Ruim de helft van alle Nederlanders (57 procent) vindt dat hij of zij gezond eet.
67 procent van de volwassenen vindt dat zij over het algemeen (heel) gezond eten - 8 procent heel gezond en 59 procent gezond - zo blijkt uit Belevingen 2022. Het grootste deel van hen geeft aan voldoende groenten te eten (91 procent) en gevarieerd te eten (87 procent).
Nederlanders eten te weinig groente, fruit en vis. Slechts een kwart van de bevolking haalt de richtlijnen voor gezonde voeding.
Niet-alcoholische dranken, brood, zuivel en vetten en oliën worden bijna dagelijks gegeten of gedronken. Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week.
Nederland eet en drinkt steeds gezonder
Dat blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling 2019-2021. Nederlanders eten meer plantaardige producten zoals groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten en minder rood en bewerkt vlees. Ook drinken we minder suikerhoudende dranken.
We denken vaak wel dat we veel exporteren, maar Nederland heeft twee keer zoveel grond nodig voor zijn huidige voedselconsumptie. Zelfs als we niet zouden exporteren, heeft Nederland dus niet genoeg landbouwgrond. We zijn een dichtbevolkt land en hebben een luxe leefpatroon.
Onze gezondheid wordt beïnvloed door onze leefstijl en door onze leefomgeving. Op het gebied van leefstijl zijn er zowel gunstige als ongunstige ontwikkelingen. Minder mensen roken en meer mensen bewegen, maar meer mensen zijn te zwaar. Ongezond gedrag is verantwoordelijk voor bijna 20 procent van de ziektelast.
Verder blijkt uit de Gezondheidsenquête dat oudere jeugd van 12 tot 16 minder gezond eet dan de jongere kinderen. In deze leeftijdsgroep zijn echter de jongeren wel gezonder gaan eten dan in 2021.
Aangezien bloemkool een van de meest gegeten groenten is en we het vaakst varkensgehakt eten, concluderen wij (voorzichtig) dat bloemkool met gehaktballen en aardappels het meest gegeten Nederlandse avondmaal is.
Buitenshuis eten
Ondanks de gestegen prijzen in de foodbranche gaat bijna 43 procent van generatie Z nog minstens een keer per week uit eten en meer dan 18 procent eet meerdere keren per week tot elke dag buitenshuis. Bij millennials geldt dit voor respectievelijk 32 procent en 14 procent.
Nederland eet steeds gezonder: meer plantaardig en minder rood en bewerkt vlees. Nederland eet en drinkt gezonder. Dat blijkt uit de nieuwe Voedselconsumptiepeiling (VCP) van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).
Het overgrote deel van de volwassenen eet dus nog wel vlees; 20 procent dagelijks en 75 procent niet iedere dag. 5 procent eet geen vlees; 3 procent eet wel vis (pescotariërs), 2 procent eet ook geen vis (vegetariërs). 0,4 procent kiest voor een volledig plantaardig dieet.
1 op de 5 Nederlanders geeft aan meer tijd te nemen om te eten (19%), meer groente en fruit te eten (17%) en bewuster te letten op hun voeding (17%). Een kleine groep (7%) vindt het moeilijker om te kiezen voor gezond eten. 18% is meer gaan snoepen en snacken; vooral koekjes, chocolade en zoutjes of chips.
Een kwart van alle mensen vanaf 4 jaar voldoet aan de richtlijn voor fruit. Vrouwen (30%) eten vaker dan mannen (22%) voldoende fruit. Ruim een kwart van de mensen eet dagelijks voldoende groente, dit geldt zowel voor mannen (28%) als vrouwen (27%).
Het ontbijt wordt in de meeste gevallen thuis genuttigd (92%). Dit cijfer is al jaren stabiel. Bijna de helft van de Nederlanders eet dagelijks brood bij het ontbijt, dit aantal is afgenomen in de afgelopen 2 jaar (49% vs. 53%).
Prijsstijgingen van voeding komen mede door aanvoerproblemen van onder meer kunstmest en belangrijke agrarische grondstoffen, zoals graan en zonnebloemolie, als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Verder kampen boeren met hogere energieprijzen. Ook die willen ze zoveel mogelijk doorberekenen aan producenten van voeding.
Patat. De Nederlanders worden beschouwd als wereldkampioen op het gebied van snacks. Naast kroketten van kaas, vis of vlees en frikandellen, die doen denken aan gefrituurde worstjes, is friet zeer populair.
Per jaar eten we met z'n allen meer dan 500 miljoen ton aan rijst. Hiermee is rijst het meest gegeten voedsel ter wereld.
Laten we wel wezen, als 60% van de bevolking ongezond leeft, gaat er iets verschrikkelijk mis. Zo verschrikkelijk, dat het bijna niet waar kan wezen. Bijna 60% van de Nederlandse bevolking leeft ongezond en loopt daardoor een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten of nierfalen.
Voor volwassen vrouwen geldt het advies om 4-5 bruine of volkoren boterhammen per dag te eten. Voor mannen geldt 6-8 sneeën. Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op de gemiddelde Nederlander.
Je hebt al je wilskracht gebruikt om alles tegelijk te doen, en nu is het op. Dat is de reden waarom gezond eten zo moeilijk is. Je wilskracht is maar beperkt. Je zult het moeten gebruiken om nieuwe gewoontes aan te leren in plaats van alledaagse keuzes te maken.
67 procent van de volwassenen vindt dat zij over het algemeen (heel) gezond eten - 8 procent heel gezond en 59 procent gezond - zo blijkt uit Belevingen 2022. Het grootste deel van hen geeft aan voldoende groenten te eten (91 procent) en gevarieerd te eten (87 procent).
Slechts vijf procent van de wereldbevolking is gezond.
Volgens de Bloomberg Healthiest Country Index van 2019 zijn Spanje, Italië en IJsland de drie gezondste landen ter wereld. Nederland is gedaald in de peilingen en staat nu op plekje vijftien. De Bloomberg Healthiest Country Index is een tweejaarlijkse meting die de volksgezondheid van 169 landen rangschikt.