Ze smullen van granen, noten, zaden, fruit en peulvruchten en zijn gek op koekjes, snoep, brood, spek en allerhande broodbeleg. Ook eten deze knaagdieren insecten en larven en doen ze zich tegoed aan alle lekkernijen die ze in ons afval vinden. Met name vet en eiwitrijk voedsel, daar leeft een muisje goed op.
Muizen komen af op voedsel. Je huis wordt een stuk minder aantrekkelijk als je etensresten goed opruimt, voorraden opbergt in afgesloten bussen en potten van glas, metaal of hard plastic. Zuig of veeg de vloer regelmatig, zodat muizen ook daar geen kruimels vinden.
Huismuizen zijn dol op kaas, spek, chocolade en pindakaas. Daarnaast zijn er ook muizen die aangetrokken worden door noten, zaden, mais of een stukje wortel. Als je het lokaas niet goed werkt kun je ook professioneel lokaas gebruiken.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren.
Huismuizen eten alles, maar ze houden het meest van noten, granen en peulvruchten. Populair zijn ook vette producten, zoals boter, kaas en spek. Daarnaast is de huismuis gek op zoet voedsel, want van suiker krijgt het beestje veel energie.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting.
In veel gevallen kun je voedsel als lokaas gebruiken. Muizen zijn namelijk dol op kaas, pindakaas, noten en chocolade. Daarnaast kun je ook professioneel muizen lokmiddel inzetten. Dit lokstof heeft een sterke lokwerking waar muizen op af komen.
Natuurlijke vijanden zijn uilen en roofdieren zoals kerkuil, steenuil, vos en marterachtigen, maar ook bruine rat en kat. Wezels achtervolgen huismuizen zelfs tot in hun hol. De urine die huismuizen overal achterlaten, geeft ultraviolet licht af dat door roofvogels kan worden waargenomen.
Het ultrageluid heeft een frequentie tussen de er 20.000 hertz (20 kHz) tot 800 miljoen hertz (800 MHz). Muizen kunnen geluiden horen tussen 1000 hertz en 90.000 hertz (90 kHz). Het gehoor van muizen is zeer goed ontwikkeld. Muizen kunnen ultrasone geluiden horen tot ongeveer 90 kHz.
Een muizenplaag herkennen. Een muizenplaag kun je herkennen aan signalen zoals: muizenkeutels, knaagschade, krassende geluiden, muizennesten, buiksmeer, loopsporen, dode muizen en stankoverlast.
Je plaatst wat lokaas in de val (bij voorkeur pindakaas). Zodra de muis van het lokaas snoept, klapt de val dicht en is de muis op slag dood. Je kunt ook een inloopval kopen om muizen levend te vangen, maar bedenk wel dat ze aan stress kunnen overlijden als ze te krap worden opgesloten.
Door veelvuldig thuisgebruik en professionele muizenbestrijding is de muizenpopulatie door de jaren heen resistent geworden voor veel soorten vergif. Dit geldt niet voor de muizenpasta van Muskil. De Muskil Excellent muizenpasta is op dit moment het meest geschikte muizengif om muizen te bestrijden.
Elk huis is in potentie een broedplaats voor knaagdieren zoals muizen. Deze indringers zijn simpelweg op zoek naar een veilig huis dat hun (en de hele familie) kan voorzien van eten.
Om je gerust te stellen: muizen zijn bang voor mensen, ook als je slaapt. Hierdoor is de kans klein dat muizen over je heen lopen als je ligt te slapen.
Per jaar kunnen 6-10 nesten krijgen. Vrouwtjes kunnen tot wel 7-10 jongen per nest werpen. Hierdoor kan een muizenpaar tot wel 100 jongen per jaar krijgen. De muizenpopulatie kan hierdoor in snel tempo groeien.
Muizen zijn geen liefhebbers van de scherpe, houtachtige geur. Daarom kun je peper gebruiken bij het verjagen van muizen. Dit kun je doen door een beetje peper te strooien op plekken waar veel muizen komen. Je kunt hiervoor zowel zwarte peper als 5 seizoenen peper gebruiken.
De geur van chloor kan behoorlijke penetrant zijn. Maar het is wel effectief tegen muizen, zoals andere sterke geuren.
Muizen verjagen met geur
De beestjes schijnen een hekel te hebben aan deze geuren. U druppelt wat muntolie of eucalyptusolie in een potje of bakje met water. Dit laat u geruime tijd staan. Als het goed is, vluchten alle muizen dan weg, maar onze ongediertedeskundigen denken daar anders over.
Ze hebben aan een gaatje van 0,5 cm genoeg om een huis binnen te komen. Een vuistregel is hierbij dat als een potlood in het gat past, er ook een muis doorheen kan. Hoewel ze goed kunnen klimmen, zullen ze eerder via de kruipruimte een woning binnen komen dan via een openstaand raam of de dakgoot.
Het lokken van muizen kan met verschillende middelen, het beste kun je etenswaren nemen waar een sterke geur vanaf komt. Denk hierbij aan een stukje kaas, een lepel pindakaas of vleeswaren zoals spek. Andere lekkernijen waarmee je een muis kunt vangen zijn zaden, pitten of noten.
Oorzaken muis in huis
Zij komen af op etensresten of bijvoorbeeld het eten van uw huisdieren. (Ook vogelvoer kan muizen aantrekken.) Verder biedt uw woning bescherming tegen natuurlijke vijanden zoals roofvogels. Muizen die normaal gesproken alleen buiten leven zoals de veldmuis kunnen soms ook binnen komen.
Muizen zullen mensen niet snel bijten of aanvallen. Ze kunnen wel ziektes overbrengen zoals De ziekte van Weill, Salmonella of het Hanta virus. Dat overbrengen gebeurt niet alleen via direct contact met de muis maar ook door hun uitwerpselen of het inademen van de besmette lucht die muizen verspreiden.
Muizen kunnen slecht zien en zullen dus vrijwel altijd langs een muur lopen om zich te oriënteren. Ook zijn de beestjes erg goede klimmers en beklimmen ze regelmatig muren om bij bijvoorbeeld een balkon of dak te kunnen komen. In de muren van een gebouw bevinden zich vaak stootvoegen.
Muizen leven in kleine groepen, zodra u er één ziet, zijn er zeker meer. Muizen bouwen hun nest bij voorkeur op een rustige, beschutte plaats in de buurt van voedsel, zoals op het plafond, in de spouwmuur of op zolder. Maar ze kunnen hun nest ook achter de koelkast bouwen, onder het fornuis of in een keukenkastje.