U mag de slimme meter weigeren. U kunt de slimme meter ook laten uitschakelen, zodat deze niet automatisch op afstand wordt uitgelezen. Dit kan een voordeel zijn wanneer u op een later moment wel gebruik wilt maken van het laten uitlezen van de slimme meter.
Met alleen de slimme meter bespaar je nog geen energie. Maar door het maandelijkse verbruiks- en kostenoverzicht van de energieleverancier hou je je verbruik wel bij. Je kunt makkelijker en sneller controleren of je verbruik niet onverwachts omhoog gaat.
Zonnepanelenbezitters moeten zo'n meter hebben als de salderingsregeling afgebouwd wordt, staat in het Wetsvoorstel afbouw salderingsregeling. Dat betekent dat vanaf 1 januari 2023 alle eigenaren een meter moeten hebben die de levering en teruglevering van elektriciteit afzonderlijk kan meten.
Ongeveer een half miljoen Nederlanders hebben de slimme meter geweigerd. Acht procent van de niet-bezitters twijfelt daarnaast nog of ze er überhaupt een willen. Dit blijkt uit de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4700 Nederlanders.
De slimme meter geeft exact aan wat er aan energie is afgenomen en wat er is teruggeleverd. Op een oude draaischijfmeter wordt dit automatisch teruggedraaid, waardoor je geen nauwkeurig overzicht hebt. Deze is alleen geijkt voor levering, dus niet voor teruglevering. Daar is de meter niet voor ontworpen.
Wanneer er geen gevolg wordt gegeven aan het aangetekend schrijven, ontvang je van onze juridische dienst een ingebrekestelling. Hiervoor wordt jou een kost aangerekend van 273,84 euro. Wanneer hier geen reactie op volgt, wordt jouw dossier overgemaakt aan onze advocaat en kan die een gerechtelijke procedure opstarten.
De slimme meter is niet verplicht in Nederland.
Wanneer je zonnepanelen hebt, heb je vanaf 2023 geen keuze meer of je wel of niet voor de slimme meter kiest. Vanaf dat jaar is het verplicht bij zonnepanelen een dergelijke meter te laten plaatsen.
Bij de aanschaf van zonnepanelen wordt vaak de oude energiemeter in de meterkast vervangen door een slimme meter. Maar wie er zeker van wilt zijn dat er na 2025 nog gesaldeerd (eigen verbruik verrekenen met opwekking) kan worden, doet er verstandig aan om eerst te kijken of de huidige meter terug kan tellen.
Zonnepaneleneigenaars kunnen tot 2025 uitstel vragen voor digitale meter. U hoeft op dit moment zelf niets te doen. De komende jaren zal Fluvius met u contact opnemen om de digitale meter te komen installeren. Op dat moment zult u uitstel kunnen vragen.
De slimme meter kan de meterstanden doorsturen via een telefoonsignaal. Een digitale meter kan geen meterstanden doorsturen. In de digitale niet-slimme meter zit geen geheugen in dat gas- en elektriciteitsstanden opslaat, de meter is niet verbonden met de gasmeter. U moet dus zelf de meterstanden doorgeven.
Ook de Consumentenbond vindt de slimme meter betrouwbaar. "Als de meterstand niet klopt, is er meestal sprake van een defect", vertelt woordvoerder Joyce Donat. "Maar normaal gesproken geldt: wat hij meet, dat klopt gewoon."
Digitale meter nadelen
Toch zijn er ook nadelen aan verbonden, waardoor niet elk huishouden warm te maken is voor de digitale meter. De communicatie functie wordt als het grootste nadeel beschouwd. Je digitale meter kan gegevens over het verbruik naar je netbeheerder sturen, waardoor je minder privacy hebt.
Een slimme meter is een digitale meter die je energieverbruik weergeeft op een elektronisch display. Heb je zonnepanelen? Dan registreert hij ook de elektriciteit die je produceert en terugzet op het net. Bovendien stuurt een slimme meter je gegevens automatisch door naar de netwerkbeheerder.
Netbeheerder levert de slimme meter
Uw netbeheerder is het bedrijf dat in uw woonplaats verantwoordelijk is voor aanleg en onderhoud van het energienetwerk. U kunt uw netbeheerder vinden op Eancodeboek.nl door uw adres in te vullen. Uw netbeheerder biedt de slimme meter aan en is ook verantwoordelijk voor de plaatsing.
Ferraris meter:
De Ferraris meter is een ouder model onder de energiemeters. Deze meter is analoog en heeft een draaischijf die terugdraait bij teruglevering. Je kan dan ook de meter daadwerkelijk zien terugdraaien wanneer je op een zonnige dag veel energie opwekt en op hetzelfde moment weinig verbruikt.
Wanneer krijg je een slimme meter? In Europa zijn afspraken gemaakt over het vervangen van traditionele stroom- en gasmeters. Op 31 december 2020 moeten deze in minstens 80% van de Nederlandse huishoudens zijn vervangen door slimme meters. Dit komt omdat de vraag naar elektriciteit steeds groter wordt.
Digitale meter combineren met PV-panelen, warmtepomp, warmtekrachtkoppeling of kleine windmolen. Net zoals bij zonnepanelen is het ook bij deze investeringen verplicht een digitale energiemeter te installeren.
U betaalt niets voor uw slimme meter als u wacht tot u aan de beurt bent. Bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties is de slimme meter ook gratis. Vraagt u eerder om een slimme meter? Dan betaalt u maximaal 72,60 euro.
Dit moet je weten. Netbeheerder Fluvius heeft al enkele duizenden aangetekende brieven verstuurd naar gezinnen die hardnekkig weigeren om een digitale meter te laten plaatsen. In het allerslechtste geval volgt een dagvaarding voor de rechtbank.
Het gaat om zeker twee verschillende meters van Landis+Gyr, slimme meters met de codes 28100 en 28101, zo ontdekte MAX Meldpunt. Het programma sprak met gebruikers van die meters; zij zagen plotseling een veel hoger verbruik dan dat ze gewend waren.
Ook mensen met zonnepanelen die voor 2021 zijn geplaatst en die een oude terugdraaiende teller hebben, mogen een digitale meter voorlopig nog weigeren. Ze kunnen uitstel vragen tot 31 december 2024. Aan hen is nl. beloofd dat ze vijftien jaar lang mogen genieten van de oude terugdraaiende teller.
Onder meer de mogelijkheid om jouw verbruik gedetailleerd op te volgen, leidt mogelijk tot een lager verbruik en bijgevolg ook een hogere besparing. Wie erin slaagt zijn zelfverbruik op te krikken, zal bij een digitale meter eveneens minder betalen.
Mag ik dan geen digitale meter weigeren? Neen. Je kan de plaatsing van een digitale meter voor elektriciteit en aardgas niet weigeren.