Groen in je interieur zorgt voor rust en balans. Naast de rustgevende voordelen van de kleur groen in je interieur staat het ook voor de (emotionele) groei van het leven. Het blijkt zelfs dat groen een positief effect heeft op depressieve gevoelens.
Wanneer je groen in zachte tinten gebruikt, kan deze kleur in alle ruimtes toegepast worden. In een werkkamer brengt de kleur rust en evenwicht, in een slaapkamer geeft het ontspanning maar ook in de badkamer, woonkamer, eetkamer of keuken kan groen gebruikt worden.
De betekenis van groen: ontspannend en rustgevend!
Groen wordt geassocieerd met genezing, gezondheid en balans. Deze positieve kleur zorgt voor balans, vernieuwing en veiligheid.
De kleur groen beïnvloedt ons fysiek en mentaal op verschillende manieren. Groen is rustgevend, ontspannend en jeugdig. Groen brengt ook een gevoel van hoop, gezondheid, avontuur en zelfbeheersing met zich mee. In het dagelijks leven wordt de kleur groen vaak gebruikt om veiligheid aan te duiden.
Een groen interieur combineren
Een tegenhanger kan je creëren door een warm/koud contrast te combineren. Geef het groen meer warmte en laat het meer spreken door het te combineren met kleuren zoals geel, oranje of roze. Zo krijg je een heel warm en botanisch gevoel in je interieur.
De warme kleuren zijn rood, geel en oranje. Zet je die bij elkaar in een tekening, dan 'voelt' de tekening warm. De koude kleuren zijn paars, blauw en groen.
Ook zwart en bepaalde tinten grijs en sommige tinten (helder)wit vallen onder koele kleuren. De kleuren groen en blauw liggen naast elkaar op de kleurencirkel en gaan perfect samen. Een donkerblauwe fluwelen bank staat prachtig tegen een zeegroene muur in een vintage interieur.
Groen staat voor groei. Een levendige kleur die ontspannend werkt en frisheid en energie geeft. Groen is de rustigste van alle kleuren. Het oog wordt er nooit door geïrriteerd en kan daardoor in onbeperkte hoeveelheid gebruikt worden.
Groen. Een vreedzame kleur die associaties oproept van gezondheid, rust en natuur. Het wordt vaak gebruikt om een ontspannen sfeer te creëren. Logo´s waar de kleur groen vaak voorkomt, benadrukken vaak hun ecologische en biologische herkomst.
Groen is de kleur van balans, harmonie en groei. Vanuit het perspectief van de kleurenpsychologie is het de kleur die evenwicht bewaart tussen het hart en het hoofd. Vanuit het perspectief van kleuren is groen ook de kleur van groei, van de lente, van vernieuwing en wedergeboorte.
In Engeland wordt groen bijvoorbeeld geassocieerd met jaloezie. In Duitsland daarentegen is geel de kleur van jaloezie. Rood associëren we vaak met liefde, maar in een bepaalde situatie kan rood ook gevaar betekenen.
Betekenis kleur geel
Geel bevat het meeste licht van alle kleuren en wordt geassocieerd met de zon en lentebloemen. Niet zo gek dus dat we spontaan optimistisch worden als we deze kleur op straat tegenkomen. Deze kleur wordt ook wel de kleur van geluk genoemd en straalt energie uit.
Groen is bescheiden, dienstbaar, sociaal, gevoelig, oprecht, informeel, geduldig, begripvol en bedachtzaam. Groen is introvert en relaterend betrokken, vriendelijk, attent, teamplayer, zoekt harmonie en is wat gesloten. Groen scoort hoog op indirect en mensgericht.
Groen zorgt voor een betere waterkwaliteit: groen verwijdert verontreinigde stoffen uit afstromend water en werkt zo als een soort filter. Daarnaast kan de schaduw van bomen ervoor zorgen dat er minder algen in het water komen. Zie hiervoor ook de factsheet Waterhuishouding.
Pacifisme, sociale rechtvaardigheid en ecologie (duurzame ontwikkeling) zijn drie pijlers van het Groen-programma. De partij noemt 'de kwaliteit van leven' de 'groene draad door haar programma'. Groen is een zusterpartij van het Frans- en Duitstalige Ecolo.
Groen combineren
Groen tinten zijn eindeloos te combineren. Bijvoorbeeld met okergeel (ook zo'n mooie trend), of zachtroze (hey ook een trend), of clean wit (klassieker), stoer zwart (nog een klassieker), of ga voor de nieuwe upcoming trend: alles in dezelfde kleur!
Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut. Blauw licht uit beeldschermen onderdrukt het slaapopwekkende hormoon melatonine.
Iedere kleur beïnvloedt op een andere manier, omdat iedere kleur zijn eigen golflengte en energie heeft die van invloed zijn op ons lichaam en ons denken, voelen en handelen. Zo komt blauw verkoelend en rustgevend over, maakt geel blij en wordt rood als warm en prikkelend ervaren.
Blauw. In de kleurenleer staan de kleuren blauw en groen aangemerkt als kalmerend en rustgevend. Dit gegeven wordt ondersteund door onderzoek van de Britse hotelketen Travelodge.
Deze energie E kunnen we uitrekenen. Voor rood licht geldt dan E = 2,9∙10-19 J, terwijl voor blauw licht geldt E = 4,1∙10-19 J. Dit voorbeeld laat zien dat de blauwe lichtgolven/lichtdeeltjes de meeste energie bevatten.
Geel: positief, zonnig, optimistisch, energiek, opvallend en vriendelijk. Omdat deze kleur zo opvallend is, wordt deze ook gebruikt om gevaarlijke stoffen te benadrukken. Groen: groei, wedergeboorte, stabiliteit, uithoudingsvermogen, duurzaam en loyaliteit. De kleur groen doet ook denken aan geld.
Groen om te aarden en angst te bestrijden
Dan is groen de kleur om te kiezen. Het leven kan soms extreem hectisch zijn. Kies voor een groene omgeving om je geaard te voelen. Groen, een weerspiegeling van bossen, gras en bladeren, kan angst bestrijden en evenwicht, harmonie en zelfliefde bevorderen.
Het beste kan je 2 a 3 basiskleuren kiezen die centraal komen te staan in de woonkamer. Voor de meeste mensen zullen dit neutrale tinten zijn, eventueel aangevuld met een opvallende kleur. Maar het kan natuurlijk ook dat je bijvoorbeeld van een eclectisch interieur houdt en jouw basiskleuren opvallende kleuren zijn.
Zo style je jouw groene muur met de rest van je interieur
Groen gaat goed samen met veel verschillende kleuren. Zo kun je denken aan wit, grijs, taupe, zwart of bruin. Maar ook aan vrolijke accentkleuren zoals geel, rood, blauw, paars, oranje, roze, petrol of turquoise.
Onder warme kleuren verstaan we kleuren zoals rood, oranje, bruin en roze (al hebben sommige roze tinten ook een koele ondertoon). Blauw, groen, grijs, en paars zijn dan juist weer koele kleuren.