angsten, trauma's, emotionele en fysieke schokken worden erin opgeslagen en steken, getriggerd door een bepaalde gebeurtenis of ervaring, opeens de kop weer op in de vorm van bijvoorbeeld ziekte. Vooral psychische en emotionele stress heeft een onmiskenbaar effect op de organen.
Wanneer emoties worden opgeslagen in je cellen zijn het je spieren die als eerste verkrampen. Als alles verkrampt is er minder doorbloeding, minder zuurstof naar de cellen, weefsels, organen en orgaanstelsels. Daarnaast komt er adrenaline vrij in het lichaam.
Het is zelfs zo dat emotionele pijn, die er niet mag zijn en ontkend wordt, wordt opgeslagen als fysieke pijn, ingekapseld in je spieren, het bindweefsel en je organen met allerlei fysieke en mentale klachten als gevolg. Fysieke en emotionele pijn lopen dus in elkaar over.
Een emotie zoekt altijd een uitweg, zoals water ook altijd blijft stromen. En desnoods een overstroming veroorzaakt als het niet anders kan. Als jij een emotie onderdrukt, kan deze je lichaam niet verlaten. En zal van zich laten spreken door middel van lichamelijke klachten en in het ergste geval zelfs ziekte.
Wat verstaat men onder een emotionele blokkade? Bij emotionele blokkade kun je denken aan: niet bij je gevoel kunnen, gevoelens niet durven herbeleven. niet open staan voor bepaald gevoel.
Als het niks meer voelen tot suïcidegedachten leidt, is het belangrijk dat je niets overhaast doet. Bel ons om hierover te praten en hulp te krijgen bij geen emoties meer voelen. Pak de telefoon en bel naar 113 of gratis naar 0800-0113 of chat met onze hulpverleners als je dat prettiger vindt.
Verstijving van spieren: spieren kunnen bij angst gespannen aanvoelen. Deze spanning moet ervoor zorgen dat u paraat staat en dus sneller kunt reageren. Helaas kan het ook tegenwerken, doordat het lichaam volledig kan verstijven. Daarnaast kan deze spanning kan ook leiden tot hoofdpijn of migraine.
Bij een plotseling verlies krijg je te maken met verschillende emoties. Zo kun je verdriet voelen, maar ook boosheid, ongeloof of schuld. Daarnaast brengt rouwen ook vermoeidheid, lichamelijke pijn en bijvoorbeeld hoofdpijn met zich mee.
Met als gevolg dat het verdriet in het lichaam wordt opgeslagen als spanning en ervaren kan worden als benauwdheid in de borst, hoofdpijn en gebrek aan eetlust. Verdriet kun je ervaren als een zware last.
Verdriet is de sterkste emotie: het gevoel van haat duurt een uur en verdriet duurt zelfs vijf dagen. Waarom kun je je tot 240 keer langer verdrietig voelen dan dat je je schaamt, verrast, geïrriteerd of zelfs verveeld voelt?
Angst zorgt ervoor dat we die emoties uit de weg gaan die ons pijn kunnen doen. Het niet weten, kunnen, durven, willen voelen of toelaten van deze emoties is de oorzaak van veel gedoe en problemen (lees: angst, onrust en stress) in je leven.
Bij hypochondrie denkt u vaak dat u een erge ziekte heeft. U let steeds op uw lichaam en voelt daardoor van alles. Bij klachten die iedereen wel eens heeft, denkt u meteen dat u erg ziek bent. Bijvoorbeeld bij een steek, jeuk of kramp.
Het Münchhausen-syndroom is een ernstige psychiatrische ziekte. Mensen met deze ziekte verwonden zichzelf of maken zichzelf opzettelijk ziek om aandacht te krijgen. Ook kunnen ze diverse klachten simuleren. Regelmatig melden zij zich bij verschillende hulpverleners en ziekenhuizen voor hulp.
Wanneer je die angst om ziek te worden hebt, dan heb je mogelijk last van hypochondrie. Allerlei gewone lichamelijke verschijnselen worden gezien als teken van een ernstige ziekte, zoals een steek, jeuk of kramp, terwijl er medisch niets te vinden is. Het is erg moeilijk om iemand met hypochondrie gerust te stellen.
Liefdesverdriet is soms zelfs gevaarlijk. In je brein kan liefdesverdriet namelijk dezelfde gevoelens en klachten opwekken als bij griep, depressie of zelfs een cocaïneverslaving. Dat betekent dat je van liefdesverdriet soms echt ziek wordt, en dat wil je natuurlijk niet.
U voelt zich bijvoorbeeld somber, verward, angstig of gespannen. Hierdoor kunt u zich misschien moeilijk concentreren, piekert u veel, slaapt u slecht of heeft u geen zin in contact met anderen. Door psychische klachten heeft u minder plezier in het leven.
Als je ontspant en vriendelijker gaat denken, wordt je leven niet zozeer makkelijker, maar wel echter, dieper en authentieker. Thooft: "Dan komt de emotie los. In bindweefsel zit oude emotie, en als je gaat ontspannen, kan dat loskomen.
De reden dat liefdesverdriet zoveel pijn doet
Dit komt omdat onze hersenen de emotionele pijn van het einde van een relatie op dezelfde manier registeren als fysieke pijn, zoals bijvoorbeeld je arm stoten. Er worden een hoop hormonen aangemaakt op het moment dat je verliefd bent.
Ga wél op zoek naar een nieuwe gevoelsstroom, waarbij je elkaar opnieuw leert kennen en een intieme vriendschap ontwikkelt. Dat doe je door jezelf open te stellen en kenbaar te maken wat er in je omgaat. Maar ook door interesse in elkaar te blijven tonen. Ontdek hoe de ander op dit moment in elkaar steekt.
Zich terugtrekken: de persoon laat zelden van zich horen of is eerder stil. Snel boos of verdrietig: de ander bijt van zich af, huilt vlugger. Weinig energie: de passie die je vroeger zag, is er niet meer. Niet zichzelf: je hebt het gevoel dat de ander een masker opzet.
Alexithymie (uitgesproken als: /ˌalɛksiti'mi/, uit het Griekse ἀ-, λέξις en θυμός, letterlijk zonder woorden voor emoties) is een persoonlijkheidstrek gekenmerkt door moeilijkheden in het beschrijven en onderscheiden van gevoelens, een beperkt fantasieleven en een denken dat voornamelijk gericht is op de buitenwereld ...