Zo is jeuk door een allergie of bepaald voedsel vaak de grote boosdoener, maar het likken kan ook veroorzaakt worden door pijn ergens in het lichaam van uw hond. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij oudere honden met artrose. Ook kan er een gedragsmatige oorzaak zijn, zoals stress of angst.
Controleer regelmatig de voetzolen op wondjes of blaren. Verveling kan er voor zorgen dat een gezonde hond ongezond gedrag gaat vertonen. Het overmatig bijten en likken aan de poten kan een manier zijn om met verveling om te gaan. Voldoende andere afleiding, zoals vaker spelen of wandelen biedt vaak een oplossing.
Als je hond zijn poot vaak likt, kan dit leiden tot een infectie. Als er teveel speeksel tussen zijn tenen en kussentjes komt, wordt dit een broedplaats voor bacteriën waardoor een infectie op de loer ligt. Als je hond één van de klachten in dit rijtje heeft, kan een infectie er dus ook nog eens bijkomen.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Honden likken hun soortgenoten uit teken van onderdanigheid of vanwege (de vraag naar) verzorging. Als een hond een ander likt zegt hij eigenlijk: ik accepteer dat jij de baas bent. Het hoofd van de roedel – jij in dit geval – krijgt dan vaak een stevige lik over het gezicht, of op de hand.
Je hond geeft je kusjes
Dit doet je hond als een teken van vriendschap, affectie en liefde. Als je hond je kusjes geeft, denk dan maar dat hij zegt: “Je bent mijn beste vriend, ik hou van jou, ik wil aandacht en contact…” Honden likken hun soortgenoten ook vaak als teken van onderdanigheid.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt.
Wanneer een hond moe en slaperig is en zich eens lekker uitrekt, zien we vaak dat hij/zij geeuwt. Net als bij mensen is dit een teken van ontspanning. Maar, ook in de compleet tegenovergestelde situatie, namelijk stress, zal een hond vaak gaan gapen.
Het is voor een hond dé manier om zichzelf te verdedigen. Zijn gedrag kan gericht zijn naar andere honden, vreemde mensen, specifieke honden of mensen (bijvoorbeeld kinderen, mannen of voor de hond aparte verschijningen) en zelfs richting zijn eigen baasjes!
Het likken van een hondenwond door de hond kan wel een stimulerend effect hebben op de doorbloeding van de wond, wat positief kan zijn voor de genezing. Echter bij excessief likken kan er een zogenaamde likplek (likgranuloom) ontstaan of kan de wond vergroot worden of verder geïnfecteerd raken.
Wanneer je vermoedt dat je hond hier last van heeft is het goed om een bezoek aan de dierenarts te brengen. De dierenarts kan precies vaststellen met welke vorm van huidinfectie je hond te maken heeft en wat de juiste behandeling is.Er zijn daarnaast speciale voedingssupplementen die de huid van jouw hond beschermen.
"Laat je wonden nooit likken door een hond, zijn speeksel is gevaarlijk." Jaarlijks krijgen duizenden mensen last van besmettingen. Er overlijden zelfs mensen na een lik van een hond. In het hondenspeeksel zit de bacterie capnocytophaga canimorsus. Die is ongevaarlijk voor de hond, maar dodelijk voor mensen.
Infecties met huidschimmels (dermatophytose) zien we regelmatig bij de kat en hond. De klachten variëren sterk, de een wordt helemaal kaal, de ander heeft slechts enkele korstjes. Ook andere dieren (cavia's, konijnen, koeien en paarden) kunnen deze klachten hebben.
Gebruik bij vuile wonden aan een poot een soda- of biotexbadje. Wat goed werkt bij beweeglijke dieren is sodawater in een plastic handschoen doen, en de poot in de handschoen stoppen en even een paar minuten vasthouden. Gebruik voor het ontsmetten van wondjes in de buurt van de bek of ogen enkel schoon water.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Honden zullen niet zozeer hun baasje missen, maar eerder de gewoonten die ze hadden. Dat wil niet zeggen dat hij/zij niet blij gaat zijn om je terug te zien. Honden worden onmiddellijk blij wanneer ze mensen en geuren herkennen. Je hond zal dus niet snel ongelukkig zijn in een hondenhotel.
Je hond wil je graag beschermen. Je hond wil de situatie controleren. Je hond vindt de situatie spannend. Je hond vindt dat hij de baas is en uit dominantie.
Met name het gapen, het wegkijken en het uitschudden zijn manieren om sorry te zeggen en aan te geven dat ze niets kwaads in de zin hebben. Het vervelende is alleen dat mensen op dat moment zo gefrustreerd zijn dat ze eigenlijk de excuses van de hond niet meer zien of niet willen aanvaarden.
Bezitterig gedrag is een signaal dat vaak voorkomt bij een hond die jaloers is. Een hond kan bezitterig gedrag vertonen over veel verschillende dingen, zoals het territorium, speelgoed, voedsel of het hondenbaasje. Een hond kan, wanneer jaloers gedrag optreedt, agressief of angstig reageren.
Je kunt een hond herkennen aan een blije en rustige gemoedstoestand (dus niet hyperactief en constant opgewonden). Maar naast deze uitingen ziet een gelukkige hond er ook goed uit. Zijn conditie is optimaal in balans met zijn ras, leeftijd en gezondheid, zijn vacht en gebit ziet er goed uit.
Ken je dat, van die kleine zachte knabbeltjes in je arm, die soms toch venijnig aan kunnen voelen? Honden doen dit vaak als ze dicht bij je zijn als teken van verbondenheid. Vanuit vreugde. Soms kunnen honden kunnen zo blij zijn dat ze met hun emoties bijna geen weg meer kunnen.