Sub-assertieve mensen durven niet of nauwelijks voor zichzelf op te komen. Je helpt vooral anderen. Je houdt te weinig rekening met jezelf en komt daardoor ook vaak tekort in situaties met anderen. Je voelt je ook eerder slachtoffer van je omgeving dan een speler.
Als je het moeilijk vindt om voor jezelf op te komen, grenzen te stellen en bijna nooit nee zegt, dan ben je weinig assertief. Sommige mensen zijn niet assertief genoeg en laten over zich heen lopen. Anderen zijn té assertief, oftewel agressief, en lopen misschien over anderen heen.
Je kunt zeggen dat assertiviteit betekent dat je een balans vindt tussen het behartigen van je eigen belangen en het rekening houden met de belangen van een ander. Als je te veel rekening houdt met het belang van een ander en je eigen belang verwaarloost, noemen we dat subassertief (of: passief, onderdanig, nederig).
Assertiviteit is een begrip uit de sociale psychologie dat gaat over de manier waarop je omgaat met andere mensen in sociale situaties. Een assertieve houding betekent opkomen voor jezelf en je eigen mening, rechten en standpunten zónder je gesprekspartner agressief te benaderen.
Wat is non-assertief reageren? Onder non-assertief gedrag vallen subassertief en ook agressief reageren. Dat laatste betekent dat je de ander aanvalt of over de grenzen van de ander gaat in plaats van het bij jezelf en jouw behoeften te houden.
Subassertief. Volgzaam jezelf wegcijferen om aardig gevonden te worden is het tegenovergestelde van assertief gedrag. Met jezelf verstoppen en terugtrekken vermijd je de aandacht voor jou. Je gedraagt je dan subassertief.
Assertief zijn betekent dat je voor jezelf opkomt – zonder over de ander heen te lopen! Een voorbeeld van assertief gedrag is iemand aanspreken als diegene wilt voordringen in de rij, of nee zeggen tegen je baas als je wordt gevraagd overuren te maken.
Subassertief gedrag is een vorm van je onderdanig en passief opstellen. In een conflictsituatie maak je je klein en stel je je onderdanig op naar je gesprekspartner. Je gedraagt je letterlijk alsof je onder de ander staat en uit niet wat er op je lever ligt. Op deze manier probeer je conflicten te vermijden.
Je hebt respect voor inzichten van anderen en terwijl je tegelijk je eigen mening durft te geven in elke situatie. Assertiviteit zorgt daarnaast voor een hele prettige werksfeer. Je voelt je nooit meer schuldig of teleurgesteld dat je te weinig van jezelf hebt laten zien. Jij mag er immers ook zijn!
De betekenis van assertiviteit is opkomen voor jezelf zonder de gevoelens en belangen van een ander uit het oog te verliezen. Assertief zijn is van groot belang in het voorkomen van stress.
Mensen die doorschieten in assertief zijn, kunnen agressief of egoïstisch zijn en in jouw allergie zitten. Bij zulke mensen kun jij gemakkelijk in je valkuil belanden want omdat jij aardig wilt zijn, stel je je meegaand op.
Voor jezelf opkomen is niet altijd makkelijk. Je kunt van nature verlegen zijn of je maakt je erg druk om de mening van anderen. Het kan ook zijn dat je een laag zelfbeeld hebt of negatieve gedachten over jezelf waardoor je niet altijd zegt of doet wat je eigenlijk graag zou willen.
Wanneer je assertief gedrag vertoon houd je zowel rekening met je eigen belangen als met de belangen van een ander. Je komt voor jezelf op maar niet zonder de gevoelens of grenzen van een ander uit het oog te verliezen. Je bereikt dit door open in je communicatie te zijn met de ander.
Assertiviteit is een belangrijke kwaliteit in het contact met anderen. Het helpt je jezelf te leren kennen en maakt het makkelijker om met anderen te werken en te leven. Er zijn verschillende manieren waarop je assertiviteit kunt tonen, zowel op de werkvloer, in relaties of op straat.
Oefenen met assertiever worden
Wees eerlijk en direct, vermijd overbodige verontschuldigingen en al te veel uitleg. Als assertief zijn niet lukt, of het geeft je een onprettig gevoel: wees er toch trots op dat je het hebt geprobeerd. Formuleer van tevoren vast wat je precies wilt zeggen.
Als je assertief gedrag vertoont kom je op voor jezelf, maar je houdt tegelijkertijd ook rekening met de belangen en gevoelens van anderen. Je geeft aan wat je wel en niet wil vanuit je eigen behoeften. Op tijd voor jezelf opkomen is proactief en dus goed.
Laat niets je vertrouwen aantasten
Geen enkele sterke, onafhankelijke vrouw laat ooit iemand haar eigenwaarde en zelfvertrouwen in de weg staan. Ongeacht hun grootte, uiterlijk, huidskleur of geslachtsidentiteit, ze zijn de baas en lopen altijd met opgeheven hoofd.
Deze vorm van agressief gedrag is een gecamoufleerde vorm van verzet, woede of vijandigheid. Je gaat iets of iemand uit de weg, doet iets niet of je bent het niet eens met een bepaalde beslissing en komt daar niet openlijk voor uit.
Fysieke agressie – schoppen, duwen, slaan, spugen, vernielen of beroven. Bij gewelddadige overvallen kan fysieke agressie zelfs nog extremere vormen aannemen. Psychische agressie – iemand verbaal of schriftelijk bedreigen, chanteren of vernederen. Dit wordt gedefinieerd als interne agressie.
Een agressief persoon is in veel opzichten compleet het tegenovergestelde van iemand die subassertief is. Agressief gedrag betekent dat je jouw belangen of meningen doordrukt zonder daarbij de mening, gevoelens of grenzen van de ander te accepteren. Je gaat dus dominant boven de ander staan.
Assertief zijn betekent praktisch gezien dat je ondanks eventuele angst of belemmering toch de dingen doet, zegt of juist nalaat die je zelf bewust wil. Assertief gedrag is gedrag dat in overeenstemming is met je normen en waarden en waarbij jij ook de persoonlijkheid, normen en waarden van een ander respecteert.
'Assertief' is 'zelfbewust, zelfverzekerd' en 'assertiviteit' is 'het zichzelf durven zijn'. De betekenis van assertief is breder dan dat. Assertief zijn betekent dat je een gezonde relatie hebt met jezelf en de mensen om je heen, door op een assertieve manier te denken en te doen.
Assertief = ... Om deze reden zijn er assertiviteitscursussen waarbij een minder assertief - of subassertief - persoon leert hoe hij of zij zich wat zelfverzekerde...