Helaas zijn de nadelen groter dan de voordelen: je haalt ook de nuttige humuslaag weg en dunt het gazon uit, waardoor onkruid en mos net meer kans maken. TIP! Vermijd viltvorming door je gazon elk jaar voldoende te bemesten (en te bekalken, waar nodig) en het niet te kort te maaien.
Hoe vaak moet ik verticuteren? Een gazon dat goed groeit en geen viltlaag heeft, hoef je niet noodzakelijk te verticuteren. Alleen een gazon dat vervilt is of waar veel mos in groeit, heeft afhankelijk van de toestand één- tot tweemaal per jaar een opfris- en schoonmaakbeurt nodig.
Eens per jaar is het minimale advies om het gazon te verticuteren. Dit kun je het beste doen wanneer de bodem temperatuur nog of weer warmer is. De maanden maart en april zijn de ideale maanden.
HET BESTE MOMENT OM HET GRAS TE VERTICUTEREN
Afhankelijk van het weer verticuteer je het best tussen maart en september. In die periode doe je dat idealiter tweemaal. De bodem moet al (of nog) opgewarmd zijn, het best tot boven tien graden Celsius.
Integendeel: het gazon verticuteren is nodig om de mos- en viltlaag uit je grasmat te kammen. Wat je wel kunt doen, is de kale plekken in het gazon herstellen door bijzaaien. Meestal ontkiemt het nieuwe gras al binnen veertien dagen. Wees er snel bij, anders worden de kale plekken ingenomen door mos of onkruid.
Wil je je gras verticuteren? Dan is het handig om op de hoogte te zijn van wat dit je precies gaat kosten. Over het algemeen kan je rekenen op kosten tussen de 100 en 140 euro voor een gazon van 100 vierkante meter. De kosten van gras verticuteren hangen uiteraard nog af van enkele factoren.
Om het gras mooi vol terug te laten groeien, moet je het mest en kalk geven. Je kunt het beste organische mest gebruiken in plaats van kunstmest. Organische mest zorgt namelijk voor vollere groei, werkt langer en draagt bij aan een goede bodemstructuur. Daarnaast kun je deze mest ook gebruiken in combinatie met kalk.
Verticuteren moet je pas doen als het gras volop groeit en de kans op vorst minimaal is. Wij adviseren dan ook de maanden mei-juni (voorjaar) en september-oktober voor het najaar.
Verticuteren kan alleen als het gazon volop groeit en dus op zijn sterkst is. Doe dit alleen in het voorjaar (maart t/m mei) en in het najaar (eind augustus t/m oktober). In de zomer is het te heet en droog.
In het gazon zit een verstikkende viltlaag
Restanten van het maaiafval kunnen, indien deze niet direct worden afgebroken, een verstikkende viltlaag gaan vormen. Deze laag voorkomt dat de wortels van het gras de benodigde zuurstof tot zich kunnen nemen. Door te verticuteren verwijderd u deze viltlaag uit het gazon.
Na het verticuteren moet je wel je gazon bemesten. Zo bevorder je een vlot herstel en groeit je gazon na enkele weken weer netjes dicht. Gazon doorzaaien na verticuteren: zijn er kale plekken in het gazon ontstaan na het verticuteren? Dan zaai je die best direct in met herstelgraszaad.
Kalk strooien kan het hele jaar door, maar het best in het late najaar, de wintermaanden of net na de winter. Ligt er sneeuw? Dat is geen probleem. Als de sneeuw smelt verdwijnt de kalk samen met het vocht in de bodem.
Wanneer strooi je kalk op je gazon. Wij adviseren 2 keer per jaar kalk te strooien: 1 keer in het voorjaar (februari/maart) net na de vorstperiode en 1 keer in het najaar (september/oktober).
Kalk helpt je gazon om voedingstoffen op te nemen en voorkomt zo een wildgroei aan onkruid. Wanneer kun je het beste kalk strooien? Het beste moment om het gazon te kalken is wanneer de bodem verzuurt, dus in de herfst of aan het einde van de winter/voorjaar. Hierdoor voorkom je wildgroei van onkruid.
Verticuteren doe je best 2 keer per jaar. In het voorjaar rond maart/april en dan nog eens in september/oktober. Zo verticuteer je net voor de belangrijkste groeiperiode van het gras, waardoor het optimaal kan herstellen.
3. Stel vervolgens de messen van de verticuteermachine af, deze moeten ongeveer 1 centimeter diep de bodem in kunnen als er een dikke viltlaag, bij een dunne viltlaag volstaat 0,5 centimeter. 4. Verticuteer het gazon nu eenmaal in de lengte richting.
Zolang minimaal 50% van het oude gazon het overleefd heeft (levensvatbare wortels en groeipunten), kan het verdort gras volledig herstellen. Als het gras weer gaat groeien, na voldoende vocht, is het echter aanbevolen de grasmat door te zaaien en daarmee de graszode een opfrisbeurt te geven.
Die kan worden vastgesteld d.m.v. een bodemtest. Een pH-resultaat van tussen de 5,5 en 6 classificeert als een licht verzuurde bodem, 1 keer per jaar kalk strooien is dan voldoende. Bodems met een pH onder de 5 zijn zwaar verzuurd en kan je zowel in het voorjaar als het najaar een kalkbeurt geven.
Als het gazon bruin tot lichtbruin wordt of er ineens een hele reeks kale plekken verschijnt, heb je het gazon wellicht niet genoeg gesproeid. Een gazon heeft veel aandacht en water nodig. Je kan deze fout in de verzorging makkelijk rechtzetten door regelmatig water te geven.
Een tuinman kost gemiddeld €35,- tot €55,- per uur. De genoemde prijzen zijn exclusief voorrij- en materiaalkosten van de tuinman. Een mooie tuin is niet alleen prettig om te zien maar je kunt er ook nog eens erg van genieten als je er lekker in kunt zitten als het mooi weer is.
Verticuteren doe in het voorjaar (maart of april) en in het najaar (half september of oktober). In het voorjaar kan het niet gek genoeg, want dan is het gras op zijn sterkst en gaat het een toptijd tegemoet. In de winter- en zomermaanden verticuteer je niet. In de winter is het te koud en herstelt je gazon nauwelijks.
Verticuteren is heel veel werk
Vergis je niet: verticuteren is heel veel en heel zwaar werk. Ook met machine. Heb je een kruiwagen vol met gras na het grasmaaien? Dan heb je nu wel drie kruiwagens vol mos.
Een vuistregel is om ongeveer 1 kg kalk te gebruiken voor 10 vierkante meter gazon, maar door het bepalen van de pH-waarde van de bodem van uw gazon kunt u de juiste hoeveelheid ook exact bepalen. Maar wees in ieder geval niet bang dat u teveel kalk strooit, dat is eigenlijk niet mogelijk.
Heeft je gazon ook een verticuteerbeurt nodig? Strooi dan kalk na het verticuteren.
Kan je te veel kalk strooien? Ja, dat kan. Kalk verlaagt de zuurgraad van de bodem in je tuin. Deze zuurgraad wordt uitgedrukt met een waarde, namelijk de pH-waarde.