Al vrij snel na het eten van een maaltijd met koolhydraten begint het bloedsuikergehalte te stijgen. Bij gezonde personen gaat deze stijging door tot ongeveer 1 tot 2 uur na de maaltijd.
Vlak na een maaltijd (de eerste 2 uur nadat je hebt gegeten) mag je suikerwaarde iets hoger liggen, tot maximaal 9 mmol/l.
Een goede bloedsuiker voor 's ochtends als u nog niet gegeten of gedronken heeft is: tussen 4,5 en 8. Dit heet de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat uw bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is: lager dan 9.
Bloedsuikerwaarde - niet nuchter geprikt (zo'n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit): Onder de 7,8 mmol/l - geen diabetes. Tussen de 7,8 en 11 mmol/l - geen oordeel mogelijk. Boven de 11 mmol/l - diabetes.
Uw nuchtere bloedsuiker is te hoog als deze hoger is dan 8. Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker. Eet gezond en beweeg veel.
Patiënten met diabetes die zelf hun bloedglucosewaarde controleren met een bloedglucosemeter via bloeddruppels, kunnen het beste hun handen met water en zeep wassen voor hun controle. De eerste bloeddruppel biedt dan een betrouwbaar meetresultaat.
Deskundigen adviseren mensen met diabetes om te kiezen voor dranken die weinig tot geen suiker bevatten. Daarom zijn onze suikervrije dranken, zoals Coca‑Cola light, Coca‑Cola zero sugar, Sprite en Chaudfontaine Fusion geschikt voor diabetici.
Een normale nuchtere waarde ligt tussen de 4,0 en 6,0 mmol/l. Twee uur na het eten hoort je bloedsuikerspiegel eigenlijk onder de 9,0 mmol/l te zijn. Bloedsuikerwaarden van 6-8 mmol/l zijn te hoog en als de nuchtere waarden boven de 7,0 mmol/l liggen is er sprake van diabetes (suikerziekte).
Het dawn fenomeen ontstaat als het lichaam bepaalde hormonen afgeeft (cortisol, glucagon, epinefrine) die ervoor zorgen dat de lever glucose vrijmaakt. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerwaarde abnormaal stijgt in de vroege ochtend. Meestal is dit 8 tot 10 uur nadat iemand is gaan slapen.
Door eten en drinken kunnen er tijdelijk te veel vetten of suikers in uw bloed zitten. Hierdoor kunnen de meetresultaten tijdelijk te hoog of te laag zijn. Uit deze meetresultaten kan de arts niets opmaken. Als u niets gegeten en gedronken heeft, kunnen wij wel de juiste waarden meten.
Bloed afnemen
Als je bloed uit je vinger voor de meting gebruikt, moet je je handen wassen met warm water en zeep voordat je het bloedmonster neemt. Dit is erg belangrijk, omdat glucose wordt uitgescheiden als je zweet, waardoor de gemeten bloedglucosewaarden zouden kunnen worden vervalst.
Op een niet nuchtere maag gelden waarden tussen 7,8 en 11 mmol/l als verhoogde waarden. Komt uw bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l, dan hebt u te hoge bloedsuiker en is er sprake van diabetes. Daarbij is het noodzakelijk dat u medicatie krijgt.
Bij stress komen er extra hormonen in je lichaam. De chronische verhoging van stresshormonen zorgt er waarschijnlijk voor dat het lichaam minder goed reageert op insuline. Daardoor raakt de bloedsuikerspiegel van slag. Mensen met veel stress kunnen vatbaarder zijn om diabetes te krijgen.
Veel water drinken is een van de beste manieren om je bloedsuikerspiegel in toom te houden. Water helpt om het teveel aan suiker uit je lichaam te spoelen en kan ook helpen om de stofwisseling van je lichaam te reguleren. Streef ernaar minstens 8-10 glazen water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven.
Als je lang niets eet, kan je lichaam glycogeen weer omzetten in glucose (suiker), zodat je bloedsuiker niet verder daalt. 4. Een deel van de glucose stroomt verder door je lichaam. Alle cellen in je lichaam worden op deze manier voorzien van energie.
Bij mensen met diabetes kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen. Het is nog niet duidelijk of dit voor iedereen geldt en bij welke hoeveelheid cafeïne. Drink daarom uit voorzorg niet meer dan 4 kopjes gefilterde koffie of 2 tot 3 kopjes espresso per dag. Je kunt ook voor cafeïnevrije koffie kiezen.
U heeft een hyper als uw bloedsuiker hoger is dan 10mmol/l. U kunt dan last krijgen van klachten zoals: veel plassen en dorst. zich vermoeid en zwak voelen.
Als je diabetes hebt mag je in principe alles eten, dus ook tussendoortjes. Kies liever voor hapjes met veel vezels en weinig suiker. Daar gaat de bloedsuiker minder snel van omhoog.
Kies voor alcoholische dranken met een laag alcoholgehalte en zonder suiker, bijvoorbeeld champagne, schuimwijn, cava, droge witte wijn, rode wijn, pils. Combineer het drinken van alcohol met het eten van complexe of trage koolhydraten.
De avond vóór de bloedafname vanaf 20.00 uur niet meer eten en alleen nog maar water drinken; Niet meer roken op de ochtend van bloedafname; De dag (24 uur) vóór de bloedafname mag u geen alcohol drinken.
Meestal zijn er geen complicaties tijdens of na afloop van het bloedprikken. Op de plaats van de prik kan een bloeduitstorting ontstaan. Deze plaats kan ook pijnlijk zijn. Sommige mensen worden licht in hun hoofd en hebben de neiging om flauw te vallen tijdens het prikken.
Een goede bloedsuiker voor 's ochtends als u nog niet gegeten of gedronken heeft is: tussen 4,5 en 8. Dit heet de nuchtere bloedsuiker. Na het eten gaat uw bloedsuiker omhoog. Een goede bloedsuiker voor 2 uur na het eten is: lager dan 9.