Vegetarische voeding is voeding waar niets in zit van het gedode dier. Dit betekent dat er geen vlees, vis, insecten of gevogelte in zit. Daarnaast zit er in echt vegetarisch eten ook geen slachtafval, zoals gelatine of niet-vegetarisch stremsel (in kaas) of ander verstopt vlees in het eten.
Eieren bevatten veel goede voedingsstoffen die belangrijk zijn voor vegetariërs, zoals vitamine B12, mineralen en eiwitten. Het Voedingscentrum beschouwt eieren daarom als een goede vegetarische keuze.
SOJA structuur(93%) (water, SOJA-EIWIT, zout), zonnebloemolie, natuurlijk aroma. Kan pinda's en noten bevatten.
Per definitie eet een vegetariër geen producten van gedode dieren, dus geen vlees, geen vis, en ook geen producten zoals gelatine (van huid of beenderen) en kaas (met kalfsstremsel). Veel vegetariërs letten echter minder op vegetarische instinkers zoals gelatine en kaas.
Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk. Voor boerenkaas wordt rauwe melk gebruikt en voor fabriekskaas gepasteuriseerde melk.
Vegetarische voeding is voeding waar niets in zit van het gedode dier. Dit betekent dat er geen vlees, vis, insecten of gevogelte in zit. Daarnaast zit er in echt vegetarisch eten ook geen slachtafval, zoals gelatine of niet-vegetarisch stremsel (in kaas) of ander verstopt vlees in het eten.
Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Mensen die weinig dierlijke producten nemen en veganisten doen er daarom goed aan vitamine B12-supplementen te slikken.
Voor de productie van honing moeten honingbijen gehouden worden. Hierdoor is honing per definitie niet veganistisch. Om honing te produceren, wordt deze bijensoort geëxploiteerd.
Wanneer je geen vlees meer eet, kun je makkelijk een tekort aan ijzer krijgen. Vervang je vlees niet met ander ijzerrijk eten, dan kun je last krijgen van vermoeidheid, spierzwakte en duizeligheid.
Maar is kip dan echt veel gezonder dan zijn plantaardige vervangers? Niet per se. Voor consumenten die graag een vegetarisch of vegan dieet volgen, is plantaardig vlees nog steeds waardevolle eiwitbron. Het bevat namelijk een goed aminozuurprofiel.
Quorn stukjes (dés)
Dit is SUPER lekker. Persoonlijk vind ik de stukjes Quorn de beste vervanger voor kip. Bak ze rondom goudbruin en ze smaken intens naar de binnenkant van een kip nugget. Smaakvol én sappig.
Kip vervangen
Wil je kip in een curry vervangen, probeer dan kikkererwten of kleine blokjes tofu. Beide hebben ook een lichte bite, en bovendien lekker veel eiwitten. Wil je pulled chicken vervangen? Dan is pulled jackfruit een heel goede optie.
Voor vegetariërs is melk (naast eieren) een belangrijke bron van vitamine B12, een vitamine die alleen in dierlijke producten voorkomt. Zonder zuivelgebruik wordt het voor een vegetariër erg moeilijk om via de voeding aan deze vitamine te komen.
Vegetarische Kip (mock chicken) Hoe heet het? Wat is het? Vegetarische kip zijn gepaneerde, vegetarische schnitzel-achtige lapjes nepvlees op basis van tarwegluten en soja (hoewel er in de Engelse ingrediëntenlijst geen soja wordt genoemd, in de andere talen wel).
' Wie als vegetariër nog kip of vis eet, is eigenlijk geen vegetariër, maar iemand die bepaalde dieren niet eet en andere dieren wel. Ook creaturen met pluimen en vleugels of organismes die in water leven (vissen, maar ook mosselen, garnalen, kreeften, ...) vallen onder de categorie dieren.
Er zijn ook vegetariërs die geen vlees, maar wel vis eten, dit zijn de zogenoemde pescotariërs. Vegetariërs die geen vlees, vis en andere dierlijke producten eten (zoals honing, eieren en zuivel) worden veganisten genoemd.
Wie ervoor kiest om naast vlees en vis ook melkproducten uit zijn of haar dieet te schrappen, maar wel nog eieren eet, is een 'ovo-vegetariër'. Van een vegetariër zonder één van de deze voorvoegsels zou je verwachten dat hij of zij helemaal geen dierlijke producten eet.
Gewoon brood bevat in de meeste gevallen geen dierlijke producten. Bruin brood en volkoren brood passen daarom goed in een veganistisch dieet. Het Voedingscentrum raadt aan om volkorenbrood te eten om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen.
Plantaardige voeding bevat bijna geen cholesterol en weinig verzadigde vetten. Door (meer) plantaardig te eten, verklein je de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en diverse andere ziekten.
Vlees en gezondheid
Vlees bevat waardevolle stoffen in hoge concentraties voor het functioneren van het menselijk lichaam - als energiebron, voor de celdeling en de opbouw van botten en spieren. Bouwstoffen in vlees zijn (onder meer) vetten, eiwitten, vitamines B1, B6 en B12, vitamine D en ijzer en zink.
De onderzoekers besluiten dat vlees van het menu schrappen, maar verder ongezonde plantaardige producten eten, geen enkel gezondheidsvoordeel biedt. Integendeel. Vegetarische voeding is alleen gunstig voor de gezondheid als je kiest voor gezonde plantaardige producten.
De pollotariër
Zij eten geen vlees of vis, maar kiezen ervoor om wel gevogelte te eten, zoals dus kip, kalkoen of eend bijvoorbeeld. Om het extra ingewikkeld te maken: pollotariërs kiezen er soms ook voor om vis, zuivel of eieren te eten.
Er kunnen verschillende redenen zijn om vegetarisch te gaan eten. Natuurlijk een persoonlijke kwestie, maar redenen kunnen zijn dierenleed, milieu, gezondheid of het simpelweg niet lekker vinden (smaak). Als het gaat om dierenleed en milieu dan draag je absoluut je steentje bij als je vegetarisch eet.