Meestal worden er zes tot soms zelfs vijftien eieren gelegd door de wilde eend, en zijn er twee à drie legsels per seizoen. Omdat het vrouwtje maar één ei per dag legt, kan ze hier een hele tijd mee bezig zijn.
De periode waarin eenden in de natuur broeden verschilt per eendensoort. De Hottentottaling kan in december al beginnen terwijl de wilde eend pas in februari start. Het broedseizoen loopt tot ongeveer augustus. Per seizoen worden er gemiddeld 1 tot 2 nesten met eieren gelegd.
In februari richten de eenden zich op het paren, waarna het broeden in het voorjaar begint. De wilde eend legt per jaar ongeveer één en soms twee nesten eieren. Een nest kan wel tot 15 eieren hebben. Het vrouwtje legt maar 1 ei per dag en voor een nest van 15 eieren is ze dan ook meer dan twee weken bezig.
Je kunt eendeneieren prima bewaren, maar in tegenstelling tot kippeneieren kun je dat beter in de koelkast doen. Dan blijven ze een paar weken goed. De schaal is wel dikker, maar ook poreuzer, dus bij kamertemperatuur bederven ze sneller. Zo lang hoeven we ze hier niet te bewaren, want voor die tijd zijn ze al lang op.
Het koelen doe je door de deur van de broedmachine open te zetten met draaiende motor. Na 28 dagen kondigen de eerste kuikens zich aan en dan duurt het nog zo'n twaalf uur voordat ze uit het ei kruipen. Laat de kuikens in de broedmachine totdat ze uitgerust en droog zijn en actief worden.
Vul de kom met water en leg het ei hierin. Als het ei op zijn kant op de bodem blijft liggen, is het vers. Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud.
Eendeneieren zijn groter dan kippeneieren en hebben een meer uitgesproken smaak. Deze eieren kunnen, net als de kippenvariant, worden gekookt, gebakken of gepocheerd.
Bevrucht van onbevrucht onderscheiden
Bij eendeneieren kun je het meestal zien vanaf 6 tot 8 dagen. Bevrucht eendenei: Je kunt de eerste bloedvaten zien zitten. Dit kenmerkt zich als een spin met een donkere punt in het midden. Ook zie je een luchtkamer waar het ei lichter is dan de rest.
Hoe lang blijven eenden bij hun moeder? In het algemeen blijft de moedereend bij de jongen totdat die kunnen vliegen. Dit verschilt per soort, maar de gemiddelde eend vliegt na 8 weken.
Soms proberen de mannetjes elkaar zelfs te verdrinken om het vrouwtje te kunnen bemachtigen. Als je wilde eenden hoort kwaken, dan zijn dat vooral de vrouwtjes. Mannetjes maken niet het bekende kwak-geluid, maar een ander raspend geluid en als de baltstijd is aangebroken, fluit hij zelfs.
Het vrouwtje legt een hoop eieren. Zo kan zij per leg zo'n 6 tot 10 eieren leggen. En per broedseizoen kan zij wel 2 tot 3 keer leggen.
Meestal wordt het nest in de buurt van water gemaakt, onder struiken en tussen planten, in boomholtes, maar ook met enige regelmaat in tuinen. Wilde eenden hebben een voorkeur voor zoet water, maar beperken zich daar niet toe. Ze zijn onder meer te vinden in boerensloten, kanalen, rivieren en vennen.
Eenden zijn sociale dieren, hou ze dus nooit alleen, maar altijd met twee of meer soortgenoten samen. Binnen de toom (groep van eenden) wordt vrij snel een rangorde, ook wel pikorde vastgelegd. Zodra de rangorde vaststaat, zijn er minder conflicten.
Jonge eendjes hebben verschillende namen, ze worden pijltjes, pieltjes, pullekes of pulletjes genoemd. Een mannetjeseend (rechts) noem je een woerd.
Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Re: hoe lang kan een bevrucht ei zonder warmte? Zolang de hen er niet op heeft gebroed is er niets aan de hand. Eenmaal begonnen met broeden dan zal de hen af en toe ook het nest even verlaten maar dat duurt hooguit een 30 min. Een 1 à 2 uur zal geen kwaad kunnen maar dan houdt het wel op.
Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven. 'Het ei is gewoon goed.
Broedeieren bewaren
U kunt broedeieren 14 dagen bewaren voordat u er mee gaat broeden, mits ze koel bewaard worden en iedere dag gekeerd worden. Zo blijft de dooier in het ei zweven en kan het kuiken goed groeien wanneer deze bebroed wordt.
De vijanden in Nederland zijn katten, honden, vossen en ook zeker de mens. Dat komt omdat de mens de natuur verandert heeft en dit heeft nadelige gevolgen voor de eend, omdat deze zich niet zo snel aan kan passen. Denk hierbij aan ramen die ze niet goed kunnen zien of auto's die sneller zijn dan zij.
Wat moet je eenden niet voeren
In brood, crackers, beschuit en ander koolhydraatrijk voedsel zitten te eenzijdige voedingsstoffen. Dit is niet goed voor de eenden. Het vult de eend wel, maar doordat brood zo eenzijdig is, krijgen de eenden te weinig voedingsstoffen binnen.
Er werd beweerd, dat eendeneieren besmet waren met de salmonella bacterie. Dat zou komen omdat de schaal van de eieren grote poriën hebben, waardoor de bacterie kon binnen dringen. Je mocht ze niet bakken, maar alleen koken en dat minstens tien minuten.
Cognitief redeneren van hoog niveau, concludeerden de psychologen. Daardoor kan een eendje in het wild niet enkel zijn moeder uit een voortdurend variërende achtergrond halen, maar ook zijn mede-eendjes.
Eenden zouden voornamelijk groenvoer uit de natuurlijke omgeving moeten eten, zoals gras en lage plantjes, eendenkroos, kleine visjes, kikkers en andere waterdiertjes. Eend op zoek naar groenvoer onder water.
In de eerste weken trad de meeste sterfte op. Eenden met jongen van meer dan 3 weken hadden gemiddeld nog 5 jongen, maar het aantal waarnemingen was veel lager, wat suggereert dat heel veel eenden hun hele nestje al kwijt waren.