Kenmerkend voor de Spanjaarden is dat ze een ´tranquila-mentaliteit´ hebben, rustig aan! De Spaanse geschiedenis laat zien hoe de Spanjaarden hun cultuur hebben doorgegeven aan andere landen. Toen Spanje kolonies stichtte in veel landen in Zuid-Amerika tussen 1492 en 1898, werd ook de Spaanse cultuur overgebracht.
Stierenvechten, flamenco, siesta, tapas, paella en sangría. Wie kent ze niet. Je hoeft geen Spanjekenner te zijn om het land Spanje te koppelen aan de eerder genoemde stereotypische gewoontes van Spanje.
Ze hebben het kinderlijk plezier om alles eruit te halen wat erin zit. Spanjaarden zijn echte feestvierders en wanneer er geen ´fiesta´, familiefeest of gewoon een spontaan feest is om bij te wonen, dan zijn ze te vinden in een van de bars en restaurants waar ze hun hobby uitvoeren: eten en drinken.
Spanjaarden zijn erg beleefd. Zo spreken ze ouderen en personen met een hoge positie aan met een beleefdheidsvorm en ook zijn ze minder direct als dat bijvoorbeeld Nederlanders zijn. Ook een praatje maken met iemand die je niet kent en mensen op straat helpen zijn hier helemaal normaal.
Als begroeting kunt u met een gerust hart "Hola" - "Hallo" in het Spaans - zeggen. "Hasta Luego" betekent daarentegen "doei" of "tot snel".
Typisch Spaanse drankjes.
Sangria: Rode wijn met stukjes fruit, iets gezoet en soms aangevuld met mineraalwater. Horchata: Een Valenciaans drankje, bestaande uit aardamandelen, suiker en melk. Rebujito: Een mix van droge sherry, 7-up, ijs en mintblaadjes.
Spanje is een van de grootste producenten van fruit in Europa en sommige van de meest geteelde fruitsoorten zijn sinaasappels, aardbeien, appels, citroenen, en steenfruit zoals perziken en abrikozen. Sinaasappels vormen een van de belangrijkste fruitteelten in Spanje.
Spanjaarden zijn inwoners van Spanje of mensen van Spaanse origine.
De Spaanse mentaliteit komt tot uiting in een ietwat explosief, luid karakter, maar in positieve zin. Spanjaarden kunnen genieten van kleine dingen, waarderen kleine genoegens en grijpmomenten. Hun definitie van geluk komt zelfs tot uiting in de maaltijden die ze eten, b.v. weekenddiners zijn een soort ritueel.
Drie van de vier Spanjaarden (72%) geeft in een barometer (onderzoek) van het Sociologisch Instituut (CIS) aan dat ze pas na 23 uur naar bed gaan terwijl 85% aangeeft voor 9 uur op te staan. Het aantal uren wat een Spanjaard slaapt is dan ook vaak minder dan in andere landen.
Het meest gedragen kledingstuk in Spanje is de "abrigo", een zware wollen jas die meestal bij koud weer wordt gedragen. Andere populaire kledingstukken zijn de "pañuelo", een sjaal of omslagdoek die vaak wordt gebruikt als bescherming tegen de kou, en de "faja", een brede riem die helpt om de taille te definiëren.
De maaltijden in Spanje zijn vaak erg uitgebreid, met voorgerecht (primero of entrantes), hoofdgerecht (segundo of plato principal) en een nagerecht (postre). Voorgerecht houdt vaak een salade of soep in, terwijl je als hoofdgerecht vis of vlees bestelt, en als toetje iets zoets of fruit.
Typisch Spaans: Paella
Het bestaat uit rijst met, afhankelijk in welke regio je zit, vis, schaaldieren, kip, konijn, chorizo en groenten zoals tomaat en paprika. De Paella is een echte maaltijd tijdens de lunch maar kan ook prima tijdens het diner gegeten worden.
Ook de komkommers en aubergines komen overwegend uit Spanje en de kwaliteit is prima. IJsbergsla komt deze tijd van het jaar ook overwegend uit Spanje.
De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.30 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.00 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open.
3. De wettelijke minimum leeftijd in Spanje is in alle regio's 18 jaar op 4 (van de 17) regio's na. On-premise sale = verkoop van alcoholhoudende drank voor consumptie ter plaatse (bv. restaurants, kroegen etc.).
In de meeste regio's van Spanje heeft het ook 1 vertaling; een caña. Je spreekt dit uit als canja. Aan de costa del Sol, Barcelona en in het noorden heet het inderdaad een caña.
Tapas zijn aperitiefhapjes, die traditioneel in Spaanse cafés werden geserveerd bij alcoholhoudende drankjes zoals bier, wijn en sherry.
Zeg het maar
Zo hoor je vaak '¿Diga?' of '¿Dígame?' (wat zoveel betekent als 'zegt u het maar'). Soms wordt daar nog 'Sí' voor gezet, wat neerkomt op 'Ja, zeg het maar'.
Daar waar de Nederlanders en Belgen “hahaha” schrijven om het lachen te omschrijven, schrijven Spanjaarden “jajaja” waarbij men de “j” anders uitspreekt.
Nederland (Países Bajos)
Groningen = Groninga. Friesland = Frisia. Drenthe = Drente.