In de moderne frikandel in Europa vindt men kippenvlees dat achterbleef op het karkas na het fileren (40%), ook wel separatorvlees genoemd, 25% is varkensvlees; sommige producenten voegen nog circa 5% paardenvlees toe. De rest is water, paneermeel, bindmiddel, kruiden, uien en smaakversterkers.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en ja. heel soms ook een klein beetje paardenvlees. Het hoofdbestanddeel van de snack is separatorvlees. Dat zijn kleine restjes vlees die aan het karkas blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
Kippenseparatorvlees 46%, varkensspek 21%, water, paneermeel (bevat tarwe), zout, ui, specerijen, dextrose, glucosestroop, smaakversterker: E621, emulgator: E450, maltodextrine, antioxidant: ascorbinezuur, stabilisator: E452, natuurlijk aroma, voedingszuur: citroenzuur.
Om wat voor producten gaat het? In Nederland wordt paardenvlees in verschillende vormen verkocht: als paardenbiefstuk of paardenrookworst, maar ook verwerkt in bijvoorbeeld ingeblikt stoofvlees, en snacks zoals vleeskroketten, gehaktstaven en bitterballen.
Separatorvlees. In een originele curryworst zit vooral kippenvlees (ongeveer 50 procent). Beckers weerlegt dat er viezigheid zoals koeienogen of karton in de populaire snack zit.
De Mexicano is een snack die uit een samenstelling van verschillende soorten gekruid gehakt bestaat. De traditionele inhoud bestaat uit gehakt van rundvlees, kip en varkensvlees. Voorheen zat er ook paardenvlees in verwerkt, maar dat is inmiddels uit het product gehaald.
De traditionele Nederlandse kroket is de rundvleeskroket, dus gevuld met rundvlees. Daarnaast komen kalfsvleeskroketten en satékroketten ook vaak voor in Nederland. Wanneer je thuis zelf kroketten wil maken, kun je het beste runderpoulet of kalfspoulet gebruiken.
Voor moslims zijn zowel varkens- als paardenvlees haram, onrein en dus verboden kost. Dat meldt Le Monde op zijn Istanbul-blog. De Franse krant schrijft: En wat vinden we in deze kebabs die van schapenvlees gemaakt horen te worden?
Paardenvlees heeft een vollere smaak omdat het rijk is aan glycogeen (wel 0,5 tot 3 keer zoveel). De smaak van vlees van paarden wordt ook wel omschreven als zachtere en zoetere smaak. Het vetgehalte in paardenvlees is slechts rond de 3 tot 4 procent.
Maar wat blijkt na een telefoontje naar de slachthuizen: een niet te verwaarlozen deel belandt zowaar ook bij de snackindustrie voor onze favoriete frituurhapjes. Zo zit er in een frikandel van het merk Mora acht procent paardenvlees, bij hun bitterballen en vleeskroketten is dat zelfs 20 procent.
Is frikandel gemaakt van Afvalvlees? In de moderne frikandel vindt men kippenvlees dat achterbleef op het karkas na het fileren (40 %), ook wel separatorvlees genoemd, 25% is varkensvlees; sommige producenten voegen nog circa 5% paardenvlees toe.
frikandel {de}
minced-meat hot dog {znw.}
Ingrediënten: 51% kipseparatorvlees, kipcollageen, paneermeel (TARWE), water, kippenvet, 4% rundvlees, plantaardig eiwithydrolysaat (SOJA), zout, ui, kruiden, specerijen, stabilisatoren: E450, E451, E452: suiker, smaakversterker: E621, antioxidanten: E301, E331: gistextract, aroma, zonnebloemolie.
Al bevat een frikandel dus geen koeienogen, voor je gezondheid moet je wel uitkijken. De snack bestaat uit verwerkt vlees, dat veel verzadigde vetten bevat. Ook met de saus moet je oppassen. Een frikandel speciaal bevat uitjes (gezond hoor!), maar toch ook vooral veel mayo en curry.
Vlees met separatorvlees
Separatorvlees zit in veel soorten vleesproducten. Denk aan knak-, rook- en braadworsten. Maar ook frikandellen en andere producten uit de vriezer zoals hamburgers en kipnuggets.
Het begon allemaal in 1954 toen de eerste frikandel werd geïntroduceerd in de Nederlandse stad Dordrecht. Gerrit de Vries maakte toentertijd gehaktballen die hij vervolgens verkocht aan de horeca. Veel mensen waren groot liefhebber van zijn ronde gehaktwonderen.
Paardenvlees is gezond
Paardenvlees een prima optie als u vlees wilt eten. Het is mager, bevat veel ijzer en is rijk aan vitamine B. Paardenvlees heeft een vetgehalte van slechts 2 à 5%. 60% tot 70% daarvan zijn onverzadigde vetzuren.
Als we uitgaan van een paard van gemiddelde grootte moet je rekenen op ongeveer €100,- per maand aan hooi. In de zomer eten paarden namelijk een halve baal hooi per dag, in de winter vaak één tot anderhalve baal.
In Japan wordt paardenvlees wel als sashimi gegeten: rauw en dun gesneden met sojasaus. In de centraal Aziatische landen zoals Mongolië, Kazachstan en Kirgizië, waar het paard tot het dagelijks leven behoort, is het eten van paardenvlees niet ongewoon.
De meeste paarden die in Argentinië worden geslacht, komen uit de Verenigde Staten. Ook daar is de consumptie van paardenvlees verboden omdat veel afgedankte paarden vaak vol zitten met medicatie die ze ongeschikt maakt voor menselijke consumptie.
ZAANDAM - Moslims moeten geen halal-vlees kopen bij Albert Heijn. De dieren waarvan het vlees afkomstig is, worden met verdoving geslacht en dat is niet in overeenkomst met de voorschriften van de islam. verdoving te slachten als religieuze voorschriften dat vereisen.
Hoewel de islamitische wet konijnenvlees, wilde kippen, schaaldieren, eenden en ganzen als halal erkent , worden ze volgens de koosjere regels niet beschouwd als voedsel dat is toegestaan .
Bitterballen (40% varkensvlees). Gevuld met mals varkensvlees en smeuïge ragout.
De meestvoorkomende is het feit dat de vulling te heet wordt. Dit kan komen doordat de temperatuur van de olie te heet is. Vertrouw dan ook vooral niet blindelings op de temperatuurknop van je friteuse. Ik check dit bij een nieuwe frituurpan altijd even na met een keukenthermometer.
De kroket is een gefrituurd gerecht, waarbij een vulling in paneermeel is gerold.