In landen van de Europese Unie (EU) mag u aan het verkeer deelnemen met een geldig Nederlands rijbewijs. In landen buiten de EU heeft u daarnaast soms een internationaal rijbewijs nodig. Dit is een gewaarmerkte vertaling van uw huidige rijbewijs. U kunt een internationaal rijbewijs aanvragen via ANWB-verkooppunten.
Om Rusland te verlaten moet u een geldig Russisch visum en uw migratiekaart tonen (zie hieronder). Indien u langer dan 7 dagen in Rusland verbleef, moet u ook de registratieplicht hebben uitgevoerd (zie hieronder).
Voor het grootste deel van Rusland heeft het reisadvies de kleurcode oranje. Reis hier alleen heen als dat strikt noodzakelijk is. Bent u in Rusland? Overweeg of uw verblijf nog altijd noodzakelijk is.
Je kunt natuurlijk ook met de auto naar Rusland rijden. Ook in dat geval moet je een geldig visum hebben en een verklaring waarom je naar Rusland reist, is geen overbodige luxe.
U mag geen goederen of diensten verhandelen met Rusland die op de Europese sanctielijst staan. U moet altijd zelf controleren of u uw product of dienst nog mag leveren. Dat kunt u doen via het Sanctieloket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Hoewel het luchtverkeer aan banden is gelegd, kunnen Russen over land nog vrij reizen naar de 26 landen van de Schengenzone.
Hoe lang mag ik in Rusland blijven? Gaat u op vakantie? Als u het toeristenvisum Rusland aanvraagt mag u maximaal 30 dagen aaneengesloten in Rusland verblijven.
Er zijn geen limieten aan de hoeveelheid geld die u naar Rusland mee mag nemen, zowel de RUB als andere valuta's zijn vrij in te voeren. Aan de uitvoer van valuta's zitten wel limieten.
Het visum voor Rusland
Rusland inreizen vereist een visum. U kunt uw visumaanvraag indienen met het formulier op deze website. Toeristen en zakenreizigers betalen hiervoor € 104,95 per persoon, inclusief consulaire kosten (zie specificatie).
Welke goederen mogen niet worden ingevoerd uit Rusland naar de EU? Op de sanctielijst staan onder meer: ruwe aardolie (vanaf december 2022) en geraffineerde aardolieproducten (vanaf februari 2023), met beperkte uitzonderingen. steenkool en andere vaste fossiele brandstoffen.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland wilt wonen, van buiten de EU/EER komt en afkomstig bent uit een land dat een visumplicht heeft voor Nederland.
Het consulaat-generaal in Sint-Petersburg is tijdelijk gesloten vanaf het einde van de werkdag op 20 februari 2023. Reden is een tekort aan personeel, omdat veel Nederlandse diplomaten Rusland zijn uitgewezen.
Abu Dhabi is het enige emiraat waar je niet (zonder bekeuring) 20 km/u te hard mag rijden; dat is in andere emiraten wel zo. Zo zijn er bij andere emiraten snelwegen waar je 140 km/u mag, dus daar mag je ook in bepaalde gevallen 160 km/u rijden.
Draag geen informele kleding
Zakelijke kleding is erg belangrijk in Rusland. Mannen dragen vaak donkergekleurde pakken en ook vrouwen dragen nette kleding, zoals een blouse en blazer.
De maximale afstand van oost naar west bedraagt maar liefst ca. 10.000 km (van Polen tot de Beringstraat), en Rusland telt dan ook tien tijdzones.
De directe kosten van de oorlog voor de Russische schatkist – voor manschappen en materieel – worden geschat op zo'n 3 procent van het nationaal inkomen. Dat is omgerekend ruim 60 miljard euro per jaar.
Bij 23,6 procent, ongeveer een kwart van de Duitse bevolking, is dat het geval. Van de 19,3 miljoen mensen met een migratieachtergrond hebben de meesten Turkse wortels (2,8 miljoen). 2,1 miljoen zijn van Poolse komaf, 1,4 miljoen mensen in Duitsland hebben een Russische achtergrond.
Wil je familie, vrienden of een partner uit Rusland naar Nederland over laten komen, dan moet daarvoor een Schengenvisum worden aangevraagd. Personen uit Russische federatie zijn visumplichtig voor alle Schengenlanden.
Met een paspoort met geldig Russisch visum ben je welkom om Rusland binnen te reizen. Naar Rusland reizen is sinds voorjaar 2022 omslachtiger dan daarvoor (coronabeperkingen in de periode 2020-2022 niet meegerekend): door internationale sancties zijn er geen rechtstreekse passagiersvluchten vanuit EU-landen op Rusland.
Er gaan geen directe vluchten naar Rusland vanuit de Europese Unie. Wie naar Rusland wil, heeft grofweg twee opties. Vliegen naar Istanbul in Turkije of Belgrado in Servië, en daar een vliegtuig nemen naar Moskou of Sint-Petersburg.
De Russen (Russisch: русские, roesskië) zijn een Oost-Slavische etnische groep, die vooral leeft in Rusland (116 miljoen) en de Russische buurlanden: Oekraïne (8,3 miljoen), Kazachstan (4,5 miljoen), Wit-Rusland (1,1 miljoen) en de Baltische staten (> 1 miljoen).
Ook Polen en de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen zijn duidelijk: hun grenzen zijn gesloten voor Russische reizigers. Maar zij kunnen niet voorkomen dat Russen alsnog binnenkomen via andere Schengenlanden, waar aan de binnengrenzen geen paspoortcontroles zijn.
De meeste inwoners wonen in Moskou, gevolgd door Sint-Petersburg (5,5 miljoen), wat beide steden tot ware metropolen maakt. De hoofdstad – die in het Europese gedeelte ligt – is met 12,5 miljoen inwoners een van de grootste steden ter wereld en bovendien de grootste stad van Europa.