Je vult de grond naderhand op met tuinaarde om te zorgen voor een voedzame bodem. Je graaft in dit geval de tuin af met een diepte tussen 10 en 25 cm.
De tuinaarde komt op de de plek van de afgegraven grond. Voor een gazon moet de hovenier 10 tot 25 centimeter grond afgraven. Voor een tuinpad moet de vakman zo'n 25 centimeter grond afgraven. Dit is diep genoeg om het gewicht op te vangen van meerdere personen die over het tuinpad lopen.
De laag nieuwe aarde mag niet dikker zijn dan 10 tot 15 cm. Een te dikke laag vreemde aarde ( vaak totaal anders van structuur ) zal het effekt van een bloempot hebben voor de beworteling van uw beplanting. Met het grondwerk wordt de basis gelegd voor een nieuwe tuin.
Doorgaans wordt een tuin opgehoogd of aangevuld met , een wat grovere versie van potgrond. De aanvullende grond wordt door de bestaande grond gemengd tot een diepte van 40 of 50 cm, zodat zeker de oppervlakkiger wortelende planten een egale ondergrond hebben om in te groeien.
Hoeveel cm zwarte grond is er minimaal nodig? Om een gazon goed te kunnen laten wortelen is er minimaal 10 cm zwarte grond nodig.
Bij het aanleggen van een terras of looppad is 15 centimeter wit zand onder de bestrating voldoende. Woon je in een gebied met een instabiele ondergrond (zoals klei of veen), ga dan voor een laag van 20 tot 25 centimeter. Leg je een oprit aan? Zorg dan voor een laag van minimaal 15 centimeter gebroken puin.
De bodem moet ongeveer 15 tot 20 cm diep met een spade of spitvork worden omgespit, erg vastzittende grond nog dieper. De komende vorst zorgt ervoor dat het water in de aarde bevriest, waardoor deze niet uitzet.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
De best scorende potgrond in de groeitest (van Central Park) heeft alleen het 'keurmerk goede grond' en ook de RHP-loze potgrond van DCM doet het prima. Daar komt bij dat 2 producten met het keurmerk (Intratuin en Pokon) niet helemaal aan de RHP-norm voldeden.
Vermeng schrale grond met een 40 cm dikke laag goede tuinaarde of compost. Maak van tevoren een plattegrond met hierop aangegeven de gewenste planten met hun hoogten en bloeitijden om de bloeiperiode te kunnen spreiden.
Tuinaarde is prima geschikt om door de grond van uw tuin te mengen. Echter, het is niet geschikt om te gebruiken voor uw bakken en/of potten op uw terras. Tuinaarde bevat te weinig poriën die beschikbaar dienen te zijn voor de wortels van uw planten. Hiervoor hebben de potgrondfabrikanten potgrond ontwikkeld.
Tuinaarde is ook meestal goedkoper dan potgrond en kan worden gebruikt om grote gebieden van de tuin te bedekken. Het is belangrijk om te onthouden dat beide opties hun eigen voordelen hebben en dat de keuze afhankelijk is van de specifieke behoeften van uw tuin en planten.
In zandgrond die voldoende voeding en humus bevat en een losse structuur heeft zullen bijna alle tuinplanten goed groeien.
De weerstand van een aardpen kan gemeten worden met een weerstandsmeter. Het is belangrijk dat de weerstand niet te hoog is, bij woningen is dit vaak 166 Ohm.
De uitgraafdiepte moet minimaal 32 cm zijn.
Dit ziet er in een formule als volgt uit. De lengte in meters x de breedte in meters x de dikte in meters = het aantal kubieke meter aan tuinaarde.
Potgrond bederft namelijk niet zo snel. Zo lang u de potgrond droog en koel bewaart, bijvoorbeeld in de schuur of het tuinhuisje, kan er vrijwel niets mee gebeuren en kunt u het later zonder problemen opnieuw gebruiken.
Ga voor de basis uit van een mengsel van twee delen compost en een deel kokosvezels. Zo voorkom je dat de potgrond te rijk is aan voedingsstoffen. Als compost kun je kiezen voor lokale producten, zoals gecomposteerde mest of schors. Je kunt natuurlijk ook je eigen (wormen)compost of bladaarde maken.
In een m³ zit namelijk 1000 liter. In dit voorbeeld is het dan: 1,17 x 1000 l/m³ = 1170 liter. Vervolgens deelt u het aantal liters wat u nodig heeft door het aantal liters wat er in een zak zit (we kiezen in dit voorbeeld de Universele potgrond van Primaterra in 40 liter verpakking): 1170 / 40 = 29,3 zakken potgrond.
Potgrond wordt vooral gebruikt voor planten die in bakken of potten staan. Zet een plant eerst met plastic pot en al in een emmer water. Dan kan de kluit zich vol zuigen met water, zodat de eerste vochtbehoefte bevredigd is. Kies een pot met een of meer gaten aan de onderkant.
Door niet meer te spitten, houdt de bodem de voedingsstoffen langer vast, verbetert de structuur en krijg je meer humus. En verrassend genoeg heb je ook minder onkruid en moet je minder gieten.
Spitten wordt algemeen beschouwd als de beste grondvoorbereiding. Spitten heeft als groot voordeel dat de oogstresten en de onkruiden ondergewerkt worden en de grond zuiver achterblijft. Het omdraaien van de grond zorgt ervoor dat de toegevoegde organische materialen snel worden vermengd in de bovenste grondlaag.
Een smalle tuin wordt breder en een ondiepe tuin wordt dieper met hoogteverschillen. Bij een smalle tuin is het wel handig dat de hoogteverschillen (de keermuurtjes) dan enigszins schuin geplaatst worden (diagonaal). Optisch duw je hiermee de zijwanden als het ware uit elkaar.