Stephen Pretlove, leider van het team dat het Britse onderzoek publiceerde, zegt dat je na het opstaan beter even kunt wachten met je bed opmaken. Het is volgens Pretlove de enige manier om de mijten enigszins te bestrijden en hierdoor verklein je de kans dat deze beestjes ziektes overdragen.
Door het bed op te maken ziet de slaapkamer er ook direct opgeruimder uit. En dat is weer van invloed op uw gemoedstoestand, het zorgt voor een opgeruimd gevoel. Een opgemaakt bed is niet alleen heerlijk om in te slapen, volgens het Amerikaanse platform WebMD zorgt het er ook voor dat u lekkerder slaapt.
Zo vaak moet je een bed verschonen
Weer anderen wisselen de lakens minimaal één keer per week. Maar de gemiddelde Nederlander verschoont het bed eens in de twee weken. Wetenschappers zeggen dat je met een dag of veertien aan de veilige kant zit. Bacteriën groeien ongeveer twee weken lang, met een piek rond de 14 dagen.
Heb je net een nieuw matras gekocht, dan wil je daar het liefst zo snel mogelijk op slapen. Niets is zo lekker als een nieuw matras, toch? Niet echt, blijkt uit onderzoek. Het is slim om je nieuwe matras na het uitpakken zeker 72 uur te laten luchten, zodat chemische stoffen verdwijnen.
Onder de lakens verdampt dat vocht niet allemaal en zo'n vochtige omgeving is ideaal voor schimmels en bacteriën om te vermenigvuldigen. Een veelvoorkomende 'bedschimmel' is de Cladosporium. Deze schimmel kan astma en longontsteking veroorzaken en kan ook leiden tot schimmel- en kalknagels.
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Volgens Womens Health blijkt er een verband te bestaan tussen het opmaken van je bed en je overall geluksgevoel. Uit onderzoek onder een kleine 70 duizend mensen bleek dat 59 procent hun bed elke dag opmaakte, 27 procent dat niet deed en 12 procent iemand had die het voor hen deed.
Matrassen, moltons, hoeslakens en dekbedden worden altijd een beetje vochtig doordat je transpireert tijdens het slapen, ook geef je warmte af. Warmte en vocht is belangrijk voor een bacterie om te groeien. Daarom is het essentieel om elke dag je bed en het dekbed te luchten.
Om bacteriën en schimmels geen kans te geven, kan je volgens de wetenschappers het beste één keer per week je bed verschonen. Voorkom allergieën, geniet vaker van de geur van fris gewassen lakens en zorg dat je elke 7 dagen in een schoon bed stapt.
Het optimale slaapritme loopt van 10 uur 's avond tot 6 uur 's morgens. Ons bioritme volgt en loopt gelijk aan het opgaan en ondergaan van de zon. Het beste en meest ideale tijdskader om te gaan slapen tussen 8 en 10 uur 's avonds.
Volgens onderzoek van het Nederlands Slaapinstituut is dit niet waar, je rust niet uit als je wakker in bed ligt. Het is bekend dat het lichaam hersteld tijdens de slaap en elke slaapfase van de slaapcyclus heeft een eigen functie.
De totale slaaptijd per nacht bepaalt de hoeveelheid uren die u in bed mag liggen. Ga niet langer in bed liggen dan die totale slaaptijd, met een minimum van 5 uur. Sta elke dag op dezelfde tijd op, ook wanneer u slecht geslapen heeft.
Er kunnen verschillende redenen zijn, maar in de meeste gevallen gaat het om een gebrek aan genoeg slaapuren of een gebrek aan rust net voordat we willen gaan slapen. Door goed naar ons lichaam te luisteren en eerder of langer te slapen, kunnen we er eenvoudig voor zorgen dat we minder moeite met opstaan hebben.
Een wieg of ledikant opmaken
Hierbij is het belangrijk dat je het bedje strak en kort opmaakt. Dit houdt in dat de voeten van je baby maar net van het voeteneinde af liggen. Je kleine ligt dus helemaal onderin het bed. Dit voorkomt dat je baby onder het beddengoed terechtkomt en er een risico op verstikking ontstaat.
Door je bed open te leggen, kan het luchten en zal je bed langer fris blijven. En naast dat je bed hierdoor wat langer lekker ruikt en geen klamme boel wordt, is het ook fijn om de huisstofmijten zich niet in grote getalen te laten vermenigvuldigen.
Door uw dekbed te luchten en op te schudden maakt u de vulling lekker luchtig en los. Met mooi weer kunt u het dekbed buiten hangen zodat het 's avonds weer lekker fris is. Hang uw dekbed echter niet in de zon; de temperatuur in het dekbed kan dan al snel oplopen tot 70 graden!
Hier zijn enkele argumenten die het gebruik van een laken ondersteunen: Voor netheid om te voorkomen dat je dekbed vuil wordt. Voor een koelere nachtrust in maanden met warm weer.
Zo vaak moet je je bed verschonen
Tijdens het slapen verlies je enorm veel bacteriën, speeksel, haren, huidschilfers en zweet (jaarlijks wel tot 1000 liter). Logischerwijs is je bed dan ook in een mum van tijd niet meer zo fris. Daarom is het verstandig je bed zeer regelmatig te verschonen, het liefst iedere week.
Tweewekelijks verschonen
Naast dat je het hoeslaken wast, is het minstens zo belangrijk om je molton of molton kussensloop te wassen, omdat ook hier het zweet intrekt.
Dep de matras zo droog mogelijk. Maak daarna een sopje met biologisch wasmiddel (Biotex) en dep de urinevlek hiermee. Ten slotte maak je de matras verder schoon met water waaraan je een beetje azijn en enkele druppels tea tree olie hebt toegevoegd. Laat de matras helemaal opdrogen.
Je kunt dit op een eenvoudige manier checken: ga op je rug liggen en kijk of je rug plus onderrug contact houdt met het matras. Als dit zo is, dan is je matras nog goed.