Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren.
Er zijn verschillende geuren waar muizen niet van houden, zoals: eucalyptus, uiten, pepermunt, chloor en azijn. Sommige sterke geuren zijn niet altijd even prettig om in de slaapkamer te hebben. Daarom kun je ook gebruik maken van geluid om muizen te verjagen.
Muizen zijn niet alleen 's nachts actief, ze knagen de hele dag door en gaan gemiddeld 20x per dag op zoek naar voedsel, ze wachten alleen een rustig moment af.
Muizen kunnen slecht zien en gaan vaak als het donker begint te worden op zoek naar voedsel. Ze navigeren op geur, gevoel en gehoor.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting.
In veel gevallen bevinden muizen zich overdag op de schuilplaatsen, bij voorkeur op warme plaatsen zoals in plafonds, op zolder of onder koelkasten. 's Nachts komen muizen in de zoektocht naar voedsel te voorschijn. Omdat muizen bang zijn voor mensen zul je niet snel levende muizen zien lopen.
Muizen zijn nachtdieren. U zult muizen in huis dus niet snel zien. Hoort u 's avonds krassende geluiden, zijn verpakkingen van voedsel vaak beschadigd, hangt er een vreemde geur in afgesloten kamers of ruimtes? Dan heeft u waarschijnlijk last van muizen.
De jongen zijn na 6 – 12 weken geslachtsrijp. Muizen zijn goed bestand tegen inteelt. Huismuizen kunnen 2 jaar oud worden maar gemiddeld leven ze niet langer dan 6 maanden tot een jaar.
Elk huis is in potentie een broedplaats voor knaagdieren zoals muizen. Deze indringers zijn simpelweg op zoek naar een veilig huis dat hun (en de hele familie) kan voorzien van eten.
Natuurlijke vijanden zijn uilen en roofdieren zoals kerkuil, steenuil, vos en marterachtigen, maar ook bruine rat en kat. Wezels achtervolgen huismuizen zelfs tot in hun hol. De urine die huismuizen overal achterlaten, geeft ultraviolet licht af dat door roofvogels kan worden waargenomen.
Muizen en ratten zijn dag en nacht actief, maar overdag houden ze zich vrij koest omdat er dan vaak mensen of huisdieren in de tuin rondlopen. Is er niemand meer in zicht? Dan komen ze uit hun schuilplaatsen en gaan ze op zoek naar voedsel en nestmateriaal.
Het ultrageluid heeft een frequentie tussen de er 20.000 hertz (20 kHz) tot 800 miljoen hertz (800 MHz). Muizen kunnen geluiden horen tussen 1000 hertz en 90.000 hertz (90 kHz). Het gehoor van muizen is zeer goed ontwikkeld. Muizen kunnen ultrasone geluiden horen tot ongeveer 90 kHz.
Muizen komen eenvoudig je huis binnen dankzij piepkleine gaten en kieren. Ventilatiegaten in je buitenmuur bijvoorbeeld, maar ze lopen met hetzelfde gemak onder de garagepoort door of kruipen via de buitenmuur en je dakgoot onder je dakpannen. Voor je het weet zitten ze op zolder of tussen de spouwmuur.
Door hun wendbare skelet zijn muizen in staat om door hele kleine kieren en gaten te kruipen. Een gat van slechts 0,5 cm is voldoende om door naar binnen te dringen. Als de deur niet goed aansluit op de vloer dan kunnen muizen onder deur door naar binnen komen.
Muizenkeutels van een muizenplaag herkennen
Dit is één van de meest voor de hand liggende kenmerken als het gaat om een muizenplaag. Een enkele muis legt namelijk al zo'n 50 tot 80 muizenkeutels per dag. Deze zult u niet op een enkele plek terugvinden maar door uw hele huis.
Vaak wordt gedacht dat in woningen alleen huismuizen te vinden zijn. Echter worden ook steeds vaker bosmuizen, veldmuizen en spitsmuizen aangetroffen in stedelijk gebied. Ongeveer 33% van de Nederlanders heeft wel eens muizen in of om het huis gehad.
Muizen planten zich heel snel voort. Vooral huismuizen zijn daarin kampioen. Zo kan een vrouwtje in één jaar tijd zes tot tien keer jongen werpen. Na twee maanden is een babymuis al geslachtsrijp, dus er komen heel gauw kleinkinderen.
De muizen zijn vooral 's nachts actief en leven onder vloeren, op zolder, achter wanden en in isolatiemateriaal. Huismuizen leven nooit alleen, dus vindt u er 1? Dan moet u ervan uitgaan dat er meer soortgenoten in uw huis rondlopen. Het zijn hele behendige diertjes die tot wel 30 centimeter hoog kunnen springen.
Het lokken van muizen kan met verschillende middelen, het beste kun je etenswaren nemen waar een sterke geur vanaf komt. Denk hierbij aan een stukje kaas, een lepel pindakaas of vleeswaren zoals spek. Andere lekkernijen waarmee je een muis kunt vangen zijn zaden, pitten of noten.
Muizennesten zijn vaak rond van vorm. Rondom het muizennest liggen meestal muizenkeutels en etensresten. Een muizennest wordt gemaakt van afgeknaagd materiaal en gevonden restafval. Om deze reden is het is het afhankelijk van de omgeving waar de muis zijn nest bouwt.
Muizen in huis zijn gevaarlijk! Het is niet omdat ze bijten of omdat ze giftige giftanden of een verborgen angel hebben, maar omdat muizen een aantal gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Daarom is het zo belangrijk om muizen in huis kwijt te raken en hoe eerder des te beter!
Muizen communiceren met elkaar door geluidjes. Huismuizen piepen vooral. Soms hard en soms schel. Dit laatste gebeurt als een mannetje en vrouwtje wil versieren.
Muizen zullen mensen niet snel bijten of aanvallen. Ze kunnen wel ziektes overbrengen zoals De ziekte van Weill, Salmonella of het Hanta virus. Dat overbrengen gebeurt niet alleen via direct contact met de muis maar ook door hun uitwerpselen of het inademen van de besmette lucht die muizen verspreiden.