Vitamine D wordt door het lichaam zelf gemaakt in de huid onder invloed van zonlicht. Bij normaal gebruik zal het daarom geen bijwerkingen hebben.
De dierlijke en meest krachtige vorm van vitamine D, vitamine D3 of cholecalciferol, zit wel in vette vis en orgaanvlees, maar je moet er heel grote hoeveelheden van eten vooraleer je de optimale dagelijkse hoeveelheid kunt opnemen. De voornaamste bron van vitamine D is dus niet voeding, maar wel de zon.
Regelmatige inname van vitamine D3 kan de sterkte van de botten en tanden verbeteren. Vitamine D3 stimuleert de alvleesklier en stimuleert de insulineproductie. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
Een dagelijkse inname tussen de 10 tot 20 microgram (µg) vitamine D3 per dag is in de meeste gevallen 'voldoende'. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een voedingssupplement maximaal 25 microgram mag bevatten. Voor een passend advies is het aan te raden contact op te nemen met je huisarts of diëtist.
Wanneer mensen lange tijd heel veel vitamine D innemen, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid. Er kunnen dan nierstenen ontstaan en kalkafzetting rondom organen en weefsels.
Volgens de Consumentenbond is vitamine D3 de beste vitamine D. Die vorm zit in die van Nutribites. Je lijf kan deze vorm 87 procent keer sneller gebruiken dan vitamine D2. De vitamine D3 van Nutribites komt uit de natuurlijke bron wolvet.
Het tijdstip van de dag waarop je het supplement inneemt, maakt niet zoveel uit. Je kan dus vitamine D 's avonds innemen, maar evengoed doe je dat 's morgens of in de loop van de dag. Het is wel aan te raden om een vast tijdstip te bepalen, zodat je het niet vergeet.
De duur van het herstel is afhankelijk van je leeftijd en hoe laag het vitamine D gehalte in het bloed is. Bij het innemen van suppletie, zal de arts de dosis vitamine D na zes tot acht weken behandeling verlagen. Naar schatting zal het dan 3 tot 4 maanden duren om weer op het goede niveau te komen.
Voor de meeste kindjes tot 1 jaar ligt de aanvaardbare bovengrens van vitamine D-inname uit voeding en supplementen op 25 microgram per dag. Voor de meeste volwassenen ligt de bovengrens op 50 microgram per dag. Een te hoge inname van vitamine D is giftig aangezien het calciumgehalte daardoor oploopt.
Op dit moment is er onvoldoende bewijs voor het suppleren van vitamine D bij patiënten met moeheid en vitamine D-deficiëntie. Wanneer een patiënt met moeheid vraagt om vitamine D-spiegelbepaling kunt u uitleggen dat bij een tekort het niet bewezen is dat suppletie leidt tot afname van moeheid.
Ongeveer de helft van de (oudere) Nederlanders heeft een te lage vitamine D-spiegel. Voor álle ouderen boven de 70 jaar geldt daarom het advies om dagelijks een supplement van 20 microgram vitamine D in te nemen. Vrouwen zouden vanaf hun 50e jaar ook al extra vitamine D moeten innemen, 10 microgram per dag.
Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit. Het is te gebruiken bij vitaminegebrek en bij botontkalking.
Als u voor een langere tijd vitamine D slikt, kunt u last krijgen van bijwerkingen. U kunt dan teveel calcium in uw bloed krijgen. Dit merkt u vooral aan maagdarmklachten, zoals diarree, misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid.
Wanneer te veel vitamine D wordt ingenomen (vooral bij langdurig gebruik) kan hypercalciëmie ontstaan. Door deze verhoogde calciumconcentratie in het bloed, kunnen vervolgens in eerste instantie milde klachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, diarree of obstipatie ontstaan.
Een vitamine D tekort is ook in verband gebracht met duizeligheid. Uit verschillende onderzoeken is namelijk naar voren gekomen dat bij patiënten met terugkerende BPPD (benigne paroxysmale positioneringsduizeligheid) sprake was van een vitamine D tekort.
Het advies in Nederland is om alle kinderen jonger dan 4 jaar extra vitamine D te geven. Kinderen ouder dan 4 jaar hebben meestal geen extra vitamine D nodig.
Wat zijn de symptomen van een vitamine D-tekort? Als je een tekort aan vitamine D hebt, kan je last krijgen van verschillende symptomen zoals vermoeidheid, lusteloosheid, kramp in je spieren en bloedend tandvlees. Deze klachten zijn echter niet specifiek voor vitamine D-deficiëntie.
Vitamine D is eigenlijk de overkoepelende term voor alle vitamine D varianten. In onze eigen huid maken we vitamine D3 aan, wanneer we in aanraking komen met de zon. Dit geldt voor zowel de huid van mensen, maar ook voor de huid van dieren. Vitamine D3 wordt daarom ook als de dierlijke variant van vitamine D gezien.
Voor vitamine C, bètacaroteen, ijzer, fosfor, kalium en mangaan zijn er aanwijzingen dat bepaalde hoeveelheden mogelijk ongewenste bijeffecten veroorzaken. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan darmklachten bij meer dan 2 gram vitamine C.
Vitamine B6 helpt bij de aanmaak van het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine. Oftewel een belangrijke vitamine voor een goed humeur en een gezonde nachtrust. Een tekort aan vitamine B6 wordt dan ook vaak in verband gebracht met depressie en slapeloosheid.
Kies een supplement met vitamine D3 (cholecalciferol). Die is effectiever dan vitamine D2 (ergocalciferol). Neem tabletjes in met een maaltijd. Dan wordt vitamine D beter opgenomen.
Kruidvat Vitamine D3 Vegan Kauwtabletten bevatten 20 microgram vitamine D uit plantaardige bron. Vitamine D is goed voor de spieren, ondersteunt het immuunsysteem en draagt bij aan de instandhouding van sterke botten en tanden. Bij Kruidvat zijn we actief bezig met duurzaamheid.
Het zijn vitamine D tabletten Kruidvat, maar dan beter! Met 75mg vitamine D3 per softgel zijn ze hoog, maar veilig gedoseerd. Hiermee ondersteun je je afweersysteem, spierfunctie, botten, tanden en kiezen.