Wanneer de nieren niet goed meer functioneren, hopen afvalstoffen zich op in het lichaam. Deze afvalstoffen kunnen klachten veroorzaken zoals: Weinig plassen. Donkere urine.
Is er veel creatinine in het bloed aanwezig en weinig in de urine, dan kan dat een aanwijzing zijn dat de nieren niet goed werken. De nieren regelen ook de vochthuishouding in het lichaam. Is er te veel vocht in het lichaam, dan zorgen de nieren ervoor dat er meer urine wordt gemaakt en uitgeplast.
Troebel en grijs kan een waarschuwingssignaal zijn. Nierstenen bijvoorbeeld kunnen je urine grijs kleuren en ook ontstekingen aan je blaas of urinewegen maken je plas vaak troebel en grijs. Troebel en grijs is altijd een teken om even contact op te nemen met de huisarts.
Wat zijn klachten bij nierschade? Bij nierschade heeft u in het begin geen klachten. In uw urine en in uw bloed is al wel te zien dat u nierschade heeft. Er zitten bijvoorbeeld eiwitten in uw urine of te veel afvalstoffen in uw bloed.
Onderzoek en diagnose
Wanneer jij en je arts vermoeden dat je nieren niet goed werken, kan een bloed- en urineonderzoek uitsluitsel geven. Het onderzoek wijst uit of je nierschade hebt. En hoe ernstig het is.
Rugpijn vanuit de nieren wordt meestal dieper en hoger in de rug tussen de onderste ribben en billen gevoeld. Terwijl gewone lage rugpijn meestal meer in de onderrug gevoeld wordt. Veelvoorkomende symptomen van rugpijn nieren zijn: Pijn in de onderrug tussen de onderste ribben en billen.
"Als je urine heel donker is, colakleurig, moet je ook direct naar de huisarts. Dat kan duiden op een afsluiting van de galwegen. Vaak gaat dat gepaard met witte ontlasting en geel oogwit. Maar bij urine die iets donkerder is dan gewoonlijk, oranjekleurig, hoef je niet naar de dokter.
Is je urine meer donkerbruin van kleur? Dan kan dit duiden op hepatitis of een afsluiting van de galwegen. Verder kan een (anus)fistel er ook voor zorgen dat je bruin plast. De fistel verbindt je urinebuis en endeldarm aan elkaar, waardoor ontlasting zich met urine vermengt.
Je hebt jeuk overal.
Je nieren hebben moeite om de balans te houden met mineralen en andere stoffen; dit kan tot onder andere jeuk leiden over het hele lichaam en een droge huid leiden, maar ook tot botziektes.
Meestal gaan de nieren langzaam verder achteruit. Bij de een duurt dat maanden, bij de ander mogelijk jaren. Het verschilt per persoon.
Door te urineren kan afval en overtollig vocht zo ons lichaam verlaten. Problemen met de nieren kunnen de oorzaak zijn van uitstralende, lang aanhoudende lage rugpijn, Pijn in de onderrug tussen de onderste ribben en billen. Pijnklachten aan de linker/rechter zijkanten van de onderrug.
De symptomen van een nierontsteking zijn bijvoorbeeld koorts, pijn in de zij en bloedarmoede. Een nierontsteking wordt behandeld met antibiotica of ontstekingsremmers.
Beschadigd nierweefsel kan zich niet meer herstellen. Het is dan belangrijk de oorzaken zo goed mogelijk te behandelen. De behandeling bestaat vaak uit medicijnen en een dieet. Zo kan uw nierfunctie zo lang mogelijk behouden blijven.
Soms herstellen de nieren zich weer na acuut nierfalen. Maar het kan voorkomen dat de schade blijvend is of erger wordt.
Antwoord: Meestal is schuimende urine een teken van eiwit in de urine. We testen op het eiwit albumine die in de grootste hoeveelheid in bloed aanwezig is. Het molecuul is niet al te groot en verschijnt daarom ook vrij snel in de urine bij een of andere (nier)functiestoornis.
Het is daarom verstandig om op tijd een huisarts te raadplegen, zeker wanneer de urine voor langere tijd van geur en kleur is veranderd of sporen van bloed bevat. Stinkende urine kan onder meer een symptoom zijn van blaasontsteking of een ontsteking van de prostaat.
Gelukkig is ook dit (zeer waarschijnlijk) niets om je zorgen over te maken. De felgele kleur wordt namelijk niet door lichamelijke problemen veroorzaakt, maar door toedoen van E101, oftewel riboflavine. En riboflavine staat ook wel bekend onder de naam B2-vitamine.
Het lichaam breekt aminozuren uit eiwitten af wanneer er te veel van zijn. Hierbij komt ammoniak vrij, dat de lever omzet in ureum of urea. Deze stof wordt via de urine uitgescheiden. Sporters die extra eiwitten nemen voor de opbouw van spieren hebben daarom ook vaak last van deze ammoniakgeur.
Troebele urine kan duiden op de aanwezigheid van debris – witte vlokken als gevolg van de aanwezigheid van witte bloedcellen – door een ontsteking of tumor. Dit verschijnsel heet 'pyurie' en wijst meestal op een infectie van de urinewegen. Dat kan bijvoorbeeld een blaasontsteking of nierbekkenontsteking zijn.
In urine kan van alles worden gevonden: micro-organisamen, stofwisselingsproducten, rode bloedcellen, witte bloedcellen, cellen van slijmvlies van de urinewegen en allerlei chemische verbindingen. Wanneer u klachten heeft kan de huisarts aan Saltro vragen om in het laboratorium een aantal testen te doen.
Bij nierbekkenontsteking heeft u 1 of meer van deze klachten: koorts, koude rillingen. ziek gevoel of misselijkheid. pijn in uw rug of zij, aan één of beide kanten.
Water. Drink jij elke dag voldoende water? Voor je nieren is 1,5 tot 2 liter vocht genoeg. Door voldoende te drinken help je je nieren natrium, ureum en gifstoffen af te voeren.