Bebouwde kom borden zijn er om u aan te geven of u binnen of buiten de bebouwde kom rijdt. U kunt deze borden herkennen aan de hand van de blauwe kleur van het bord en de plaatsnaam in witte letters. Wanneer u de bebouwde kom uitrijdt, vindt u ditzelfde bord met een rode streep erdoorheen. Bebouwde kom.
De adviessnelheid borden geven vaak de adviessnelheid aan voor een bepaald stuk weg. Na dit stuk is deze adviessnelheid niet meer van toepassing. Dit wordt aangegeven door de einde adviessnelheid borden. Je herkent deze borden aan de rode streep die er doorheen loopt.
U herkent een 'verplicht fietspad' aan een blauw, rond bord met daarop een witte fiets. Het bord verplicht fietspad betekent dat de bromfietser op de rijbaan moet rijden.
Er zijn zes hoofdcategorieën waarin verkeerborden worden opgedeeld: gevaarsborden (A), voorrangsborden (B), verbodsborden (C), gebodsborden (D), parkeren-en stilstaan borden (E) en aanwijzingsborden (F).
Verbodsborden zijn rond en wit met een rode rand. Ze zijn vaak doorstreept met een rode, diagonale streep en in het midden staat er meestal een zwart of rood symbool. Het verbod heeft meestal betrekking op het gebied achter het bord.
Een verdrijvingsvlak bestaat uit diagonale strepen of een witte driehoek. Het is niet toegestaan te rijden op een verdrijvingsvlak. Boete € 280,-. Bestuurders moeten altijd stoppen vóór een voor hen bestemde stopstreep.
Verplichting de door de pijl aangeduide richting te volgen. De plaatsgesteldheid bepaalt de stand van de pijl. Wanneer het verkeersbord op een hindernis geplaatst is, betekent het dat langs de door de pijl aangeduide richting moet voorbijgereden worden.
Verkeersborden die betrekking hebben op verkeersregels, zijn over het algemeen blauwe borden. Deze borden geven namelijk weer in welke situatie u zich bevindt. Denk bijvoorbeeld aan een bord van een autosnelweg. Als u dit bord ziet, rijdt u dus op een autosnelweg.
Er moet parkeergeld worden betaald.
Een belangrijke misvatting betreft de snelheid: binnen een woonerf is de snelheid voor alle gebruikers beperkt tot 20 km per uur, en niet tot 30 km per uur zoals velen denken. Voetgangers mogen er immers de volledige breedte van de openbare weg gebruiken; bovendien is spelen op de openbare weg eveneens toegelaten.
Het eenrichtingsweg rechts bord geeft aan dat bestuurders hier de pijl naar rechts moeten volgen. Het inrijden toegestaan bord geeft aan dat het hier in beide richtingen is toegestaan om in te rijden.
Verkeerstekens op het wegdek kunnen net als verkeersborden een gebod of verbod betreffen. Tevens kunnen verkeerstekens op het wegdek worden aangebracht ter geleiding van het verkeer, ter herinnering aan de geldende maximum snelheid of ter aanduiding van andere omstandigheden.
Het bord betekent verplichte aangegeven rijrichting en geeft dus alleen aan dat je hier niet links- of rechsaf mag slaan. Het ronde bord is geen aanduiding voor een eenrichtingsweg, je kunt hier dus gewoon tegenliggers verwachten.
Als aan de kant van de rijbaan een gele doorgetrokken streep is aangebracht, dan mag u langs die zijde van de rijbaan niet stilstaan (of parkeren). Parkeer in de daarvoor aangegeven vakken. Even stilstaan voor in- en uitstappen mag dus ook niet.
Langs een gele doorgetrokken streep mogen bestuurders hun voertuigen niet laten stilstaan.
Wegmarkering in dwarsrichting waarvoor gestopt moet worden indien dat geboden is, uitgevoerd als enkele of als dubbele verkeersstreep. De plaats van de streep wordt zo gekozen dat bestuurders tijdens de stop een goed overzicht hebben op de kruising.
Het groene bord geeft aan dat het om een verzamelpunt bij calamiteiten in een gebouw. Dat kan bijvoorbeeld een school of een sportlocatie zijn.
Je mag maximaal 2 uur parkeren, behalve als een opschrift of onderbord een kortere parkeertijd geeft. Wie moet de parkeerschijf niet gebruiken?
Waar verbodsborden onmiskenbaar duidelijk maken wat niet mag, geven gebodsborden duidelijke instructies over hoe je je correct moet gedragen.
Voor elke situatie is er wel een wegmarkering of voorrangsbord bedacht. Zo is er het welbekende voorrangsweg bord, te herkennen aan de ruitvorm met witte omlijning en een gele ruit in het midden. Al deze borden moeten ervoor zorgen dat het voor elke weggebruiker duidelijk is wie voorrang krijgt.
Gele waarschuwingsborden met pictogram van een uitroepteken voor het aanduiden van algemeen gevaar. De bordjes voldoen aan de huidige wetgeving en zijn volgens de internationale en Europese.
In het C9 verkeersbord staat het plaatje van de tractor voor ruiters, vee, wagens, motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 kilometer per uur (landbouwverkeer) en ook brommobielen. De bromfiets en de fiets staan voor fietsen, bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen.
C4 Eenrichtingsweg; Verplichte rijrichting Wordt geplaatst tegenover een uitrit of T-splitsing. Dus ook voor motorfietsen met een zijspan. Hier mag je ook niet in als je een ander voertuig sleept.
dubbele witte middenstrepen met groene kleur ertussen: 100 kilometer per uur; dubbele witte middenstrepen zonder groene kleur: 80 kilometer per uur; geen middenstreep: 80 kilometer per uur, behalve als er langs de weg een bord staat met 60 kilometer per uur.