Gebruiksaanwijzing: Knijp het pompje in zodat er een vacuum ontstaat. Steek het neusstukje voorzichtig in het neusgat dat verstopt zit. Sluit het andere neusgat af met je vinger. Laat nu het pompje langzaam los zodat het zich kan vullen met de snottebel.
Tip: 1 Maak de verstopte neus van je baby vrij
Als de neus van je baby verstopt is, is het fijn als je je kindje (tijdelijk) wat meer lucht kunt geven. Bijvoorbeeld door speciale neusspray of neusdruppels voor baby's te gebruiken. Deze kun je kopen bij de drogist of apotheek.
Een neusreiniger is een klein zuigapparaatje dat specifiek is bedoeld om slijm uit de neus van baby's te verwijderen. Zo komen de luchtwegen vrij en kan de baby gemakkelijker ademen. Het verwijderde slijm wordt vaak in een apart reservoir verzameld, zodat u het veilig en hygiënisch kunt weggooien.
Een baby ademt de eerste levensmaanden slechts door zijn neus. Als zijn neus dan verstopt raakt, gaat hij niet vanzelf door zijn mond ademen. Hierdoor hebben ze vaak een beetje moeite met ademhalen.
Neusverstopping bij baby's
Verkleurde mucus in de neus. Snurken of luide ademhaling tijdens de slaap. Snotteren. Hoesten.
Geef je baby iets voor z'n verstopte neus. Gebruik een neusspray bedoeld voor baby's (de huisarts kan je adviseren) met zoutoplossing of probeer de neus van je baby met een neuspompje leeg te maken. Je kunt ook z'n matrasje iets verhogen bij het hoofdeinde, zo kan je baby vrijer ademhalen.
Tips als je baby last heeft van vastzittend slijm
Bied je baby voldoende vocht: Het drinken van voldoende vocht, zoals water, melk of vruchtenap, kan helpen om het slijm te verdunnen en beter op te hoesten. Zorg ervoor dat je baby regelmatig drinkt, zodat de keel soepel blijft.
Baby's en kleine kinderen (tot 2 jaar): houd de spraykop tegen het neusgaatje zonder deze erin te steken. Maximaal 1 keer sprayen in elk neusgaatje, 2 tot 4 maal per dag. Kinderen (vanaf 2 jaar) en volwassenen: steek de spraykop in het neusgat. Spray 1 à 2 keer in elk neusgat, maximaal 4 maal per dag.
Bij verkoudheidsverschijnselen voor baby's vanaf 6 maanden en kleuters tot 3 jaar. Wrijf 's morgens en 's avonds borst, rug en hals van de baby in met 2,5 à 5 ml (= ½ à 1 theelepeltje) Luuf Verkoudheidsbalsem (voor baby´s), daarna kunt u de ingewreven plaatsen warm toedekken.
Wist je dat baby's tot ze zes maanden oud zijn, niet door hun mond kunnen ademen? Dit komt omdat hun ademhalingssysteem nog niet is ontwikkeld. Tot de leeftijd van twee jaar ademen baby's voornamelijk door hun neus.
de neusvleugels bewegen mee met de ademhaling (dit heet neus-vleugelen) soms opeens een paar seconden niet ademen. de huid is grijs-blauw rond de mond en onder de nagels. sufheid: uw baby is slaperig en moeilijk wakker te krijgen.
Baby's en kinderen jonger dan twee jaar kunnen het na een paar dagen zo benauwd krijgen dat zij hun neusvleugels wijd open sperren. Dit heet neusvleugelen. Vaak gaat dit gepaard met slecht eten en drinken. Soms ademt je kind piepend of zagend.
Neusspoelen met zout en water. Een ander advies is om je neus te spoelen met spoelzout. Zo spoel je slijm en soms ook je korstjes weg. Het is wel belangrijk dat de korstjes er vanzelf uitvallen tijdens het spoelen of daarna.
Er bestaat niet één specifiek virus dat verkoudheid veroorzaakt; maar een veelvoud aan virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken. Als er een zogenaamde verkoudheidepidemie is, dan gaan er vaak meerdere virussen rond die je baby kunnen aansteken. Dit verklaart ook waarom je baby soms achter elkaar verkouden wordt.
Zoutoplossing is vooral geschikt voor baby's en kinderen onder de 2 jaar. Zij mogen namelijk de middelen die het neusslijmvlies laten slinken niet gebruiken, omdat deze meer bijwerkingen hebben. Oudere kinderen en volwassenen kunnen zoutoplossing gebruiken bij langdurige klachten.
Maar hoe doe je dat precies? Sluit dat ene neusgat even af en houd de mond een beetje dicht met je vingers. Wacht enkele seconden: de slijmpjes moeten dan door het andere neusgat stromen; Veeg het neusje van je baby af met een zacht kompres of een zakdoekje.
Een verkoudheid bij je baby is meestal geheel onschuldig en gaat vanzelf weer over na maximaal 2 weken. Als de verkoudheid gepaard gaat met de volgende klachten, kun je wel contact opnemen met de huisarts: Temperatuurverhoging boven de 38 graden (koorts) gedurende minimaal 24 uur.
Bij jonge kinderen kan er wel eens wat slijm achter in de neus of in de keel gevormd worden, met name als ze verkouden zijn. Soms irriteert dit slijm de keel en kan een kindje een beetje of zelfs een flinke hoeveelheid melk spugen. In dat geval zit er slijm in de terug gespuugde melk of kan het er slijmerig uitzien.
Is uw kind snel en vaak verkouden, dan kunt u langer doorgaan met één keer per dag spoelen. Heeft uw kind een sonde dan kunt u bijvoorbeeld twee keer per dag de neusspoelen.
Stikken in slijm of snot komt echter zelden voor. Kan een baby stikken in eigen spuug? Ook deze vraag komt veel voor. Wanneer het lijkt of je baby stikt in de eigen spuug, dan is het belangrijk je baby op de buik te leggen en op de rug te kloppen.
Wiegendood wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van verschillende risicofactoren. Wees als ouder steeds waakzaam. Leeftijd, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, geslacht en etniciteit. Deze factoren heb je zelf niet in de hand.
Geef 5 rugslagen tussen de schouderbladen en wissel zo nodig af met 5 buikstoten. Bij een kleiner kind is dit het makkelijkst wanneer je op je knieën gaat zitten en het kind voor je laat staan. Let op: geef GEEN buikstoten bij kinderen jonger dan 1 jaar, geef in dit geval borststoten.