Langdurige stress heeft veel invloed op uw dagelijks handelen. Klachten als hoofdpijn, trillen en vermoeidheid zijn belangrijke signalen dat u te veel hooi op uw vork heeft genomen. Maar ook piekeren en concentratieproblemen kunnen wijzen op chronische stress.
U krijgt meer klachten, zoals angst of paniekaanvallen. Of u wordt steeds somberder. Het gaat slechter met u: u kunt bijvoorbeeld helemaal niet meer naar uw werk, u heeft steeds meer moeite om uit bed te komen of u gaat steeds slechter eten. U drinkt te veel alcohol of u bent drugs gaan gebruiken.
Iedereen herkent hoogstwaarschijnlijk het gevoel die je bij stress ervaart. Je hart slaat sneller, je ademt dieper in en je spieren spannen zich op. Deze 'vecht-vluchtreactie' zorgt ervoor dat je alerter bent bij een examen of een sollicitatie.
Spanningsklachten: spierpijn door stress. Je spieren zijn te gespannen. Je hebt last van hoofdpijn, spierpijn, pijn in de schouders, rug, armen of benen. Niet kunnen stoppen.
Probeer verschillende tips uit en kijk wat voor u het beste werkt. Kies ook voor een vaste korte activiteit die u makkelijk dagelijks kunt doen. Bijvoorbeeld muziek luisteren, een lunchwandeling of mediteren. U kunt daarmee tussen de drukte door uw spanning al verminderen.
In die zin maakt stress tal van aandoeningen en kwalen erger, waaronder hoofdpijn en migraine, buikpijn, rugklachten en fibromyalgie, een vorm van reuma. Verder kan stress eerder doorgemaakte psychische problemen opnieuw doen opflakkeren, zoals verslaving, angst en depressie.
Alles is urgent, je ziet niet altijd helder meer waar de prioriteiten liggen en je blijft maar doorgaan. Je zit in de over-drive en bent constant aan het doen. Je bent ervan overtuigd dat je tijd te kort komt en onmisbaar bent. Me-time inplannen, een dag vrij nemen of taken aan iemand anders geven….
Stress zorgt ervoor dat je spieren zich aanspannen. Het bindweefsel om je spieren gaat daardoor strakker om de spieren heen te gaan zitten waardoor je spieren niet meer optimaal kunnen bewegen. Ze zitten als het ware “gevangen” in het bindweefsel. De spieren reageren hier vervolgens op door nog meer aan te spannen.
Door stress spant uw lichaam de spieren aan; het bindweefsel gaat strakker om de spieren heen zitten en beperkt daarmee uw bewegingsvrijheid. De verhoogde spierspanning en de bewegingsbeperking kunnen er voor zorgen dat u spierpijn ervaart. Spierpijn door stress komt vaak voor in onze rug, schouders en nek.
De afbraak van adrenaline duurt enkele minuten. De afbraak van cortisol enkele uren. Uiteindelijk ben je dus na een paar uur weer de oude. Dit geldt alleen niet in alle gevallen, alleen bij stress van korte duur.
Stress kan leiden tot een verscheidenheid aan lichamelijke klachten. Enkele van de meest voorkomende fysieke symptomen zijn: Hoofdpijn. Spierpijn en stijfheid.
Chronische stress vergroot de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en depressie en heeft een ongunstig effect op leefstijl. Daarnaast beïnvloedt chronische stress de cognitieve vermogens en vaardigheden om met problemen om te gaan.
Wat is een onrustig gevoel? Een onrustig gevoel ervaar je door het hebben van een snelle hartslag en een hoge ademhaling. Het wordt vaak veroorzaakt door het hormoon cortisol, dat een stofje afgeeft waardoor je energielevel snel toeneemt.
Heb je last van stress, dan kan zich dat uiten in allerlei psychische maar ook in meerdere fysieke klachten. Denk aan: Hoofdpijn. Buikpijn.
Vaak zijn duizeligheidsklachten onschuldig, al voelen ze soms heel bedreigend en zijn “slechts” een gevolg van teveel stress. Veel mensen hebben last van stressklachten en soms gaat dit gepaard met duizeligheid.
Langdurige stress heeft veel invloed op uw dagelijks handelen. Klachten als hoofdpijn, trillen en vermoeidheid zijn belangrijke signalen dat u te veel hooi op uw vork heeft genomen. Maar ook piekeren en concentratieproblemen kunnen wijzen op chronische stress.
Je hersenen geven een signaal af waardoor je lichaam het hormoon adrenaline gaat maken. Hierdoor gaat je hart sneller kloppen, je ademhaling gaat sneller en je spieren spannen zich aan. Op die manier kun je optimaal reageren op het 'gevaar'.
Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam. Na verloop van tijd werken kalmeringsmiddelen niet meer. Gebruik kalmeringsmiddelen daarom niet langer dan 2-4 weken.
De effecten zijn bijvoorbeeld: … Je bloedvaten gaan open naar de belangrijkste organen en vernauwen naar de minder belangrijke organen. Je bloeddruk stijgt, je ademhaling versnelt, je hartslag stijgt, zodat je hersenen en je (grote spieren zoals je bil en beenspieren) extra zuurstof krijgen.
Lukt het u niet om met die spanning om te gaan? Dan raakt u overspannen. Overspanning geeft klachten zoals moeheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, piekeren, concentratie- en geheugenproblemen.