De conclusie mag duidelijk zijn: wij raden het absoluut af om kefir in supermarkten als de Lidl, Aldi, AH en Jumbo te kopen. Wij vinden het misleidend dat producenten de naam 'kefir' geven aan producten die überhaupt niet met kefirculturen zijn gemaakt.
CONCLUSIE: De NATUREL variant is 100% echte kefir. Geweldig. Want het is toegankelijk voor heel veel mensen, waardoor deze echt gezonde drank een waanzinnig goed alternatief is op de vele andere ( zuivel ) dranken.
Bij de meeste supermarkten kun je kant-en-klare kefir kopen. Wij hebben kefir gevonden bij de Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza, Coop, Hoogvliet, Vomar en Deen. Helaas hebben wij geen kefir kunnen vinden bij de Aldi en de Lidl. De meeste supermarkten hebben Arla biologische kefir en Optimel in het assortiment.
Is kefir gezond voor je? Kefir bevat veel eiwit, is goed verteerbaar en het is een grote bron van probiotica. Probiotica zijn bacteriën die levend aankomen in je darmen. En dan hebben we het dus over de goede soort bacteriën.
Kefir zou gezonder zijn dan yoghurt. Beide zuivelproducten bevatten zogeheten probiotica, bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand.
In Kefir zit dus 1.500 keer meer bacterie inhoud dan Actimel en maar liefst 150.000 keer meer bacterie inhoud dan Yakult. Het voordeel van Kefir is: meer stammen, vele malen meer bacteriën, MET de belangrijke gisten en zonder toevoegingen.
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait. Dit laatste ivm de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas).
Bij de meeste supermarkten kun je kant-en-klare kefir kopen. Wij hebben kefir gevonden bij de Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza, Coop, Hoogvliet, Vomar en Deen. Helaas hebben wij geen kefir kunnen vinden bij de Aldi en de Lidl. De meeste supermarkten hebben Arla biologische kefir en Optimel in het assortiment.
Normaal gesproken kan een gezond mens prima één glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.
Dat maakt niet veel uit. Heb je moeite met poepen? Drink dan voornamelijk in de ochtend kefir.
Skyr bevat daardoor meer eiwitten en minder vet dan Griekse yoghurt. Kefir (Bulgaarse yoghurt) wordt gemaakt van ingedikte melk en magere melkpoeder. Kefir is vetter dan gewone volle yoghurt. Naast de yoghurtbacteriën worden ook gisten toegevoegd.
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: kefir uit de supermarkt is helaas niet zo gezond als de meeste producenten u proberen voor de spiegelen. In tegenstelling tot wat de meeste consumenten die kefir kopen denken, wordt kefir uit de supermarkt niet gemaakt met de echte, traditionele kefirculturen.
U voegt vervolgens de uitgeperste sap toe aan de kefirdrank. In tegenstelling tot veel berichten, is het géén vereiste om een citroen standaard toe te voegen. Zonder gaat ook goed, al is het wel zo dat een citroen de oplossing direct een zuur klimaat geeft, waardoor de kefir snel zijn werk gaat doen.
Kefir is geen Kaukasische wonderdrank. Wel is het zo dat kefir dankzij bacteriën en gisten meer vitamines en minder suiker bevat. En dat is goed, zoals gefermenteerde producten vrijwel altijd goed zijn voor je darmen.
Wat is beter kefir of karnemelk? Yoghurt, karnemelk en skyr zijn voorbeelden van probiotische zuivelproducten die goed zijn voor je darmen. Maar met tot wel 61 verschillende soorten bacteriën én gisten wordt kefir gezien als een nog effectiever probiotisch zuivelproduct (4).
Extra informatie. Maak een lekkere smoothie door Kefir te mixen met aardbeien, bessen, peer of banaan of groenten zoals komkommer. Dit product is een Prijsfavoriet. Dat zijn onze eigen-merkproducten van topkwaliteit en ze zijn altijd voordelig.
Kefir heeft een positief effect op een huid met eczeem of acne, dat komt doordat een goede darmwerking bijdraagt aan een gezondere huid. Het kan helpen tegen astma (het heeft niet de slijmvormende werking van melk), ontstekingen en chronische vermoeidheid.
Kefir bevat ontzettend veel vitamines en mineralen, te weten calcium, magnesium, ijzer, jodium, vitamine B1/B2/B6/B8/B12/C/D/K2 en een scala aan enzymen [1,2,4,6]. Mede dankzij de verbetering van de darmwerking en de spijsvertering worden deze gezonde vitamines en mineralen weer goed opgenomen.
Het alcoholgehalte kan afhankelijk van de fermentatieduur 0,2 tot 2 procent bedragen. Het vet- en eiwitgehalte is afhankelijk van de gebruikte melk. De smaak van op deze wijze geproduceerde kefir varieert van seizoen tot seizoen, omdat de microflora zich aan de omgeving aanpast.
Er zijn twee soorten kefir: melkkefir en waterkefir. Melkkefir is een gefermenteerde, probiotische zuiveldrank. Door het fermentatieproces is de drank licht alcoholisch (0,1-0,3%).
Nooit doen. Ja, ze worden schoon, maar de kans is erg groot dat de cultuur het loodje legt. De melkkefir mag dus ook nooit in contact komen met hete melk.
Door de omzetting van suikers door bacteriën, bevat kefir nagenoeg geen enkelvoudige suikers meer. Dankzij fermentatie bevat melkkefir meer essentiële aminozuren dan gewone melk. Kefir levert verder de vitamines B1, B2, B5, C, A en K en is een goede bron van de mineralen magnesium, calcium en fosfor.
Gezonde kefirdrank is lobbig en homogeen van structuur (na doorroeren). Als er veel kaasachtige brokjes en korreltjes inzitten, i.c.m. het achterblijven van groei en een zure smaak, is dat geen goed teken. Ook als de kleur van de kefirkorrels langzaamaan steeds geler wordt is dat een teken van verval.
Los de inhoud van één zakje Kefirculturen op in een liter ongekoelde melk, bij voorkeur in weckfles/glazen pot met deksel. Laat dit 48 uur staan op kamertemperatuur. Na 48 uur is de Kefir klaar.
Kefir heeft net als karnemelk een zure smaak, maar daarnaast is het ook prikkelend door het gevormde koolzuurgas en de alcohol. Hoe langer de melk rijpt en gist, hoe zuurder de drank wordt. Meestal laten ze de melk 24 uur rijpen en gisten. Kefir is makkelijk zelf te maken en erg leuk om een keer te doen.