Op nummer 1 staat Moldavië zij consumeren 17,4 liter pure alcohol per persoon per jaar, wat vergelijkbaar is met 178 flessen wijn. Moldavië is niet het enige Oost-Europese land in de top 10, op de tweede en derde plek staan Wit-Rusland en Litouwen. De top vijf wordt verder aangevuld door Rusland en Tsjechië.
Wat betreft dagelijks drinken blijkt Portugal koploper: één op de vijf Portugezen drinkt iedere dag alcohol. Nummers twee en drie zijn Spanje (13%) en Italië (12,1%).
De Moldaviërs staan op de eerste plaats met 17,4 liter alcohol per persoon per jaar. Na Moldavië, volgt Wit-Rusland met 17,1 liter alcohol per persoon. Litouwen sluit de top-3 af met 16,2 liter alcohol. In Libië, Mauritanië en Pakistan wordt het minste alcohol gedronken.
Whisky is hoogstwaarschijnlijk de meest gedronken gedestilleerde drank ter wereld. Whisky komt in verschillende soorten en smaken voor die afhangen van de streek en het productieproces. Naast Europese whisky's zijn er tegenwoordig ook whisky's uit Azië en Oceanië.
Ameland, Vlieland en Schiermonnikoog staan alle drie in de top-10 van gemeentes waar de meeste overmatige drinkers wonen. De Nederlandse gemeentes waar gemiddeld de meeste overmatige drinkers ingeschreven staan zijn Bergen (NH) en Laren (NH), waar maar liefst 13% van de 18 jaar en oudere inwoners teveel drinkt.
Fles wijn per dag niet schadelijk voor gezondheid En zijn conclusie: Het drinken van alcohol is alleen schadelijk, wanneer je meer dan 13 eenheden per dag gebruikt, oftewel iets meer dan één fles wijn of 4 à 5 pinten bier per dag.
Soorten dranken
Onder alle volwassenen die wel eens alcohol drinken, drinkt bijna de helft (47%) ten minste maandelijks wijn en 39% drinkt ten minste maandelijks bier (cijfers 2020). Vrouwen drinken meer wijn dan mannen (56% tegenover 39%) en mannen drinken vaker bier dan vrouwen (57% tegenover 18%).
Verschillende gemeentes in de Achterhoek (Gelderland) en Twente (Overijssel) scoren opvallend hoog als om overmatige drankgebruik gaat. Ook in coronatijd zijn ze overmatig blijven drinken. Het oosten van het land beland nu in het rood als het gaat om het aantal overmatige drinkers.
Koffie en thee worden het meest gedronken (30% of 505 ml), gevolgd door water (25% of 413 ml) en frisdranken (16% of 263 ml). Warme dranken blijken populair bij de oudere groepen vanaf 30 jaar. De jongere generaties tot 20 jaar drinken relatief meer zuiveldranken, siropen en frisdrank.
1. Cocoroco – 96% Deze fles drank komt het dichtste bij een fles pure alcohol, het verschilt maar 4%.
Bierland bij uitstek is Tsjechië. Hier wordt jaarlijks 157 liter per inwoner gedronken. Wereldwijd staat de Nederlander op een veertiende plaats. In landen als Ierland, Duitsland, Luxemburg en België ligt de gemiddelde bierconsumptie per inwoner nog fors hoger dan in Nederland.
In 2021 werd per hoofd van de bevolking (vanaf 15 jaar) 8,1 liter pure alcohol geconsumeerd.
Dat is namelijk Tsjechië. In dit land dronken ze in 2017 maar liefst 151 liter bier per persoon per jaar. Ter vergelijking: in Nederland is dit minder dan de helft, namelijk 73 liter. In navolging van Tsjechië, drinken ze in Oostenrijk 106 liter bier, per inwoner, per jaar.
Water is het meest gedronken drankje van Nederland met een aandeel van 26 procent van alle dranken die men op een dag drinkt. Koffie staat op plek twee met een aandeel van 23 procent.
Steven Petrosino staat bekend als de snelste bierdrinker van de wereld. In de Guinness World Beer Record staat hij op de eerste plaats en daar kom je niet zomaar! Steven Petrosino heeft die plek in 1977 behaald door één liter bier in 1,3 seconden op te drinken, doe dat maar na!
Van 2014 tot en met 2018 is de hoeveelheid alcohol die wordt gedronken onder de algemene bevolking stabiel, namelijk 7,0 liter pure alcohol per persoon per jaar. Bijna de helft van dit totaalaantal alcohol werd gedronken in de vorm van bier (3,4 liter per persoon per jaar).
Op nummer 1 staat Moldavië zij consumeren 17,4 liter pure alcohol per persoon per jaar, wat vergelijkbaar is met 178 flessen wijn. Moldavië is niet het enige Oost-Europese land in de top 10, op de tweede en derde plek staan Wit-Rusland en Litouwen. De top vijf wordt verder aangevuld door Rusland en Tsjechië.
Ia de geheelonthouder
Verbuigingen: -s (meerv.)
'Mede' gemaakt van honing is waarschijnlijk het oudste alcoholische drankje dat we kennen. Het werd 8000 jaar geleden al gedronken. Het is waarschijnlijk toevallig ontstaan doordat honing en water op een warme plek met gist in aanraking kwam. Bier was 5400 jaar voor Christus al bekend.
Daarnaast hebben de onderzoekers het effect van levenslang alcoholgebruik berekend. Zware drinkers die meer dan 350 gram alcohol per week drinken, zouden 5 jaar minder lang leven. Iemand van 40 jaar die levenslang minstens 100 gram alcohol per week drinkt, zou zijn levensverwachting zien dalen met ongeveer 6 maand (1).
Géén alcohol drinken is het beste voor uw gezondheid. Drinkt u toch? Drink dan niet meer dan 1 glas alcohol op een dag en niet iedere dag. Iedere dag 1 glas alcohol drinken is al nadelig voor uw gezondheid.
Gemiddelde levensverwachting alcoholist
Uit onderzoek blijkt wel dat een alcoholist gemiddeld ongeveer 60 jaar wordt. Als je dit vergelijkt met de 80 jaar die een gemiddelde Nederlander haalt, is dit natuurlijk ernstig. In Nederland wonen ongeveer 80.000 mensen die op een bepaalde manier afhankelijk zijn van alcohol.
Er zijn ook lichamelijke symptomen die sterk wijzen op een alcoholprobleem. Zoals trillen, zweten, verwarring, regelmatig ziek zijn, leveraandoeningen, hart- en vaatziekten, infecties, ernstige psychische aandoeningen en in het ergste geval psychose, hartfalen en hersenbeschadiging.
Drink matig, dat is niet meer dan 1 glas per dag; Drink als je uitgaat nooit meer dan 4 tot 5 glazen en drink minder als je vaker uitgaat; Drink niets als je de volgende dag moet werken of naar school moet; Neem niet deel aan het verkeer als je gedronken hebt.
Droge ogen
Het oogvocht vermindert namelijk wanneer iemand veel alcohol drinkt. In veel gevallen leidt dit tot droge ogen, glazige ogen, nachtblindheid of verdunning van het hoornvlies. Wanneer het netvlies beschadigd is, kan dit zelfs leiden tot blindheid.