Rolluiken zijn een zeer efficiënte vorm van zonwering, omdat ze mega verduisterend zijn. Zo blijft het een stuk koeler in huis op tropische zomerdagen: over het algemeen kan een rolluik tot 7 graden verschil maken in kamertemperatuur.
Rolluiken: tot wel 10% besparing op de energierekening!
Rolluiken zijn een veel minder kostbare en ingrijpende investering, die direct de isolatiewaarde van ramen fors verhoogt. Rolluiken en isolerende raambekleding kunnen samen zelfs meer energie besparen dan HR++ glas!
De populairste producten in de categorie buitenzonwering zijn rolluiken en screens. Rolluiken houden gemiddeld 6 graden tegen. Het temperatuurverschil met screens ligt iets lager: 3 graden. Toch kan een ruimte met slechts een paar graden verschil al een stuk aangenamer aanvoelen.
Al onze rolluiken zijn isolerend. Wanneer je het rolluik volledig sluit, ontstaat er een 'luchtbuffer' tussen het glas en het rolluik. Dit heeft een isolerend effect. Dit werkt zelfs zo goed dat de isolatiewaarde met wel 10% – 40% kan stijgen.
Wanneer u die lamellen volledig sluit ontstaat er een warme 'luchtbuffer' tussen het glas en het rolluik, dat een isolerend effect heeft. Eigenlijk verdubbelt het rolluik dus de isolatiewaarde van het glas! Zo goed zelfs, dat de isolatiewaarde met wel 10% tot 40% kan verbeteren.
De Stichting All Electric Bouwen heeft aangetoond dat je met rolluiken tot 10% bespaart op de jaarlijkse energierekening. Ook wanneer je al HR++ glas hebt. Hoeveel levert het op? Met de aanschaf van rolluiken kun je dus tot wel € 393,80 per jaar minder kwijt zijn aan energiekosten.
Als beste zonwering staat het rolluik met stipt op nummer een. Een rolluik kan volledig afgesloten worden zodat er geen zon doorgelaten wordt. Bovendien hebben de lamellen een isolerende functie welke tevens warmtewerend werken. Een rolluik biedt u dan ook de optimale bescherming tegen de zon.
Naast de thermische isolatie zijn rolluiken ook uiterst geschikt voor de akoestische isolatie in uw woning. De rolluiken zijn geluidswerend en dempen de geluiden van buiten. Hierdoor heeft u bijvoorbeeld geen last meer van het verkeer en kunt u 's nachts beter slapen.
De makkelijkste oplossing voor vastgevroren rolluiken is wachten tot ze ontdooid zijn. Als de buitentemperatuur door de dag stijgt tot boven het vriespunt, zullen de rolluiken vanzelf weer los komen en kunt u ze zonder problemen opnieuw openen en sluiten.
Subsidie rolluiken
Er is (nog) geen landelijke subsidie voor zonwering.
Door te kiezen voor een kleur die goed past bij de rest van je woning, kan je de uitstraling van je huis verbeteren. Zo kan het kiezen van antracietkleurige rolluiken bijvoorbeeld goed passen bij een modern huis met een donkere gevel, terwijl witte rolluiken juist goed kunnen passen bij een lichtgekleurd klassiek huis.
Wilt u een zonwering voornamelijk om de zon te weren, maar wilt u wel naar buiten kunnen kijken? Dan is een (rits)screen een prima oplossing. Wilt u echter de zon helemaal buitensluiten of wilt u een zonwering met inbraakwerend karakter, dan past een rolluik wellicht beter bij u.
Met een gemiddeld tarief van 86,76 eurocent per jaar is de gemiddelde Nederlander dus 1090 euro per jaar kwijt aan gas. Bij een besparing van 10 procent met rolluiken zul je op jaarbasis dus zo'n 109 euro minder kwijt zijn aan energiekosten.
Niet alleen rolluiken hebben een isolerende werking, ook screens en zipscreens hebben een isolerende werking waarmee bespaart kan worden op het energieverbruik.
HR++ isolatieglas met zonwering kan tijdens de warmste periode van een zomerdag zorgen dat de temperatuur gedurende enkele uren tot 7 graden koeler is dan bij normaal dubbel glas. Door de isolatie blijft het in de winter binnen juist warmer. Zo ben je ook nog eens minder aan energiekosten kwijt.
Rolluiken kunnen zeker ook nadelen met zich mee brengen, vooral als ze niet goed zijn gemonteerd. De luiken kunnen in dat geval zorgen voor zogenaamde koudebruggen. Het is daarom altijd beter om de rolluiken door een gespecialiseerd bedrijf te laten plaatsen.
Door harde windstoten kan een zonnescherm of rolluik losraken. Dit kun je voorkomen door te controleren of je zonnescherm of rolluik nog goed vastzit. Het beste kun je zonneschermen tijdens een storm omhoog doen. Je rolluiken kun je juist weer beter omlaag laten om ook ruitschade te voorkomen.
Het is namelijk zo dat als uw rolluiken open staan bij een storm, dit ervoor kan zorgen dat er bomen, harde wind en regen tegen uw woning kunnen komen. Dit kan leiden tot stormschade en schade door water. Het is daarom een goed idee om de rolluiken tijdens een zware storm te sluiten.
Een rolluik kan de isolatiewaarde van je raam met zeker wel 10 tot 40 procent verhogen. Ook normale gordijnen kunnen bijdragen aan de isolatie van je huis. Net als bij de rolluiken ontstaat er tussen het raam en het gordijn namelijk een isolerende luchtlaag. Bij het ene gordijn meer dan bij het ander.
De gemiddelde levensduur van een rolluik betreft 15 jaar.
Wel, screens zijn in C duurder dan rolluiken. Maar alles hangt natuurlijk af van het type screen/rolluik je kiest en de nodige afmetingen.
Voor de meeste Belgen zijn rolluiken een heuse must. Rolluiken houden ongewenste blikken buiten en verduisteren de kamer wanneer dat nodig is. Vergeet ook niet dat rolluiken bovendien een isolerende functie hebben: in de zomer houden ze de warmte buiten, in de winter de koude.