je plas bijvoorbeeld wat donkerder, omdat je 's nachts wel vocht verliest als je zweet, maar niets drinkt.
Stinkende en troebele urine
Je urine kan troebel worden door de aanwezigheid van zoutkristallen van urinezuur of fosforzuur. Deze kristallen kunnen ontstaan door te weinig vochtinname, afkoelen van de urine of het eten van bepaalde producten. Een blaasontsteking kan ook de oorzaak van de afwijkende geur en kleur zijn.
Naast de E. coli worden de volgende bacteriën veel aangetroffen bij een urineweginfectie: staphylococcus saprophyticus, enterococcus faecalis, proteus mirabilis en klebsiella.
Chlamydia symptomen vrouw
Ongeveer 25% van de vrouwen krijgt klachten nadat zij chlamydia heeft opgelopen. De symptomen zijn: Symptomen die lijken op een blaasontsteking: pijn of een brandend gevoel bij het plassen; pijn in je onderbuik; veranderde vaginale afscheiding (andere kleur, geur of hoeveelheid);
Je kunt een soa hebben zonder dat je het merkt. Je kunt het dus ook aan iemand anders doorgeven zonder dat je het merkt. Met een soa-test weet je of je een soa hebt. Soms kan een soa erge klachten of problemen geven.
Soms heb je wel klachten van een SOA, maar verdwijnen deze na enige tijd vanzelf weer. De SOA is dan echter niet verdwenen, en kan zich in je lichaam verder uitbreiden. Dit kan verregaande gevolgen hebben en o.a. tot orgaanafwijkingen of onvruchtbaarheid leiden.