De arts behandelt de klachten (symptomen) van het RS-virus, zoals een verstopte neus en een piepende ademhaling: Uw kind krijgt geen antibiotica tegen het RS-virus. Antibiotica werken alleen tegen infecties van bacteriën.
Bij volwassenen kan een RSV-infectie een longontsteking veroorzaken, vooral bij: ouderen. personen met een verlaagde weerstand (immuungedeprimeerde personen) personen met een longaandoening.
Als mijn kind RSV heeft, hoe wordt dit dan behandeld? In de meeste gevallen blijft de RSV-infectie beperkt tot een gewone verkoudheid en is er geen specifieke behandeling nodig. Als uw kind koorts heeft, kan uw arts hiervoor medicijnen voorschrijven.
De meeste kinderen met het RS-virus zijn binnen 3 tot 7 dagen weer beter. Als uw kind benauwd is, controleert de huisarts elke dag hoe het gaat met uw kind. Soms moet een kind naar het ziekenhuis.
Er is geen specifieke behandeling tegen het RS virus. De meeste infecties gaan vanzelf over.
Tot een week na de besmetting met het RS-virus is er sprake van een verhoogd risico op overlijden. In 90 procent van de gevallen waarbij geïnfecteerde patiënten overleden, werd aangetoond dat RSV de primaire doodsoorzaak was. RSV kost overheden over de hele wereld bijna € 5 miljard per jaar.
Dit kan je doen bij RSV:
maak de neus regelmatig vrij door te spoelen met fysiologisch water. laat je kind regelmatig drinken om uitdroging te voorkomen: water en (verdunde) vruchten- of kruidenthee zijn de beste opties. verdeel maaltijden in kleine porties. was en ontsmet speelgoed en deurklinken regelmatig.
Baby's en kinderen jonger dan twee jaar kunnen het na een paar dagen zo benauwd krijgen dat zij hun neusvleugels wijd open sperren. Dit heet neusvleugelen. Vaak gaat dit gepaard met slecht eten en drinken. Soms ademt je kind piepend of zagend.
Is een infectie door RS-virus te behandelen? Meestal gaat de ziekte vanzelf over. Dit kan een paar dagen tot een week duren. Op de website van Thuisarts staat wat je kunt doen als je kind benauwd is en wanneer het nodig is meteen contact op te nemen met de huisarts of de huisartsenpost.
Is het RS-virus gevaarlijk? Voor kleine baby's onder de zes weken of die met een slechte gezondheid (bijvoorbeeld extreem te vroeg geboren of met een aangeboren hartafwijking) kan het RS- virus gevaarlijk zijn. Door de benauwdheid kunnen baby's oververmoeid raken. Deze baby's hebben soms hulp nodig bij het ademhalen.
Bij een ernstige RS-virusinfectie kunnen baby's het daardoor zo benauwd krijgen dat ze in het ziekenhuis opgenomen moeten worden om extra zuurstof te krijgen. In het ergste geval komen ze op de intensive care waar hun ademhaling wordt overgenomen door een beademingsmachine.
Symptomen en verschijnselen
Een eerste of primaire infectie met RSV treedt meestal op in het eerste levensjaar. Een virusinfectie bij baby's begint vaak als een verkoudheid. Dit wil zeggen een loopneus, wat koorts, niezen en hoesten. Meestal gaat dit in één à twee weken vanzelf over.
De symptomen van een infectie met RSV treden op 2 tot 8 dagen na de blootstelling aan het virus. Milde infecties blijven beperkt tot de bovenste luchtwegen (neus, mond, keel) en doen denken aan een gewone verkoudheid: verstopte neus of loopneus. droge hoest.
Het virus veroorzaakt vooral ernstige ziekte bij jonge baby's die benauwd worden door een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longontsteking. Te vroeg geboren kinderen of kinderen met een aangeboren hartafwijking of het syndroom van Down, hebben een verhoogd risico op een ernstiger ziektebeloop.
Het RS-virus komt voor in de winter (oktober tot maart) en veroorzaakt een infectie van de luchtwegen. In het eerste levensjaar krijgen bijna alle kinderen dit virus. Bij verreweg de meeste kinderen verloopt infectie met het virus mild. Voor baby's en kinderen tot twee jaar kan infectie met het virus gevaarlijk zijn.
Hoe wordt een RSV-infectie vastgesteld? Meestal volstaat een klinische diagnose. Bij zuigelingen observeert de arts de symptomen, luistert hij naar de longen om eventueel een piepende ademhaling op te sporen en kijkt hij naar de kleur van de huid.
De virusinfectie is meestal onschuldig en gaat na enige dagen vanzelf over, ook al kan de hoest soms nog lang aanwezig blijven (1-2 maanden).
Het virus is zeer gemakkelijk overdraagbaar en verspreidt zich snel, vooral in een besloten gemeenschap. RSV in neusslijmdruppels blijft op vaste oppervlakken bij kamertemperatuur circa 6-12 uur infectieus. Op kleding, papieren zakdoekjes of de handen wordt het virus sneller geïnactiveerd, meestal binnen een uur.
Kinderen kunnen het RS-virus nog een keer krijgen. Meestal worden ze daar minder ziek van. Een opname in het ziekenhuis is dan meestal niet meer nodig.
Hoelang de koorts duurt zegt niet veel over hoe erg de ziekte is. Als het lichaam de ontsteking heeft opgeruimd, gaat de temperatuur weer omlaag. Heeft je kind 5 dagen of langer koorts? Bel dan met de assistent van uw huisarts voor advies.
Het inademen van damp kan helpen om helpen om slijm op te lossen. Ga bijvoorbeeld met je baby in de badkamer naast een stomende douche zitten. Bij oudere kinderen kan stomen boven een bak heet water helpen, maar bij een baby mag je dit niet doen.
Volwassenen of oudere kinderen kunnen het RS-virus ook oplopen. Bij hen lijken de klachten meer op een verkoudheid. Echter kunnen mensen die ouder zijn of een verminderd afweersysteem hebben, wel behoorlijk ziek en benauwd worden.
Bronchiolitis is een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolen) in de longen. Het RS-virus (respiratory syncytial virus) is de meest voorkomende veroorzaker van een bronchiolitis.
RSV wordt vaak verward met een verkoudheid. Hoewel de symptomen van RSV vergelijkbaar kunnen zijn met de symptomen die horen bij een verkoudheid, bijvoorbeeld een loopneus, afname van de eetlust, niezen, hoesten en koorts, is er een verschil tussen de twee.
Ze kunnen in dat geval moeilijk ademen. Gezonde kinderen die met het RS-virus worden opgenomen op de kinder-IC, en beademing krijgen, houden hier geen blijvende schade aan over. De kans op overlijden aan het RS-virus is uitzonderlijk klein. Maar als er gebrek is aan medische zorg, dan is overlijden realistischer.