Een spel dat eigenlijk geen spel is: de choking challenge. Bij dit 'wurgspel' verstik je jezelf of word je door iemand anders gewurgd zodat je flauwvalt. Door net voor het flauwvallen los te laten, krijg je een 'high' gevoel.
Jongeren hebben ondertussen ook een nieuwe versie van de challenge uitgevonden. Hierbij doen volledige klassen alsof ze flauwvallen om daarna de reactie van de leraar te kunnen filmen en te delen via sociale media. Op zich onschuldiger, maar ook bij deze versie bestaat het gevaar dat je verkeerd kan vallen.
De virale trend waaraan het kind had deelgenomen, de 'Blackout Challenge', daagt TikTok-gebruikers uit om zichzelf te filmen terwijl ze hun adem inhouden of bepaalde voorwerpen gebruiken om hun ademhaling te stoppen. Dat moeten ze doen totdat ze een 'black out' krijgen en flauwvallen.
De bewusteloosheid duurt meestal nog geen minuut maar voor omstanders lijkt dit vaak wel 5 tot 10 minuten te duren. Tijdens de bewusteloosheid kunnen de armen of benen schokken en het kan zijn dat u uw urine laat lopen. Wanneer er weer voldoende bloed naar het hoofd stroomt, herstelt het bewustzijn zich.
Op TikTok circuleren beelden van jongeren die elkaar doen flauwvallen. Ze geven elkaar zelfs tips hoe je dat kan doen. Maar dat is niet zonder gevaar, waarschuwt onze wetenschapsexpert Martijn Peters: “Onze hersenen kunnen niet goed tegen zo'n zuurstoftekort.
Direct voor het flauwvallen, ontstaan vaak waarschuwingssignalen. De belangrijkste signalen zijn: een licht gevoel in het hoofd, zwarte vlekken voor de ogen en zoemen in de oren. Vaak maakt iemand als hij bewusteloos raakt onwillekeurige bewegingen en soms verliezen mensen hun urine.
Voorafgaand aan het flauwvallen heeft u vaak een licht gevoel in uw hoofd, krijgt u zwarte vlekken voor uw ogen en hoort u gezoem in uw oren. Voor, tijdens of na het flauwvallen ziet u vaak bleek, zweet u overmatig en bent u misselijk. Nadat u bent bijgekomen, kunt u nog enige tijd moe zijn.
Flauwvallen duurt meestal kort en is snel weer over. De meeste mensen vallen flauw wanneer ze staan. Angst, schrik, warmte en pijn zijn vaak de aanleiding. Het kan ook gebeuren bij het prikken van bloed.
Risicofactoren flauwvallen
De meest voorkomende redenen waarom mensen flauwvallen: Stress. Te weinig slaap. Te weinig rust.
Het bloed stroomt uit je hoofd weg, je dreigt je evenwicht te verliezen en je moet je ergens aan vastgrijpen. Soms zak je ook daadwerkelijk in elkaar en hoor je later van iemand dat je even helemaal weg was. Dit verlies van bewustzijn treedt plotseling op en duurt kort, hooguit een paar minuten.
Flauwvallen komt door even te weinig bloed in de hersenen. U raakt even bewusteloos (maximaal een paar minuten). Meestal is flauwvallen niet erg.
Dit vallende gevoel wordt een hypnagoge schok of slaapstuip genoemd. Het is de fase tussen het wakker zijn en het slapen en kan zich ook uiten in de vorm van een schok die door uw armen of benen gaat. Het is (nog) niet precies duidelijk waardoor een hypnagoge schok wordt veroorzaakt, maar er zijn wel enkele theorieën.
Lage bloedsuikerspiegel doordat u te weinig heeft gegeten of gedronken. Stress. Dit zorgt ervoor dat u gevoeliger bent voor prikkels. Hierdoor kunt meer last hebben van duizeligheid, wat kan leiden tot flauwvallen.
Er is tijdelijk een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen en de hartslag vertraagt. Men wordt bleek en zweet, wordt plots onwel en valt. Na enkele minuten wordt men opnieuw bewust. Flauwvallen kan meestal geen kwaad.
Slap, misselijk, duizelig, bezweet en zwarte vlekken voor je ogen? Dan is de kans groot dat je last hebt van een flauwte.
Het beste antwoord. Dromen alsin 'een verhaaltje' of 'iets meemaken of meekrijgen' (gewoon de traditionele dromen) komen vrijwel alleen in de remslaap voor. Tijdens flauwvallen (ik neem aan dat je dit bedoelt) kom je niet in de remslaap, dus vervalt deze 'mogelijkheid'.
Bij de zogenaamde flauwval-challenge of black out-challenge houden kinderen zolang mogelijk hun adem in, om vervolgens te filmen hoe ze flauwvallen. Tenminste… dat is het doel. Wanneer dit lukt is het echter niet zonder gevaar.
Het kind had een touw rond zijn nek. Volgens moeder Hollie Dance liep haar zoon ernstige hersenschade op doordat hij had deelgenomen aan de challenge, waarbij sommige mensen een touw of riem gebruiken om zichzelf te verstikken. De levensgevaarlijke challenge is vooral populair bij jongeren en kinderen.
TikTok heeft, evenals andere social media, regels opgesteld waar jij je aan dient te houden tijdens het gebruik van het platform. Zo mag je je niet voordoen als een ander persoon, anderen niet lastig vallen, je mag geen seksueel materiaal plaatsen en geen materiaal dat geweld of discriminatie bevat.
Een kataplectische aanval treedt in meer dan 90% van de gevallen op naar aanleiding van een heftige emotie. De meest uitlokkende factor is lachen maar ook woede of plots opschrikken kunnen een aanleiding zijn. Iemand kan plots opschrikken van een (hard) geluid of bijvoorbeeld een onverwachte ontmoeting.
Tijdens het insoezen ontspannen al je spieren en dat kunnen je hersenen interpreteren als vallen. Daarom trekken je spieren snel samen, zodat je een tak kunt grijpen en je val kunt breken. Tegenwoordig slapen we niet meer in bomen en grijp je alleen nog om je heen in je bed.
Onbedwingbare slaapaanvallen overdag
Het in slaap vallen gebeurt ook op ongepaste tijden en plaatsen, zoals tijdens een gesprek of op de fiets. De slaapaanvallen kunnen meerdere keren per dag voorkomen.
Het risico van out gaan is namelijk dat er minder zuurstof naar het brein gaat, wat kan leiden tot een fatale afloop. Als je 112 belt, geef dan duidelijk aan waar het slachtoffer zich bevindt. Als de persoon geen adem meer haalt, meld dat dan meteen en begin te reanimeren totdat de ambulance er is.
Een flauwte gaat altijd gepaard met enkele symptomen zoals zweten, geeuwen en bleek worden. Daarna ervaart het slachtoffer een vermindert bewustzijn dat uiteindelijk leidt tot bewusteloosheid.