De wasverzachter test was super spannend, maar uiteindelijk is er een overduidelijke winnaar naar voren gekomen. En dit is de Robijn Creations wasverzachter voordeelverpakking! Deze is verkozen tot de beste wasverzachter van 2023 en mag zichzelf daardoor ook de beste koop wasverzachter noemen!
silan is een hele sterke geur die echt lang blijft ruiken.
Ariel en Robijn vind ik erg lekker. En in combinatie met mijn favoriete Wasparfum versterkt het elkaar en….. beide zijn daardoor zuiniger in gebruik! Want: je hebt veel minder wasmiddel nodig om je was lekkerder te laten ruiken en door het gebruik van Wasparfum heb ik eigenlijk geen (dure) wasverzachter nodig!
Silan Sensitive wasverzachter is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid en bevat geen kleurstoffen. Dit maakt Silan Sensitive de beste wasverzachter voor de gevoelige huid, voor het wassen van babykleding en het vermijden van allergische reacties. Daarnaast is de wasverzachter dermatologisch getest.
Doe de Lenor parels in de doseereenheid, giet ze in de trommel van je machine en geniet zo van de heerlijke frisheid en langdurig lekkere geur van je was. Pas de geurintensiteit aan door zelf te kiezen welke hoeveelheid Geurbooster je wilt gebruiken. Voeg de wasverzachter toe.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Ja, ze worden er heerlijk zacht van en bovendien ruiken ze hemels als ze uit de machine komen. Toch laat je de wasverzachter beter achterwege, wil je lang kunnen genieten van je handdoeken. Door de wasverzachter kunnen er zeepresten in je handdoeken achterblijven en gaan ze minder goed vocht opnemen.
Het nadeel van dit 'vettige' laagje is dat dit op de huid irritaties kan geven. De parfum die in wasverzachters zit, kan ook leiden tot jeuk. Vooral voor mensen met een gevoelige huid of voor baby's. Daarnaast heeft wasverzachter nog een nadelige werking op wasgoed, want het sluit stof af.
Dit geldt vooral voor mensen met een gevoelige huid, ouderen en baby's. Specifiek bij sportkleding en handdoeken heeft gebruik van wasverzachter extra nadelen. Sportkleren zijn juist bedoeld om veel lucht door te laten, wasverzachter blokkeert dit. En handdoeken worden minder snel droog door de vetlaag.
Wasmiddelen richten zich op vlekken en maken kleding schoon door diep in de vezels te werken en vuil en vet te verwijderen. Wasverzachters komen pas tijdens de allerlaatste spoelcyclus in actie, wanneer het reinigingsmiddel wordt weggespoeld.
Te veel kan betekenen dat het wasmiddel niet volledig uit de kleding is gespoeld. Ook dat kan een vervelende geur veroorzaken. Terwijl te weinig wasmiddel je kleding misschien niet goed genoeg schoonmaakt.
Unilever erkende voor de rechtbank dat Ariel beter vlekken verwijdert dan Robijn, maar vindt de vergelijking met twee doses misleidend. Dat zou suggereren dat het wasmiddel minimaal twee keer beter is, terwijl uit tests zou zijn gebleken dat het slechts zo'n 15 procent beter is.
Conclusie: voor wassen op lage temperaturen kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat dit sneller oplost. Op hogere temperaturen is waspoeder weer fijner in gebruik. Geen van de twee is dus op alle vlakken de beste keuze, maar het is wel slim om de twee middelen af te wisselen.
Goedkoop is geen duurkoop
Tweede werd Formil Ultra Plus van de Lidl, waarmee je ook voor €0,13 per keer kunt wassen. Erkende merken als Ariel, Persil of Robijn, die ruim tweemaal zo duur zijn omdat er veel reclame voor gemaakt moet worden, kwamen niet verder dan de subtop.
De Consumentenbond heeft weer wasmiddel getest en de grote winnaar gekozen. Het wasmiddel voor bonte was van Lidl is door de Consumentenbond als Beste Koop uit de test voor bontwasmiddelen gekomen.
Voor- en nadelen tegenover elkaar afgewogen, komen Ariel vloeibaar en Dash vloeibaar als beste uit de test. De resultaten op de verschillende soorten vlekken, hun impact op de kleuren en het behouden van de witte kleur zijn voor beide producten zeer goed.
Tip 2: Gebruik geen wasverzachter bij het handdoeken wassen
Je handdoeken worden weliswaar wat zachter, maar het absorberend vermogen van je handdoeken wordt wel minder van de wasverzachter. Bovendien heb je kans dat er meer zeepresten achterblijven in je handdoeken.
Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Gebruik 250 ml gedistilleerde witte azijn voor elke 4 liter water in de wasmachine om resten wasmiddel te verwijderen. Azijn kan kalk uit het water verwijderen. Het ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn gebruiken.
Als wasverzachter
Azijn haalt de kalk uit het water, waardoor het zachter wordt en je kleding dus ook. Hoeveel azijn je nodig hebt, hangt af van de hardheid van je water. Hebben jullie eerder zacht water, dan is een klein scheutje al voldoende. Bij hard water mag je rekenen op een kopje.
Een overdaad aan wasmiddel of wasverzachter zorgt ervoor dat de wasmachine meer energie en water nodig heeft om al die zeep en het bijbehorende schuim weg te spoelen. Juist doseren van je wasmiddel kan je dus eenvoudig geld besparen, en is nog goed voor het milieu ook!
Azijn ontkalkt en ontvet én het zorgt ervoor dat zeepresten worden opgelost waardoor je zachte handdoeken krijgt. Giet een scheutje van dit middel in het bakje waar de wasverzachter normaliter in gaat. Een natuurlijke oplossing die ook nog eens goed is voor je wasmachine zelf!
Als de wasmiddellade vervuild is, kan door het hevelsysteem de wasverzachter direct in de trommel lopen. Wanneer de wasverzachter in het verkeerde vakje van de wasmiddellade wordt gevuld. Als er boven het maximaal vul niveau aan wasverzachter wordt toegevoegd, zal de wasverzachter direct in de trommel lopen.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.