Aan de verkrijgende verjaring stelt de wet een aantal strenge vereisten. Voor verkrijgende verjaring is vereist dat er sprake is van een bezitter te goeder trouw die de grond tenminste 10 jaar onafgebroken in bezit heeft gehad. Er moet dus sprake zijn van bezit van 10 jaar. En er moet sprake zijn van goede trouw.
Als jij vindt dat je door verjaring eigenaar bent geworden, moet je bewijzen dat jij al zoveel jaren bezitter bent van het stuk grond. Een aantal voor anderen waarneembare feiten kunnen je helpen bij deze bewijslevering.
De rechtsvordering tot het terugeisen van de grond verjaart, waarna de gemeente haar grond niet meer kan opeisen. De verjaringstermijn voor onroerende zaken is 20 jaar. Degene die zich op verjaring beroept, moet aantonen dat hij bezitter is. Onder bezit wordt verstaan het houden van een onroerende zaak voor zichzelf.
Bijvoorbeeld diefstal, oplichting en vervalsing van documenten. Misdrijven waarop een gevangenisstraf staat van 8 jaar of meer. Bijvoorbeeld afpersing, aanranding en samenspanning tot bepaalde misdrijven. Misdrijven waarop een gevangenisstraf staat van 12 jaar of meer.
Grens door verjaring
Gebruikt u al vele jaren een stuk grond alsof het van u is? Dan kan het zijn dat u door verjaring eigenaar bent geworden. Ook als een boom, struik of heg al lange tijd te dicht bij de erfgrens staat zonder dat daar bezwaar tegen is gemaakt, kan er sprake zijn van verjaring.
Ten aanzien van verkrijging door verjaring krachtens art. 3:105 BW stelt Meijers dat hiervoor beslissend is of ook de vordering van de tot het beperkte recht gerechtigde is verjaard. Mijns inziens duidt dit erop dat verjaring geen terugwerkende kracht heeft.
Je betaalt behalve de notaris dus ook voor het opmeten van de verjaarde grond door het Kadaster. Al met al kan dat bij elkaar wel zo'n € 600,- tot € 1.000,- kosten. Dit is vergelijkbaar met de overdrachtskosten (ook wel 'kosten koper' genoemd), zoals gebruikelijk is bij verkoop van (gemeente)grond.
Stuiting van een verjaring dient volgens de eisen van het Burgerlijk Wetboek te geschieden. De genoemde mogelijkheden zijn dus de enige mogelijkheden tot stuiting. Een schriftelijke boodschap aan de bezitter kan stuitende werking hebben, maar dient te worden gevolgd door het succesvol instellen van een vordering.
Als u alleen houder bent van de grond en geen bezitter kunt u geen eigenaar worden door verjaring. Als u de grond houdt voor een ander dan kunt u geen eigenaar worden van de grond door verjaring. U kunt, zoals zojuist aangegeven, alleen eigenaar worden door verjaring als u de grond bezit.
Voor een geslaagd beroep op verkrijgende verjaring (artikel 3:99 BW) dient sprake te zijn van een onafgebroken bezit te goeder trouw gedurende een periode van 10 jaar. Van goede trouw is sprake als iemand niet wist of redelijkerwijs niet kon weten dat iemand anders eigenaar was van de grond.
De verjaringstermijn voor bevrijdende verjaring is 20 jaar. Dit betekent dat het bezit van de grond, dat op dezelfde manier dient te worden uitgeoefend als bij verkrijgende verjaring (dus bijvoorbeeld door het plaatsen van een schutting) minstens 20 jaar onafgebroken moet voortduren.
Dat meldt een woordvoerder van het kadaster: 'Volgens artikel 20 van het Burgerlijk Wetboek omvat het eigendom van grond voor zover de wet niet anders bepaalt: 'de bovengrond en de daaronder zich bevindende aardlagen'. '
Stuitingshandeling. Rechtsvorderingen verjaren na verloop van tijd. Met het intreden van verjaring vervalt het vorderingsrecht van een schuldeiser. Om verjaring te voorkomen dient de schuldeiser deze te stuiten: er begint dan een nieuwe verjaringstermijn te lopen.
Wanneer echter de erfafscheiding (vaak gevormd door een schutting, hekwerk of haag) meer dan 10 of 20 jaar lang niet op de kadastrale grens heeft gestaan kan er door verjaring een nieuwe erfgrens ontstaan. De verjaringstermijn voor de erfgrens is dus 10 of 20 jaar.
De verjaring heeft als doelstelling rechtszekerheid te bekomen. Aldus wordt vermeden dat vorderingen in rechte na onredelijke periodes nog steeds zouden kunnen worden ingesteld.
U kunt gegevens over uw grond of die van uw buren opvragen bij het Kadaster. Het Kadaster kan ook voor u onderzoeken of er een recht van overpad is. Dat heet een 'erfdienstbaarhedenonderzoek'.
Onder een periodieke betaling valt huur, rente, premie, abonnement, GWL etc. Een schuld hierop verjaart na vijf jaar. Stel dat een premie is gefactureerd op 1 oktober 2021 en deze betaling wordt nooit voldaan. Dan verjaart deze vordering op 1 oktober 2026.
Als het recht van overpad onmogelijk is geworden of als de gebruiker ervan geen redelijk belang meer heeft bij de uitoefening kan het recht van overpad worden opgeheven. Bij de beoordeling hiervan gaat de rechter uit van de belangen van de eigenaar van het heersende erf, degene die de grond gebruikt.
De meeste vorderingen kennen een verjaringstermijn van 5 jaar. Als een vordering in een vonnis van de rechter is opgenomen, is de verjaringstermijn van 20 jaar van kracht. Daarnaast zijn er ook vorderingen met een kortere verjaringstermijn van 2 jaar.
Tussen een verjaringstermijn en een vervaltermijn bestaat een belangrijk verschil: een verjaring(stermijn) kan – in tegenstelling tot de vervaltermijn – worden 'verlengd' (juridische term: 'gestuit' (artikel 3:317 BW)). Dit is relevant omdat werknemers niet verplicht zijn om hun jaarlijkse vakantie op te nemen.
Het Burgerlijk Wetboek kent twee verschillende vormen van verjaring: bevrijdende en verkrijgende verjaring. In beide gevallen verkrijgt een bezitter, door gebruik, het eigendom van een zaak. Het belangrijkste verschil tussen beide vormen is dat alleen voor verkrijgende verjaring bezit te goeder trouw vereist is.
Voor verkrijgende verjaring bepaalt artikel 3:99 BW, dat een bezitter te goeder trouw het recht op een onroerende zaak verkrijgt door een onafgebroken bezit van tien jaren. Een bezitter is te goeder trouw wanneer hij zich redelijkerwijze als rechthebbende mocht beschouwen (artikel 3:118 BW).
De Nederlandse wet kent geen beperking ten aanzien van het aantal keer dat een verjaring kan worden gestuit: dit betekent dat de verjaring van een vordering – mits keer op keer rechtsgeldig gestuit – oneindig kan worden gestuit.
Een akte van levering wordt ook wel een eigendomsakte of eigendomsbewijs genoemd. Om het eigendom van bijvoorbeeld een woning over te dragen moet de akte van levering worden ingeschreven bij het Kadaster. U kunt bij ons een kopie van de ingeschreven akte opvragen.