Er zijn een aantal standaard kledingstukken die je beter kunt vermijden als je een sollicitatiegesprek hebt. Dit is bijvoorbeeld een spijkerbroek met gaten, dat wordt namelijk niet gewaardeerd tijdens een sollicitatiegesprek.
kies kleding uit waarin jij je goed voelt
En dat helpt weer bij het maken van een goede eerste indruk. Trek kleding aan die goed past en niet te strak of te los zit. Ook voor schoenen geldt: zorg dat je schoenen er schoon uit zien en dat ze goed lopen. Slippers of sandalen kun je beter thuis laten.
Zorg voor een verzorgd uiterlijk: een frisse geur (maar zeker geen wolk van parfum of aftershave), verzorgd haar, schone nagels. Kleed je niet te informeel. Er zijn veel werkplekken waar je niet in pak hoeft te komen, maar ook dan zijn er minimale vereisten: een nette (spijker)broek, overhemd/blouse, nette schoenen.
Draag geen korte broek bij een sollicitatiegesprek. Ook al is het erg warm buiten. Zelfs als je weet dat werknemers wel korte broeken mogen dragen. Bij een eerste kennismaking is een korte broek simpelweg niet zo handig.
Trek je een net pak aan, kies dan schoenen die daarbij passen. Bij een donkerblauw of grijs pak zijn dat bij voorkeur zwarte schoenen. Bruine schoenen kunnen ook, maar alleen als je een minder formele look wilt creëren.
Neutrale kleuren zoals marineblauw, grijs, zwart en bruin zijn de beste kleuren voor een sollicitatiegesprek. Wit is bijvoorbeeld weer een uitstekende kleur voor een blouse of overhemd. Het is zeker mogelijk om met lichte subtiele kleuren je outfit een beetje op te fleuren.
Kies bij hoge temperaturen bijvoorbeeld een zomer-chino of nette jeans en een overhemd. Vermijd casual kleding in kreukelstof. Draag altijd een riem: dit geeft een meer verzorgde indruk en toont aan dat je ook let op details. Een katoenen overhemd blijft langer fris dan eentje met polyester bijmenging in de stof.
Gemiddeld duurt een sollicitatiegesprek 40 minuten. Maar uit onderzoek blijkt dat 33% van de recruiters in de eerste 90 seconden van het gesprek al weten of ze de sollicitant wel of niet aannemen. Belangrijk dus dat je direct een goede indruk maakt. Een goede voorbereiding is daarbij van essentieel belang.
Een externe kandidaat is in feite een medewerker die buiten het bedrijf wordt geworven. De redenen waarom iemand op zoek is naar een nieuwe baan, kunnen zijn dat degene verder wil komen in zijn carrière, de nieuwe baan meer voordelen biedt of de levensomstandigheden veranderen, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing.
Welke vragen kun je verwachten bij een sollicitatiegesprek? Een werkgever zal niet snel naar al je personalia vragen, want als het goed is staat dat allemaal al in je CV. Wel kun je aantal klassieke vragen verwachten over je ambitie, je positieve en negatieve eigenschappen en je visie op werk.
Informele sollicitatiekleding: de jurk
Ook hier geldt dat je bij een informelere sollicitatie best een jurk aan kan doen. Pas er wel op dat het een professionele uitstraling heeft. Draag geen korte jurkjes/rokjes, liever niet korter dan boven de knie.
Business casual is een zakelijke dresscode die bij steeds meer bedrijven de standaard is. De kledingstijl is informeler dan business smart, maar formeler dan smart casual. Dit betekent dat van u verwacht wordt dat u netjes gekleed gaat, maar uw outfit wel een informele touch mag bevatten.
vraag 4: waarom moeten we jou aannemen
Geloof je dat jij de beste persoon bent voor deze baan? Laat het merken en zeg het! Zorg wel dat je dit onderbouwt door nogmaals jouw onderscheidende skills en ervaringen te noemen. Goed: “Jullie zouden mij moeten aannemen, omdat ik de beste kandidaat ben voor deze baan.
Zorg er daarom altijd voor dat je ruim op tijd aanwezig bent en houd rekening met eventuele vertragingen. Als je echt een half uur te vroeg bent kan je altijd even buiten wachten, wij raden je aan 5 tot 10 minuten van te voren binnen te komen.
Je moet natuurlijk niet ongeduldig zijn, maar wanneer je bijvoorbeeld 2 weken na het sollicitatiegesprek nog steeds niets gehoord hebt kan dit de volgende redenen hebben : Er zijn nog sollicitatiegesprekken bezig voor deze functie. De sollicitatiegesprekken zijn wel afgerond maar er is nog geen beslissing genomen.
Kom op tijd: beter 10 minuten te vroeg dan 5 minuten te laat. Dit geeft je de kans om de dagelijkse gang van zaken in het bedrijf te observeren. Als je niet weet hoe lang het duurt om het bedrijf te bereiken, ga er dan bij wijze van proef één of twee dagen van tevoren heen.
Oefen vooraf in wat je gaat antwoorden als de werkgever vraagt hoeveel je wil verdienen. Je geeft best geen concreet bedrag, maar een onder- en bovengrens waartussen je wil verdienen. Op die manier laat je meer ruimte open om te onderhandelen. Kies een onder- en bovengrens die niet te veel afwijkt van je marktwaarde.
Is jouw antwoord: Ik voel me op dit moment niet gelukkig meer in mijn huidige job. Ik heb geen uitdagingen meer, er is geen sfeer meer tussen de collega's en ga tegen mijn zin werken. Ik hoop dat dat hier beter is.
Kies welke slechte eigenschappen je noemt en welke niet.
Als de zwakke punten die je opnoemt bijvoorbeeld net essentieel zijn voor de functie waar je voor solliciteert. Kies daarom voor slechte eigenschappen die minder relevant zijn, of maar weinig invloed zullen hebben op je prestaties.
Warme kleuren als rood, oranje en geel zijn motiverende kleuren. Ze zetten je in beweging en maken je enigszins extravert. Koele kleuren als groen, blauw en paars werken voornamelijk kalmerend. Daarnaast is het bij het kiezen van kleuren altijd belangrijk dat je de balans bewaart.
Geel straalt vrolijkheid en positieve sferen uit. Verschillende geeltinten zijn verrassend goed met elkaar te combineren. Wit: Net zoals zwart is wit geen echte kleur. Wit staat voor onschuld, luxe en eenvoud.