Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje, doen ons denken aan warme dingen, zoals de zon of vuur. Koude kleuren, zoals blauw, groen en magenta doen ons eerder denken aan koele dingen, zoals water of gras. Wanneer je primaire kleuren (rood, geel en blauw) met elkaar vergelijkt,is het verschil in warmte duidelijk.
Tot de koude kleuren horen blauw, zwart, grijs, helderwit en (afhankelijk van de tint) ook paars en groen. Deze kleuren hebben een kalmerend, ontspannen effect en doen het goed bij de meer introverte mensen, die van rust, ruimte en duidelijkheid houden.
We noemen een kleur 'koel' als hij een blauwe ondertoon heeft. We noemen een kleur 'warm' als er geel in zit (gele ondertoon). De kleurencirkel die je hier onder ziet is de basis. Je ziet in het midden van de cirkel de drie primaire kleuren: geel, rood en blauw.
De warme kleuren zijn rood, geel en oranje. Zet je die bij elkaar in een tekening, dan 'voelt' de tekening warm. De koude kleuren zijn paars, blauw en groen.
Als je graag een warm interieur wil creëren, kun je het beste warme kleuren gebruiken. Je kunt hierbij denken aan geel, oranje, rood en bruin. Maar, dit is natuurlijk niet alles. Deze kleuren hebben allemaal weer verschillende tinten, zoals beige, oker, zand etc.
Zwarte zonwering absorbeert meer zonlicht dan dat witte zonwering reflecteert. Dat is dan ook de reden dat er bij het gebruik van zwarte zonwering minder warmte / zon 'overblijft' om uw woning binnen te dringen dan bij witte zonwering.
Warme kleuren, zoals rood, geel en oranje, doen ons denken aan warme dingen, zoals de zon of vuur. Koude kleuren, zoals blauw, groen en magenta doen ons eerder denken aan koele dingen, zoals water of gras. Wanneer je primaire kleuren (rood, geel en blauw) met elkaar vergelijkt,is het verschil in warmte duidelijk.
Koel | Zomertype
Dat wil zeggen dat je huid een roze of rode ondertoon heeft, je ogen blauw tot grijsgroen zijn en dat je haar meer neigt naar een koele tint, zoals asblond of asbruin.
En blauwe sterren zijn de heetste, 10.000 graden en meer. Je kan het heel goed vergelijken met een stuk ijzer dat opgewarmd wordt. Eerst kleurt dat rood, dan geel, dan wit en tenslotte blauw. Astronomen delen sterren in volgens de oppervlaktetemperatuur.
Heel anders dan de naam van de warmste tijd van het jaar, zijn de ideale zomerkleuren koel van kleur – vaak met een blauwachtige ondertoon. Deze kleuren onderstrepen het koele uiterlijk van het zomertype: Alle tinten blauw, vooral pasteltinten blauw, kunnen flatterend zijn. Gedempte roze tinten, zoals oudroze.
Bij een koele ondertoon heeft de huid een roze tint. Er is een stuk minder melanine aanwezig in de huid, wat betekent dat bruinen nauwelijks gebeurt. Tekenen van de koude ondertoon zijn sporen van roodheid, gemakkelijk blozen en sproeten. Met name kleuren als zilver en ijsblauw zullen prachtig staan.
Welke kleur staat jou het best? Als je een erg lichte huidskleur hebt, zullen subtiele tinten als lichtroze of lichtpaars je mooi staan. Bij een huidskleur met een olijfachtige tint past een perzikkleurige blush goed, en op een donkere huidskleur zijn koraalachtige kleuren of felroze het mooist.
Zoals we hebben gelezen heeft wit een hoge reflectiewaarde en zwart een hoge absorptiewaarde. Echter is de absorptiewaarde van zwart hoger dan de reflectiewaarde van wit, waardoor zwart uiteindelijk minder straling doorlaat en jouw woning minder snel laat opwarmen.
Koele ondertoon: dit moet je dragen
Bij een koele ondertoon zijn felle kleuren zoals rood, paars of blauw de kleuren die je moet dragen om jouw bruin kleurtje net wat meer te accentueren. Een felle roze kleur gaat je ook ongetwijfeld goed staan!
Wanneer je makkelijk bruin wordt en niet snel verbrand, dan heb je een warme of neutrale ondertoon. Als je huid snel verband in de zon en het lang duurt voordat je bruin wordt, heb je een koele ondertoon. Er zijn uitzonderingen; een donkere huid verbrand niet snel maar kan toch een koele ondertoon hebben.
Kleuren die koel en zacht zijn, staan je het mooiste. Je topkleuren: wit, koel taupe, oudroze, koelblauw, zandkleur, koelgrijs, zilver. De warme seizoenen zijn, je raad het al: herfst en lente. Hieronder volgt uitleg per seizoen.
De kleuren van je kleding moet de gouden ondertoon van je huid tot zijn recht laten komen. Dit kan met kleuren als koraalrood, perzik, appeltjesgroen en beige. Blauw kun je het beste ontwijken. Deze kleur laat je ouder lijken dan je eigenlijk bent.
Materialen die goed ventileren zijn bijvoorbeeld tencel, bamboe, wol, katoen en dons. Een zomerdekbed is daarnaast ook lekker licht, zodat je niet gestoord wordt door de warmte en lekker door kan blijven slapen.
Volgens de onderzoekers voel je je bij het dragen van rood veel zelfverzekerder en aantrekkelijker. Precies wat je nodig hebt voor een afspraak waarbij je indruk wilt maken. In het onderzoek werd aan 160 deelnemers gevraagd een rood of blauw shirt aan te trekken, en vervolgens hun eigen aantrekkelijkheid te beoordelen.
En dat klopt, kleurenpsychologie geeft aan dat rood staat voor impulsiviteit, jeugdigheid, lef, kracht en passie. Het creëert een gevoel van urgentie en het straalt een gevoel van zelfvertrouwen, kracht, energie en sensualiteit uit.
Wanneer je je muur of kamer dus in een kleur rood verft verhoogt het je energie level. Rood is namelijk een wat drukke kleur en alles behalve rustgevend. De kleur groen staat voor ontspannen en fris. Dit komt doordat we die kleur altijd associëren met het groen van natuur.
Vlakken op de muur
Een lange muur één kleur of behangpatroon geven kan wat eentonig zijn. Daarnaast laat het de ruimte vaak nog langer en smaller lijken. Maar pak je de kwast erbij en breng je verschillende vakken in dezelfde kleurtonen aan, dan heb je ineens een heel andere kamer.